Consiliul Judetean Bihor a aprobat in sedinta ordinara studiul de fezabilitate revizuit si extinderea coridorului de expropriere pentru Inelul Rutier Metropolitan, prezentand noile caracteristici ale proiectului. Traseul ramane acelasi, insa latimea drumului creste de la 3,25 m pe sens, la 4 m, iar platforma drumului va avea o latime de 9 metri, in loc de 8 metri. In plus, coridorul de expropriere creste cu aproximativ 10-12%.
Noii indicatori tehnico-economici prevad incadrarea drumului in clasa tehnica III, de tip drum national, dupa ce initial a fost in clasa tehnica IV, de tip drum judetean. Aceste modificari impun si revizuirea coridorului de expropriere.
”Adoptarea acestei hotarari ne permite sa continuam lucrarile pe toata lungimea de 17 km a noului drum. Traseul ramane acelasi. Latimea drumului creste de la 3,25 m pe sens, la 4 m. Modificarile vor creste suprafata expropriata cu 12%. Si valoarea lucrarilor va creste cu un procent asemanator. De azi putem lucra fara oprelisti”, spune Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Anul viitor se va circula si pe acest drum nou, da asigurari presedintele CJ Bihor.
„Din punct de vedere tehnic, economic, al avizelor de mediu, reiese ca traseul initial este unul fezabil. Acesta a fost stabilit impreuna cu primariile comunelor Osorhei, Nojorid si Sanmartin. Nicio lucrare efectuata pana acum nu se distruge, nu se renunta la nimic, ci doar au aparut aceste modificari ca urmare a deciziei instantei. La variantele ocolitoare exista o recomandare ca, pe cat posibil, sa fie realizate in extravilanul localitatilor. Acest lucru nu poate fi facut in aceasta zona, din cauza modului in care cele trei primarii, Osorhei, Nojorid si Sanmartin, si-au definit intravilanele. Nu au fost definite in zona compacta de locuit. De exemplu, intravilanul comunei Osorhei se extinde pana aproape de fosta fabrica a Coca-Cola de la Sacadat. Fata de suprafata propusa initial pentru expropriere, de aproximativ 339.000 mp, vor fi 47.000 mp in plus, o crestere cu aproximativ 12%. Vom primi in luna aprilie proiectul tehnic revizuit si constructorii vor trece la executia lucrarilor pe toata lungimea de 17 kilometri a acestui drum”, a precizat Ilie Bolojan.
Presedintele Consiliului Judetean Bihor a motivat, de asemenea, de ce nu este posibila stabilirea traseului exclusiv prin extravilan. In Osorhei si Sanmartin intravilanul acopera circa 80% din suprafata terenurilor din cele doua comune. Evitarea intravilanului ar fi dus la o crestere a lungimii traseului cu 5-7 kilometri, afectand zone protejate si ridicand considerabil valoarea investitiei. Traseul inelului rutier metropolitan nu afecteaza constructii, ci doar terenuri.
„Fata de valoarea initiala, de aproximativ 40 de milioane de euro, estimam ca valoarea proiectului va creste cu aproximativ 5 milioane de euro. Sunt convins ca anul viitor, cand acest drum trebuie sa devina operational, circulatia prin cele trei localitati, Osorhei, Sanmartin si Nojorid, se va descongestiona si va exista o zona de dezvoltare importanta de-a lungul acestui drum pentru alte activitati economice”, a adaugat presedintele Consiliului Judetean Bihor.
Alte modificari, solicitate de primarii, se refera la construirea unei bretele de legatura cu statiunea Baile 1 Mai, la modificarea viaductului din zona Baile Felix prin introducerea unui pasaj inferior, si la amenajarea unui nou sens giratoriu in Apateu, comuna Nojorid, la intersectia cu viitoarea centura.
Inelul Rutier Metropolitan are o lungime totala de 17 kilometri si are rolul de a fluidiza traficul in zona metropolitana a Municipiului Oradea. Inelul asigura legatura intre drumurile nationale DN1, DN 76 si DN 79, inspre Cluj-Napoca, Deva si Arad, si se intersecteaza cu centurile din zona metropolitana a Municipiului Oradea, respectiv centura Osorhei, Nojorid si Sanmartin.
Pentru realizarea acestei investitii, Consiliul Judetean Bihor a incheiat protocoale de colaborare cu Primaria Municipiului Oradea si Primariile comunelor Osorhei, Sanmartin si Nojorid. Finantarea este asigurata de Ministerul Dezvoltarii, prin Programul National „Anghel Saligny”, din alocarile Consiliului Judetean Bihor si ale Primariei Municipiului Oradea, si din bugetele celor doua institutii locale.
Lucrarile, impartite in doua loturi, au inceput in a doua jumatate a lunii septembrie 2023 si au ajuns la un stadiu fizic de aproximativ 25%. In prezent se lucreaza la cele doua viaducte de pe traseu.