SUA ANUNTA INVESTITII COLOSALE IN INFRASTRUCTURA – 700 miliarde de dolari pentru problemele de infrastructura ale Statelor Unite ale Americii

Casa Alba a anuntat ca presedintele Joe Biden va semna cel mai mare proiect de investitie federala in infrastructura din SUA de peste un deceniu. Legislatia include aproximativ 550 de miliarde de dolari in noi finantari pentru transport, utilitati si acces la banda larga. De asemenea, prevede investitii de 110 miliarde dolari in drumuri, poduri si alte proiecte majore, directioneaza 66 miliarde dolari catre transportul feroviar de pasageri si marfa si 39 miliarde dolari in transportul public.

Aceste investitii reprezinta progrese semnificative pentru a combate problemele de infrastructura ale tarii, desi nu sunt suficiente pentru a le rezolva complet, spune Radu Puiu, financial analyst in cadrul XTB Romania, casa de brokeraj pe bursele internationale, listata pe Bursa de la Varsovia.

In ciuda faptului ca la prima vedere, proiectul de lege pare destul de inclusiv, expertii considera ca este nevoie de mult mai multe finantari pentru a aborda pe deplin problemele cu care se confrunta natiunea. Desi proiectul de lege prevede 39 de miliarde de dolari pentru transportul public, de exemplu, Societatea Americana a Inginerilor Civili estimeaza ca sistemele de transport public din SUA au nevoie de aproximativ 176 de miliarde de dolari in acest moment si vor avea nevoie de aproximativ 100 de miliarde de dolari in plus pana la sfarsitul deceniului pentru a ajunge la niveluri comparabile infrastructurii din Singapore sau Tarile de Jos„, spune analistul.

De asemenea, succesul proiectului de lege va depinde in mare masura de implementare, care va varia de la un stat la altul. Pentru multe programe, guvernul federal este asteptat sa aloce o anumita suma de finantare catre state, care apoi vor distribui bani diferitelor localitati. In timpul acestui proces, multe orase vor concura pentru un fond limitat de finantare, lasand prioritizarea proiectelor la latitudinea statului.

Nu e de mirare ca adoptarea legii privind infrastructura este asteptata sa aduca beneficii pentru economia SUA in diferite moduri. Deoarece Dow Jones are o expunere mare fata de sectorul industrial, un astfel de proiect de lege este util pentru indice„, afirma Radu Puiu.

Proiectul este asteptat sa ofere ”energie” unor companii precum 3M, Caterpillar si altor entitati care alimenteaza sectorul industrial, dar este posibil, de asemenea, ca sectorul materialelor sa beneficieze de pe urma acestei legi.

In plus, legislatia prevede 65 de miliarde de dolari pentru dezvoltarea cailor de transmitere a energiei curate si pentru modernizarea retelei si a infrastructurii electrice. Aceasta finantare va fi directionata catre construirea a mii de kilometrii de noi linii de transport pentru a facilita extinderea surselor regenerabile si a energiei curate precum si a tehnologiilor de energie curata pentru a accelera tranzitia catre o economie cu emisii zero.

Efectele legislatiei deja au inceput sa se vada la nivelul performantelor actiunilor anumitor companii din sectoarele vizate. Astfel, pe 8 noiembrie, dupa publicarea vestii legate de aprobarea legii, actiunile Caterpillar si ale altor companii de utilaje au inregistrat castiguri. Caterpillar a inregistrat una dintre cele mai remarcabile evolutii, crescand cu peste 4%. Gigantul de echipamente agricole Deere si liderul global in sectorul de energie, Cummins, au fost alte exemple care s-au evidentiat, avansand la un moment dat cu peste 2%, respectiv 1%, spune analistul XTB.

Alte instrumente care au avut de castigat au fost fondurile tranzactionate la bursa (ETF) aferente sectoarelor prezentate anterior.

Caterpillar este cel mai mare producator si distribuitor de echipamente de constructii din lume si este, de asemenea, un producator de top de motoare diesel si turbine pentru transport si aplicatii industriale. Compania opereaza in principal pe trei segmente principale: industria de constructii, industria resurselor naturale si energie si transport. De asemenea, ofera finantare si servicii conexe prin segmentul de produse financiare.

Pe de alta parte, compania Deere & Co. ar putea sa iasa in evidenta. Este cel mai mare producator/distribuitor de echipamente agricole la nivel mondial, fiind lider de piata pe segmente de echipamente agricole mari. Cele trei domenii principale in care activeaza sunt: agricultura si gazon, constructii si silvicultura si credit pentru finantare.

Aceasta lege vine pe un fond pozitiv pentru companiile din SUA. A fost un sezon de raportari financiare foarte bun, asa ca pietele au continuat sa avanseze pe fondul imbunatatirii rezultatelor.

Conform datelor Fundstrat, dintre cele 90% companii din componenta indicelui S&P 500 care au raportat performantele pana acum, 81% au depasit estimarile privind profitul cu o medie de 9%, iar 72% au depasit estimarile de venituri cu o medie de 5%.

In plus, consumatorii americani par dispusi sa isi plaseze o parte din economiile stranse in timpul pandemiei pe piata de capital, cu gandul de a reusi sa isi protejeze averea de inflatia ”galopanta”, ce pare sa fi depasit deja caracteristica ”tranzitorie”, motiv pentru care un nou val de investitii ar putea fi factorul cheie care sa ajute la continuarea obtinerii unor rezultate financiare favorabile pentru companii si in urmatoarele trimestre.

Cu peste 16 ani de experienta in pietele financiare, XTB este unul dintre cei mai mari brokeri de instrumente derivate din lume si o companie completa de investitii listata pe Bursa de la Varsovia. XTB Group include companii reglementate de cele mai mari autoritati de supraveghere din lume, inclusiv FCA, CySEC si KNF. XTB este o companie tip fintech bazata pe incredere, tehnologie si suport de exceptie oferit clientilor. Din 2004, XTB Group s-a extins pe 12 piete importante din Europa, America Latina si Asia, atragand peste 352.000 de investitori individuali. In 2021, XTB Group a primit licente pentru a opera in Emiratele Arabe Unite si Africa de Sud.

Articolul precedentEXPROPRIERI PE BANI MULTI – Sase case de pe tronsonul Autostrazii Ploiesti – Buzau vor fi expropriate cu 1,1 milioane lei
Articolul următor245,7 MILIOANE LEI PENTRU CENTURA ARAD-EST – Ministerul Transporturilor pregateste banii pentru varianta ocolitoare a municipiului Arad. Drumul va avea 11 km

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.