TREN METROPOLITAN LA CLUJ – Proiectul trenului metropolitan intra intr-o noua faza. CJ Cluj va investi 10 milioane de euro in proiect

Consiliul Judetean Cluj se asociaza cu municipiul Cluj-Napoca si cu sapte comune invecinate pentru realizarea trenului metropolitan. Este vorba despre localitatile Floresti, Gilau, Apahida, Baciu, Jucu, Bontida si Garbau.

Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviara publica existenta, pe traseul Bontida – Cluj-Napoca – Garbau, in lungime de 48,8 km.

Flota feroviara va cuprinde aproximativ noua trenuri, cu o capacitate de 420 locuri. Acestea vor functiona exclusiv electric, la o viteza maxima de 150 km/h si cu o frecventa de 30 minute.

Aproape 10.000.000 euro vor fi alocati din bugetul judetului pentru realizarea acestei investitii.

Presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a initiat un proiect de hotarare ce vizeaza asocierea forului administrativ judetean cu municipiul Cluj-Napoca si comunele Floresti, Gilau, Apahida, Baciu, Jucu, Bontida si Garbau, in vederea realizarii obiectivului de investitii: ”Tren Metropolitan Gilau – Floresti – Cluj-Napoca – Baciu – Apahida – Jucu – Bontida„.

Acesta va fi supus aprobarii plenului Consiliului Judetean in sedinta ordinara din data de 29 aprilie 2024.

Este un proiect de o importanta strategica nu doar pentru zona metropolitana a Clujului ci pentru intreg judetul, un proiect prioritar pe care il sustinem cu toata convingerea. Vom contribui, astfel, incepand chiar de anul viitor, cu circa 10 milioane de euro, pentru materializarea acestei investitii ce are drept scop fluidizarea traficului auto, o mobilitate mai mare a clujenilor care fac naveta intre Cluj-Napoca si localitatile limitrofe, dar si reducerea substantiala a timpului parcurs in trafic” a declarat presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise.

In baza acordului de asociere, Consiliul Judetean va acoperi cheltuielile neeligibile ocazionate de construirea parcarilor auto in sistem „Park&Ride”, ce vor fi amplasate in vecinatatea statiilor feroviare din localitatile Bontida, Rascruci, Jucu, Campenesti, Apahida, Dezmir, Baciu, Suceag, Radaia, Mera, Nadasel si Garbau.

Finantarea acestor investitii urmeaza a fi realizata atat din bugetul propriu al Consiliului Judetean, prin alocari multianuale, cat si din alte surse, inclusiv din fonduri europene.

In urma incheierii acordului de asociere vor putea fi demarate, intr-un timp cat mai scurt: studiile de pre-fezabilitate, studiile de fezabilitate, studiul de impact asupra mediului si evaluarea strategica, astfel incat finantarea investitiei sa poata fi realizata din fonduri europene, prin Programul Transport 2021-2027, Prioritatea (P6) – Dezvoltarea mobilitatii sustenabile in nodurile urbane – trenurile metropolitane.

Viitorul tren metropolitan va utiliza infrastructura feroviara publica existenta, pe traseul Bontida – Cluj-Napoca – Garbau, in lungime de 48,8 km. Conform documentatiei elaborate pana in prezent, flota feroviara va cuprinde circa 9 trenuri, cu o capacitate de 420 locuri. Acestea vor functiona exclusiv electric, la o viteza maxima de 150km/h si cu o frecventa de 30 minute.

De asemenea, se estimeaza ca numarul total al calatorilor transportati va fi de aproximativ 7.600 persoane/zi in anul 2030, respectiv de circa 9.500 persoane/zi in anul 2050.

 

Articolul precedentSE DESCHIDE UN NOU PUNCT DE TRECEREA FRONTIEREI – A fost infiintata o noua vama intre Beba Veche si Kubekhaza, Ungaria
Articolul următorAUTOSTRADA UNIRII – CNAIR a transmis la ANAP documentatia pentru licitatia aferenta lotului Pipirig – Vanatori Neamt, lung de 19 km

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.