NATIONALIZAREA AEROPORTULUI MAGHIAR – Statul ungar si grupul francez Vinci au cumparat aeroportul international din Budapesta cu 4,3 miliarde de euro

Ungaria si grupul francez Vinci au cumparat aeroportul international din Budapesta pentru 4,3 miliarde de euro, dupa ce anul trecut anunta ca vrea sa atraga Qatar in aceasta investitie. Vehiculul detinut de Corvinus International Investment Zrt. (o societate de administrare a investitiilor a statului maghiar) si grupul francez de constructii Vinci SA au ajuns la un acord privind preluarea tuturor actiunilor la aeroportul international din Budapesta de la actionarul majoritar AviAlliance si actionarii minoritari, intr-o tranzactie care evalueaza aeroportul la 4,3 miliarde de euro.

Aeroportul din Budapesta estimeaza ca va atrage aproximativ 17 milioane de pasageri in acest an, in crestere fata de 14,7 milioane anul trecut. 

Noii proprietari au platit 3,1 miliarde de euro pentru actiunile la Budapest Airport Zrt. si au preluat datorii nete in valoare de 1,2 miliarde de euro. Ungaria va detine o participatie de 80% la aeroportul international din Budapesta, iar Vinci va detine restul actiunilor,

Potrivit datelor Eurocontrol, aeroportul din Budapesta are o medie de 307 de zboruri pe zi, la fel ca si cel din Praga.

Inainte de aceasta vanzare, principalul actionar la aeroportul international din Budapesta, cu o participatie de 55,44%, era AviAlliance, firma detinuta de fondul de pensii canadian Public Sector Pension Investment Board (PSP Investments). Alti actionari sunt Malton, o subsidiara a fondului suveran de investitii GIC Special Investments din Singapore, care controla o participatie de 23,33%, si fondul canadian care detinea restul de 21,23%.

Aeroportul din Budapesta a inchis anul trecut cu o crestere de 20% a veniturilor nete fata de 2022, la 337,8 milioane euro. Profitul dupa impozitare a fost de 74 de milioane de euro.

In 2023, aeroportul din tara vecina a realizat extinderea capacitatii si a investit in dezvoltarea infrastructurii 77 de milioane euro in total. A fost extins sistemuli de predare a bagajelor in sistem self-service, au fost instalate cabine izolate fonic in terminale si deschise noi terase de observare si fumat in Terminalul 2B.

Zona de recuperare a bagajelor din T2A a fost extinsa cu 520 mp si inca doua noi carusele de bagaje, parcarea a fost deschisa cu 586 de locuri si opt locuri pentru autocare si a inceput constructia unui nou hotel de aeroport.

Agentia Maghiara de Turism a salutat achizitionarea de catre stat a unui pachet de control al operatorului international Ference Liszt Aeroportul Budapesta.

Revenirea aeroportului in proprietatea statului este „indispensabila” pentru a asigura indeplinirea obiectivelor de crestere a sectorului turistic, a declarat seful Agentiei Maghiare pentru Turism, Zoltán Guller.

Pana in 2030, agentia isi propune sa ridice numarul anual de turisti la 20 de milioane si numarul de nopti pentru oaspeti la 50 de milioane, adaugand miliarde de euro la soldul valutar al Ungariei si sporind contributia sectorului la PIB la 16%.

Agentia a spus ca achizitia va deschide calea pentru dezvoltarea infrastructurii si mai multe zboruri, inclusiv zboruri directe pe distante lungi catre destinatii din America si Asia.

Anul trecut, calatorii au petrecut aproape 41 de milioane de nopti de oaspeti la unitati de cazare turistica din Ungaria, arata datele Biroului Central de Statistica (KSH).

Noptile de oaspeti petrecute de vizitatorii straini au fost de 19,7 milioane, a spus agentia de turism, pe baza cifrelor din Centrul National de Servicii de Date privind Turismul (NTAK).

 

Articolul precedentCONTRACT DE 417 MILIOANE LEI PENTRU DRUMURILE JUDETENE – Sase drumuri judetene din Salaj vor fi modernizate cu fonduri europene
Articolul următorDRUM COMUNAL LARGIT – Drumul comunal Fughiu – Husasau de Cris va fi largit la 5,5 metri, contract de 2,4 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.