Guvernul a aprobat joi, 8 februarie 2024, indicatorii tehnico-economici necesari constructiei Alternativei Techirghiol, a anuntat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Alternativa Techirghiol, cunoscuta si ca ”Autostrada Litoralului”, va costa 5.744.823.000 lei si va avea 30,59 kilometri. CNAIR urmeaza sa lanseze in licitatie, in cel mai scurt timp, contractul pentru constructia drumului. Trei ani va dura constructia autostrazii.
”O veste buna pentru litoralul romanesc! Guvernul a aprobat astazi indicatorii tehnico-economici necesari constructiei Alternativei Techirghiol! Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 5,74 miliarde de lei, suma asigurata prin Programul Transport (PT) 2021 -2027”, a precizat Grindeanu.
Alternativa Techirghiol ocoleste localitatile Techirghiol, Eforie Nord, Eforie Sud, lacul Techirghiol, Tuzla si 23 August.
Drumul este incadrat in clasa tehnica I.
Panta longitudinala maxima pentru autostrada este de 4% pentru viteza de proiectare de 140 km/h. In ce priveste reteaua existenta din aria de influenta a proiectului, viteza medie inregistrata pe DN 39 (E 87), intre Agigea – 23 August este acum de circa 60 km/h. Legatura intre Agigea (inainte de traversarea Canalului Dunare – Marea Neagra) si localitatea 23 August are o lungime de 25 km, se realizeaza prin drumul national DN 39 (E 87) cu profilul 2×2.
”Obiectivul cu o lungime de 30,59 km (pentru care a fost obtinut deja Acordul de Mediu) va fi construit la profil de autostrada si va asigura conexiunea intre Centura Constanta (A4) si sudul litoralului romanesc. CNAIR urmeaza sa lanseze in licitatie, in cel mai scurt timp, contractul pentru constructia Alternativei Techirghiol (care va avea alocata o perioada de maximum de 36 de luni)”, a explicat Grindeanu.
Pe traseul noii autostrazi (prevazute in Master Planul General de Transport al Romaniei) care va oferi o alternativa moderna la DN 39 (drum extrem de aglomerat in perioada sezonului estival) vor fi construite inclusiv:
– 31 Poduri/Pasaje/Viaducte,
– sase parcari,
– un centru de intretinere si coordonare,
– un punct de sprijin.
Proiectul prevede si plantarea a 85 de hectare de perdele forestiere.
A fost deja obtinut Acordul de mediu nr. 15 din 20.10.2023, emis de catre Agentia pentru Protectia Mediului Constanta.
Constructia autostrazii va genera efectele pozitive asupra gradului de ocupare a fortei de munca care se estimeaza la un numar de 1.200 angajati pentru perioada executiei si poate atrage forta de munca locala, potrivit proiectului.
Traseul este amplasat pe teritoriul administrativ a judetului Constanta. Terenurile afectate de obiectivul „Alternativa Techirghiol” sunt situate pe teritoriile administrative ale oraselor Techirghiol si Eforie, si comunelor Cumpana, Agigea, Topraisar, Tuzla si 23 August. Lungimea totala a traseului este de 30,590 km.
Pe traseul autostrazii sunt prevazute 5 noduri rutiere:
1. Nod rutier Cumpana, km 2+600;
2. Nod Rutier intre Alternativa Techirghiol (VOT) si Drum de legatura km 5+960;
3. Nod rutier DN 38, km 11+000;
4. Nod rutier 23 August, km 30+220;
5. Nod rutier conexiunea intre Drum de legatura si pasaj DN 39A – DN 39 km 5+960
Lucrari de poduri si pasaje
Durata de viata a podurilor si pasajelor este de 100 ani si sunt prevazute 31 de astfel de structuri.
Podurile si pasajele situate pe autostrada vor asigura cate o parte carosabila de 12 metri pentru fiecare sens de mers.
Podurile amplasate pe DN si DJ ce traverseaza autostrada vor asigura cate o parte carosabila de 7,80 m, exceptie facand pasajul pe DN 2, peste autostrada (km 3+972), care va avea o parte carosabila de 14.80 m latime, astfel incat sa permita inscrierea a patru benzi de circulatie (cate doua, pentru fiecare sens).
Podurile de pe drumurile agricole ce traverseaza autostrada vor asigura cate o parte carosabila de 7 metri.
Pentru protectia impotriva zgomotului produs de traficul rutier si pentru protectia pasarilor, au fost prevazute sectoare semnificative de panouri fonoabsorbante, in lungime de 1.050 m si panouri anticoliziune in lungime de 4.460 m.
Traseul Autostrazii Alternativa Techirghiol este prevazut cu gard pentru a preveni patrunderea animalelor pe carosabil, acestea reducand riscul coliziunii animalelor cu autovehiculele. Caracteristicile imprejmuirii prevazute la autostrada: plasa gardului va avea ochiuri cu dimensiuni care sa nu permita trecerea animalelor; inaltimea imprejmuirii este de 1,80 m in zonele impadurite, respectiv de 1,50 m in zonele neimpadurite.
Traseul obiectivului „Alternativa Techirghiol” se desfasoara pe un amplasament nou fara a folosi trasee (portiuni) de drum existente. Traseul propus se apropie la o distanta de circa 1 km de zona lacului Techirghiol care reprezinta o zona NATURA 2000, ROSPA.
In continuare, dupa traversarea Canalului Dunare – Marea Neagra, traseul isi schimba directia spre Sud-Vest, trecand printre localitatile Techirghiol si Movilita, intersectand DN 38, la km 10+977. In acest punct, a fost prevazuta amplasarea unui nod rutier de tip B, pentru asigurarea accesului in varianta traficului colectat din directia Negru Voda, Techirghiol, Potarnichea si Baraganu. In cadrul acestui nod rutier a fost amplasat si un Centru de Intretinere si Coordonare al Autostrazii.
Ulterior, traseul isi schimba orientarea spre Sud, ocolind pe la Est, localitatea Biruinta, intersectand DJ 391 Tuzla – Biruinta – Topraisar, la kilometrul 16+869 al obiectivului Alternativa Techirghiol si intersecteaza DJ 393 Techirghiol – Mosneni, la kilometrul 18+825, cu pasaj pe drumul judetean pentru ca in dreptul localitatii Mosneni sa se indrepte catre Sud-Est.
Dupa intersectia DC5 23 August – Mosneni, la kilometrul 26+240 pe Alternativa Techirghiol, DC 5 a fost deviat printr-un pasaj care supratraverseaza Alternativa Techirghiol, ocoleste pe la Est localitatea Dulcesti si intersectia denivelata DJ 394, 23 August – Dulcesti, la km 27+266 al Alternativei Techirghiol, (prin pasaj pe Alternativa Techirghiol care supratravereseaza DJ 394).
Traseul se incheie la intersectia cu DN 39, km 30+590 (aproximativ km 34+770, kilometru existent pe DN 39).