INVESTITII LA AEROPORTUL DIN SATU MARE – Noul terminal de plecari este finalizat in proportie de 95%

Consiliul Judetean Satu Mare construieste cu fonduri europene un nou terminal pentru Aeroportul International Satu Mare. Noul terminal este finalizat in proportie de 95%, iar din vara acestui an va fi operabil, precizeaza presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, Pataki Csaba.

Aeroportul International Satu Mare va putea sa acomodeze aproximativ 750.000 de pasageri pe an. In vederea cresterii capacitatii si vitezei de procesare a pasagerilor, au fost suplimentate ghiseele de check-in, de la patru, cate erau inainte de debutul proiectului, la noua in prezent.

Terminalul nou va fi destinat exclusiv plecarilor. Are 4 porti de imbarcare, un sistem inteligent de benzi de bagaje, ghisee automate de pre-boarding, un sistem de detectie si recunoastere faciala pentru pasageri, scara rulanta, lifturi panoramice.

In modernizarea aeroportului din Satu Mare s-au investit peste 311 milioane de lei, din care 85% finantare europeana, 13% finantare guvernamentala si 2% contributia CJ Satu Mare.

Acest terminal are o suprafata utila de 6.584 metri patrati si este situat pe 3 nivele. Subsolul este destinat procesarii bagajelor, cu un adapost antiatomic si sistem de protectie a populatiei si evacuare in caz de pericol, parterul cuprinde zona publica, zona comerciala, 8 ghisee de check-in si controlul de securitate, iar etajul 1 cuprinde spatiul de regrupare si portile de imbarcare.

Aeroportul din Satu Mare este singurul aeroport din tara care a ramas operational si in timpul lucrarilor de modernizare. Este una dintre cele mai mari investitii din judetul Satu Mare, in valoare de 88 de milioane de euro. Scopul nostru este sa dam viata aeroportului, sa adaugam noi rute de zbor si sa atragem mai multi investitori si turisti in judetul Satu Mare”, a spus Pataki Csaba, presedintele Consiliului Judetean Satu Mare, in cadrul unei vizite pe santierul constructiilor.

Lucrarile constau in constructia unui nou terminal de plecari Schengen si non-Schengen; modernizarea terminalului existent si transformarea acestuia in terminal de sosiri Schengen si non-Schengen; modernizarea sistemului de balizaj luminos al pistei; extinderea platformei de parcare a aeronavelor; instalarea sistemelor de supraveghere video, analiza video bazata pe inteligenta artificiala, recunoastere faciala, control al accesului, detectie a incendiilor, adresare publica si alarmare vocala, informare a calatorilor, control al accesului pasagerilor, control automat la trecerea frontierei, precum si a infrastructurii de comunicatii voce-date.

Proiectul prevede instalarea de echipamente de control de securitate, constructia unui sistem automatizat de benzi pentru bagaje, constructia unei remize PSI si dotarea acestuia cu autospeciale.

In Aeroportul International Satu Mare au fost instalate cele mai performante sisteme de pompe de caldura de tip apa/apa cu foraje geotermale, precum si panouri solare pentru prepararea apei calde.

Companiile care executa lucrarile de extindere si modernizare ale Aeroportului International Satu Mare sunt UTI Construction and Facility Management, Bog’Art si Drumuri Bihor.

Aeroportul din Satu Mare va avea instalate sisteme ABC (Automated Border Control), ceea ce face ca aceasta aerogara sa devina una dintre cele mai moderne din Romania din acest punct de vedere. Astfel de sisteme se regasesc in prezent doar pe Aeroporturile Henri Coanda (Otopeni) si Sibiu.

Sistemul ABC asigura controlul automat la trecerea frontierei, fara a fi nevoie de control manual, prin simpla prezentare de catre pasager a pasaportului si recunoasterea fizionomiei persoanei. De asemenea, acesta are si rolul de a detecta persoanele aflate pe liste de urmarire ale institutiilor statului ce au responsabilitati pentru aplicarea legii.

De asemenea, pentru cresterea nivelului de protectie si siguranta in incinta aeroportului, UTI CFM a instalat un sistem de securitate perimetrala cu camere video de inalta rezolutie, integrate cu un sistem performant de detectie a intruziunilor bazat pe fibra optica. In cazul unui incident, camerele de supraveghere video se pozitioneaza automat pe zona intruziunii.

Sistemul de balizaj al Aeroportului International Satu Mare a fost modernizat, fiind instalate lampi cu tehnologie LED menite sa reduca consumul de energie si sa permita conformarea la cerintele Regulamentului UE 139/2014. De asemenea, tehnologia de tip LED folosita pentru balizaj permite aterizarea si decolarea aeronavelor in conditii de siguranta sporita, inclusiv in situatii de vizibilitate redusa.

Articolul precedentINCEP LUCRARILE LA METROUL DIN CLUJ – Metroul din Cluj va fi gata in 2031. Contractul ajunge la 13,69 miliarde de lei
Articolul următorDRUM EXPRES TURDA-TURENI – Constructorii romani au ajuns la 36,5% progres fizic pe DEx4. Contractul depaseste 562,61 milioane de lei, fara TVA. Lucrarile trebuie finalizate pana in februarie 2025

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.