PODUL DE LA GRADISTEA, PE ULTIMA SUTA DE METRI – Circulatia pe podul de cale ferata de la Gradistea se deschide pe 1 iunie, dupa 19 ani. Cum arata acum noul pod – VIDEO

Circulatia pe podul de cale ferata de la Gradistea va fi inaugurata pe 1 iunie, astfel ca podul intra pe ultima suta de metri inainte de redeschidere, dupa 19 ani, anunta secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu.

Trenurile vor putea circula in curand iar calea ferata dintre Vidra si Comana.

Sunt pe santierul podului de cale ferata peste raul Arges de la Gradistea parte din prima cale ferata a Romaniei (data in circulatie in 1869) Bucuresti – Giurgiu, pentru care:

  • este in curs receptia la terminarea lucrarilor;
  • au fost efectuate testele statice si dinamice pe pod si pe viaduct in lungime de 1.384 metri, dintre care podul are 136 metri;
  • rezultatele testelor sunt bune, iar acestea au fost efectuate cu un tren compus din doua locomotive diesel a cate 117 tone fiecare, cu 7 vagoane incarcate a cate aproximativ 80 tone fiecare, insumand un total de 794 tone;
  • se fac ultimele pregatiri in vederea darii in trafic”, spune secretarul de stat.

Redeschiderea acestei linii feroviare va avea loc la 1 iunie si va contribui si la introducerea trenurilor metropolitane pentru comunitatile din sudul Bucurestiului si arealul judetelor Giurgiu si Ilfov, adauga el.

Secretarul de stat a postat si imagini VIDEO unde se poate vedea cum va arata noul pod.

Acest proiect de reabilitare si reconstruire a podului peste Arges a constituit una dintre prioritatile noastre, inca din 2020 de cand am deblocat acest proiect, iar apoi, in luna decembrie a aceluiasi an, am semnat contractul de proiectare si executie. Ii multumesc colegului meu secretar de stat, Ionut Savoiu, pentru buna coordonare, dar si autoritatilor locale din Ilfov si Giurgiu pentru sustinere!”, precizeaza Scriosteanu.

Constructor este constructor PORR CONSTRUCT.

Proiect blocat 19 ani

Drumul alternativ are o lungime de 118 km si exista doar trei trenuri directe zilnice, cu timpi de calatorie intre 128 si 165 de minute.

In 2005, Podul de la Gradistea s-a prabusit din cauza viiturilor. Reconstructia acestuia a fost amanata mai bine de zece ani. Proiectul a fost deblocat in 2020.

Amplasat intre statiile Vidra si Gradistea, podul se afla la aproximativ 20 km distanta de Bucuresti.

In anul 1939, un tren rapid efectua o calatorie de o ora si sase minute pe cei 74 km intre Gara de Nord si Giurgiu, pe podul de la Gradistea.

Cea mai rapida portiune a calatoriei era intre Bucuresti Sud si Comana, unde 29 de km erau parcursi cu o viteza medie de 75 km/h.

Intre VIDRA si COMANA, traseul caii ferate, in lungime de 12,02 km, va avea 4 poduri feroviare, 2 viaducte cu 27 de deschideri, in directia Giurgiu, respectiv 8 deschideri, in directia Bucuresti, 10 podete, 8 subtraversari (tip C2) pentru mamifere mici si DOUA CLADIRI NOI pentru publicul calator – PO GRADISTEA si Hm COMANA, compartimentate cu spatii interioare moderne – sali de asteptare, grupuri sanitare, case de bilete, dar si peroane cu lungimi cuprinse intre 150 m si 250 m si latimea de 3 metri, scari, rampe si refugii, inclusiv facilitati de acces pentru persoanele cu dizabilitati.

Lungimea totala a podului si viaductului peste Arges este de 1.384 metri, dintre care podul are 136 metri.

Linia CF Bucuresti Nord – Giurgiu Nord – Giurgiu Nord Frontiera este o linie importanta, in cadrul retelei de cale ferata din Romania, deoarece preia traficul international european pe cele 2 coridoare centrale de pe teritoriul Romaniei si face legatura intre Coridorul Rhin – Dunare (fostul coridor IV) si tarile din sud-estul Europei (Bulgaria, Grecia, Turcia), prin traversarea Dunarii pe Podul Prieteniei, in sectorul de granita dintre Romania si Bulgaria.

 

Articolul precedentCENTURA ALESD, APROAPE GATA DE FINAL – Lucrarile, blocate timp de un an, au fost reluate. Stadiul fizic ajunge la 80%. Circulatia se va deschide in a doua jumatate a lunii iulie
Articolul următorSUCCES CU FONDURILE PENTRU INFRASTRUCTURA – Romania poate absorbi toti banii din Programul Transport cu trei ani mai devreme

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.