CENTURA SIGHISOARA – Ministerul Transporturilor pregateste exproprieri de 4,18 milioane lei pentru varianta de ocolire Sighisoara

Ministerul Transporturilor a publicat in dezbatere publica documentele necesare pentru declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere a lucrarii de utilitate publica de interes national Varianta de ocolire Sighisoara, situate pe raza localitatilor Sighisoara si Albesti din judetul Mures.

Despagubirile stabilite sunt in cuantum total de 4.182.000 lei, pentru un numar de 316 imobile in suprafata totala de 792.938 mp teren, din care 154 mp suprafata ocupata de constructii, arata proiectul de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national, aprobarea listei imobilelor proprietate publica a statului, precum si aprobarea listei imobilelor proprietate publica a unitatilor administrativ-teritoriale, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Varianta de ocolire Sighisoara.

Este necesara aprobarea sumei cu titlu de despagubire, in valoare de 4.182.000 lei, aferenta unui numar de 316 imobile, in suprafata totala de 792.938 mp teren, din care 154 mp suprafata ocupata de constructii, se precizeaza in Nota de fundamentare.

Suma de 4.182.000 lei, aferenta despagubirii imobilelor, pentru localitatile Sighisoara si Albesti din judetul Mures rezulta din rapoartele de evaluare intocmite pentru cele doua localitati, in ianuarie 2024, de catre expertul autorizat ANEVAR, Ostiadal Valentin.

Despagubirile vor fi platite de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Necesitatea realizarii obiectivului de investitii ”Varianta de Ocolire Sighisoara” rezulta  din faptul ca municipiul Sighisoara este traversat de la est spre vest de DN 13 Brasov- Targu Mures, incadrat ca drum european E60, care in partea de nord-vest este intersectat de DN 14 Sighisoara-Sibiu, iar in zona centrala se intersecteaza cu DJ 106. Traficul intens generat de aceste drumuri, spre care debuteaza si strazile adiacente, conduce frecvent la congestionari ale traficului, blocaje si aglomeratii urbane.

Prin Hotararea Guvernului nr. 788/2020 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici aferenti obiectivului de investitii Varianta de ocolire Sighisoara, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I nr. 886 din 29 septembrie 2020.

Pentru realizarea lucrarilor aferente obiectivului de investitii „Varianta de Ocolire Sighisoara” este necesar a fi expropriata o suprafata de 792.938 mp, aferenta unui numar de 316 imobile proprietate privata, din care 154 mp suprafata ocupata de constructii. In acest sens se impune declansarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privata care fac parte din coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Varianta de ocolire Sighisoara”, respectiv pentru un numar de 316 de imobile, in suprafata totala de 792.938 mp”, mai arata documentul.

De asemenea, pentru realizarea centurii Sighisoara, este necesara ocuparea unei suprafete de 16.251 mp apartinand proprietatii publice a statului si o suprafata de 25.533 mp apartinand proprietatii publice a unitatilor administrativ-teritoriale Sighisoara si Albesti din judetul Mures.

Articolul precedentDRUM IMPORTANT REVIZUIT – Inelul Rutier Metropolitan Oradea devine drum national. Lucrarile au ajuns la un stadiu fizic de 25%
Articolul următorSANTIER PE DRUMURILE DIN DOLJ – 25 de kilometri ai drumului judetean 606A vor fi modernizati cu peste 92 de milioane de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.