TRENURI DE MILIARDE DE DOLARI – Indonezia s-a razgandit si nu mai cumpara trenuri second hand din Japonia, ci trenuri noi din China

Commuter Line din Indonezia a incheiat un acord in valoare de aproape 50 de miliarde de dolari pentru achizitionarea a trei trenuri de la CRRC din China, cel mai recent acord de transport pe fondul eforturilor continue ale guvernului de a-si intari legaturile cu Beijing in aceasta industrie, scrie Asia News.

PT Kereta Commuter Indonesia (KCI), o filiala a companiei de cai ferate de stat PT Kereta Api Indonesia (KAI), care opereaza marca Commuter Line, a incheiat un acord cu CRRC Sifang Co. Ltd. pentru achizitionarea a trei trenuri complete pentru 49,69 miliarde dolari de la producatorul chinez de material rulant detinut de stat.

KCI a spus ca trenurile vor inlocui flota invechita a Greater Jakarta Commuter Line si vor ajuta la cresterea capacitatii serviciului feroviar electric (KRL).

Achizitionarea noilor facilitati KRL urmeaza sa satisfaca nevoile utilizatorilor Greater Jakarta Commuter Line in 2024-2025, care a atins [pana in prezent] aproape 1 milion de navetisti pe zi”, a declarat directorul KCI, Asdo Artriviyanto.

Pe langa injectia de capital de stat (PMN) din partea guvernului, KCI si compania-mama KAI intentioneaza sa contracteze imprumuturi pentru plata noilor trenuri, care sunt menite sa le inlocuiasca pe cele care nu pot fi modernizate.

KCI a semnat initial un memorandum de intelegere (MoU) pe 9 noiembrie 2023 cu CRRC Sifang Co. Ltd. pentru a dezvolta facilitatile feroviare din Indonezia, care includea un acord pentru achizitionarea de trenuri electrice cu unitati multiple (EMU) si diesel (DMU).

Memorandumul de intelegere a marcat, de asemenea, un punct de plecare pentru cooperarea celor doua companii in transferul de tehnologie, intretinerea si imbunatatirea instalatiilor, achizitia de piese de schimb si consolidarea capacitatii resurselor umane.

Compania a planuit initial sa cumpere trenuri second hand din Japonia anul trecut pentru a inlocui flota invechita de Commuter Line, dupa ce a stabilit ca 10 trenuri vechi trebuiau retrase in 2023 si alte 19 trenuri in acest an.

Trenurile japoneze constituie cea mai mare parte a flotei Commuter Line, cea mai mare parte a fost donata, in timp ce alte trenuri provin din Belgia si Coreea de Sud.

Insa planul a luat o intorsatura neasteptata in martie 2023, cand Ministerul Industriei a blocat solicitarea KCI de a accelera procesul de achizitie in ceea ce priveste cerintele de continut local a guvernului.

In iunie, ministrul coordonator al afacerilor maritime si al investitiilor, Luhut Pandjaitan, a anuntat ca Indonezia va achizitiona trenuri noi. El a declarat ca producatorul de material rulant de stat PT Industri Kereta Api (INKA) va incepe intre timp modernizarea trenurilor vechi, care altfel ar putea perturba serviciile feroviare.

KCI achizitioneaza, de asemenea, trenuri de la alti producatori pentru a-si actualiza flota Commuter Line, inclusiv o oferta pentru 16 trenuri noi de la INKA. Acordul sau de modernizare cu INKA acopera 19 trenuri.

Guvernul indonezian si-a adancit legaturile cu China in sectorul transporturilor in ultimii ani, cum ar fi prin proiectele comune de dezvoltare a liniilor feroviare de mare viteza (HSR) Jakarta-Bandung.

Functionand ca marca Whoosh, Jakarta-Bandung HSR a intrat in functiune comerciala in octombrie anul trecut, dupa mai multi ani de intarziere din cauza depasirii costurilor.

Indonezia a incercat initial sa dezvolte proiectul HSR in 2015 cu Japonia, dar ulterior a decis sa dezvolte un parteneriat cu China.

Cel mai recent, in ianuarie, Ministerul Transporturilor si-a exprimat interesul pentru achizitionarea sistemului de tranzit autonom pe cale ferata rapida (ART) dezvoltat de CRRC pentru noua capitala Nusantara din Kalimantanul de Est.

Articolul precedentPROIECT IN LINIE DREAPTA – Au fost scoase la licitatie lucrarile pentru constructia centurii orasului Gaesti. Investitia in cei 4,5 km este de 85 milioane lei
Articolul următorCONTRACT DE 41 MILIOANE EURO – 50 de kilometri de drumuri judetene din Mehedinti vor fi modernizate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.