PLANURILE CAPITALEI PENTRU INFRASTRUCTURA IN 2024 – Vor fi cumparate 250 de tramvaie noi, vor fi reabilitate 50 de km de linie de tramvai si vom avea semaforizare inteligenta

Bugetul Capitalei pentru anul 2024, evaluat la 6,5 miliarde de lei, se afla in dezbatere publica in urmatoarele 15 zile. Primarul General, Nicusor Dan, a prezentat proiectul de buget al Capitalei pentru anul 2024, pus in dezbaterea cetatenilor si a consilierilor generali. Edilul sustine ca a alocat o suma consistenta pentru reparatii de strazi, trotuare, marcaje rutiere si semafoare si da asigurari ca exista bani pentru noi intersectii semaforizate. De asemenea, printre prioritatile Primariei Capitalei din acest an sunt: refacerea a 70 de kilometri din reteaua de termoficare, reabilitarea a 50 de kilometri de linie de tramvai, vor fi achizitionate 250 de noi tramvaie, va finalizata reparatia Podului Grant.

Din pacate, in acest an, avem mai putini bani decat anul trecut pentru ca Guvernul, cu girul Parlamentului, a decis sa reduca de la 50% la 47% cota care ni se cuvine din impozitele pe salariile bucurestenilor. Va prezint, pe scurt, care sunt prioritatile pentru acest an: Continuam investitiile in termoficare. In 2023 am reusit sa schimbam 50 km de retea principala, iar anul acesta tintim 70 de km. Avem fondurile europene, fondurile de la Ministerul Dezvoltarii, dar si bani de la bugetul local. Pentru zonele unde au fost tot timpul probleme achizitionam anul acesta 20 de minicentrale. Incepem reabilitarea celor 50 de km linie de tramvai cu finantare de la bugetul local, fonduri europene, dar si din imprumuturi. Vom extinde reteaua de tramvai a Capitalei. Este vorba despre Piata Unirii, Inelul Median, extinderea de la Baneasa si cea de pe Bucuresti-Targoviste. Avem bani in buget, pe care o sa ii decontam pe fonduri europene, pentru cele 100 de tramvaie – dintre care 72 circula deja prin oras – pentru cele 100 de troleibuze care au inceput sa fie livrate, plus alte 22 de troleibuze pentru care avem bani prin PNRR. Am pus bani si pentru plata ratelor la autobuzele Otokar, mai avem de platit 15 rate din autobuzele cumparate de administratia precedenta si neplatite. Am deschis linie bugetara pentru achizitia a 250 de noi tramvaie, o achizitie foarte consistenta, de ordinul a 800 de milioane de euro, pentru care vom depune, de asemenea, o aplicatie in cadrul Programului Operational Regional. Dupa aprobarea bugetului, vom semna contractul pentru semaforizare inteligenta – avem bani in buget din PNRR si cofinantare de la bugetul local. Am alocat o suma consistenta pentru reparatii de strazi, trotuare, marcaje rutiere si semafoare. Avem bani pentru noi intersectii semaforizate”, a afirmat Nicusor Dan, Primarul Capitalei, care a dat asigurari si ca va fi finalizata reparatia Podului Grant.

Vom inlocui 30 de locuri de joaca in parcurile pe care le administram. Vom repara sistemul de irigatii din mai multe parcuri: Cismigiu, Herastrau, Izvor si vom realiza un nou sistem de irigatii in Parcul Carol”, a adaugat edilul.

Au fost prevazuti bani pentru reparatia aleilor din parcurile bucurestene. Va fi totodata construit un put de mare adancime in Parcul Circului care sa rezolve problema alimentarii cu apa.

Am pus in buget 6 miliarde – venituri, parte din impozitul pe salarii al bucurestenilor si venituri proprii, plus inca 425 de milioane, care sunt achizitii pe fonduri europene, pe care noi le-am platit in 2023, dar care ne vor fi decontate in 2024. Deci, cu totul, excluzand viitoare fonduri europene si excluzand aceste sume care doar tranziteaza conturile noastre, este un buget de 6,5 miliarde de lei”, a precizat primarul general, explicand ca subventiile la termie si transport au fost evaluate intre 1 si 1,1 miliarde de lei fiecare.

Pod reparat dupa 50 de ani

Totodata, va fi terminata reparatia Podului din Parcul Tineretului, care nu a mai fost reparat de 50 de ani.

O sa finalizam Planul Urbanistic General, pentru care in momentul de fata toate studiile sunt facute si suntem in etapa in care se intocmeste Regulamentul si Plansa de reglementari urbanistice. Am alocat fonduri pentru Baza de Date Urbane. Ne dorim ca in acelasi sistem GIS sa avem informatii despre retele, scoli, drumuri, proprietate, regulamente de urbanism, trafic. Vom finaliza PMUD – Planul de Mobilitate Urbana Durabila. Vom avea in sfarsit asa numitul Model de transport pe baza caruia putem face evaluari asupra diferitelor investitii care se produc, daca traficul suporta sau nu suporta. Vom finaliza, si avem bani si din bugetul local si dintr-un imprumut deja contractat, cladirea din Bd. Regina Elisabeta, fostul sediu al Primariei Sectorului 5. Aceasta va deveni o locatie administrativa a Primariei Capitalei in care putem sa relocam multe dintre administratiile noastre care platesc chirie in momentul acesta”, a anuntat primarul Nicusor Dan.

In luna martie vor incepe lucrarile la Hanul Solacolu, de punere in siguranta, pentru moment. De asemenea, au fost alocate sume consistente pentru reabilitarea cladirilor cu risc seismic pentru care documentatiile sunt deja gata.

Vom finaliza anul acesta Lapidariumul de la Palatul Mogosoaia si Banca de Alimente, de asemenea un proiect inceput acum 10 ani si care va fi si sediul Directiei Generale de Asistenta Sociala. Si, in sfarsit, avem toate documentatiile si fonduri pentru Podul Calicilor si pietonalul de langa Dambovita, de la Piata Unirii la Izvor”, a mentionat Nicusor Dan.

Articolul precedentLAMINOR LOVE WONDERLAND – Se deschide cel mai mare targ dedicat dragostei
Articolul următorCONTROALE PE AUTOSTRADA BUZAU-FOCSANI SI PE PLOIESTI-BUZAU – 50 de km din Autostrada Moldovei pot fi pusi in circulatie anul acesta

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.