Guvernul a aprobat reabilitarea liniei de cale ferata Focsani – Roman, cu o lungime de 147 kilometri. Termenul de realizare a investitiei este de trei ani. Pentru acest proiect se vor aloca 11 miliarde de lei din fonduri externe nerambursabile si de la bugetul de stat.
Lungime traseului ce urmeaza sa fie reabilitat este de 147,7 km, valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 11.091.351.000 lei.
„Demersuri guvernamentale se fac si pentru imbunatatirea infrastructurii feroviare si ma refer la un proiect de investitii in valoare de 11 miliarde de lei pentru reabilitarea liniei de cale ferata Focsani – Roman, care face parte din Masterplanul General de Transport al Romaniei. Cu o lungime de 147 kilometri de cale ferata, acest obiectiv are trei ani ca termen de realizare. Guvernul a aprobat astazi prin hotarare indicatorii tehnico-economici, urmand ca finantarea sa se realizeze din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 si prin mecanismul pentru interconectarea Europei, Connecting Europe Facility, si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor„, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Mihai Constantin.
Aceasta linie de cale ferata este situata pe ruta Coridorului 9 Pan-European. „Este o linie importanta a retelei de cale ferata din Romania, deoarece preia traficul international european de pe cele doua coridoare centrale aflate tot pe teritoriul tarii noastre”, a precizat Mihai Constantin.
Proiectul ”Reabilitarea liniei de cale ferata Focsani-Roman” face parte din Master Planul General de Transport al Romaniei (MPGT), aprobat de Guvernul Romaniei prin H.G. nr. 666/2016, cu modificarile ulterioare.
”La propunerea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in sedinta Guvernului de astazi, 16.05.2024, Executivul a aprobat indicatorii tehnico – economici ai obiectivului de investitii feroviare “Reabilitarea liniei de cale ferata Focsani-Roman” – lucrare de utilitate publica de interes national”, anunta ministerul.
Prin realizarea proiectului se are in vedere:
– imbunatatirea sigurantei in zona intersectiei liniilor de cale ferata cu reteaua rutiera;
– o imbunatatire semnificativa a conditiilor de transport, ce va avea un rol benefic in dezvoltarea economica a zonei;
– modernizarea infrastructurii feroviare si lucrarilor conexe (constructie pasaje, modernizare treceri la nivel etc.), ce au un rol important in dezvoltarea durabila a localitatilor prin reducerea emisiilor poluante si reducerea timpilor de calatorie;
– o crestere a numarului de calatori, a cantitatilor de marfuri si altor bunuri transportate.
Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile, prin Programul Transport 2021-2027 si Mecanismul pentru Interconectarea Europei (Connecting Europe Facility – CEF), de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA, precum si din alte surse legal constituite, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.