Drumul de mare viteza Filiasi – Lugoj face inca un pas spre concretizare. Zilele acestea, in judetul Mehedinti, autoritatile locale sunt consultate in ceea ce priveste traseul pe care ar urma sa il strabata Drumul Expres Filiasi – Lugoj, unul dintre cele mai importante proiecte publice de infrastructura rutiera pentru sud-vestul tarii.
„Intre variantele de proiectare este inclusa cea care presupune constituirea unui tunel cu o lungime de 9 kilometri”, precizeaza Consiliul Judetean Mehedinti.
Tunel se va construi pe tronsonul Drobeta Turnu Severin – Domasnea, care face parte din drumul de mare viteza Filiasi – Lugoj (230 km).
Acest tunel va fi de peste trei ori mai lung fata de cel mai mare tunel de autostrada scos la licitatie vreodata in Romania – Tunelul Meses, parte din Autostrada Transilvania, care va avea 2,89 km.
La o astfel de dezbaterea au participat presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Aladin Georgescu, impreuna cu primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Screciu, reprezentantii CNAIR si proiectantii tronsonului Drobeta – Turnu Severin – Domasnea.
In urma discutiilor purtate, s-a convenit ca Drumul Expres sa ocoleasca municipiul Drobeta – Turnu Severin prin partea de nord si sa traverseze localitatile Izvoru Barzii, Breznita Ocol, Ilovita, zona de nord a municipiului Orsova si apoi Mehadia si Domasnea.
“Drumul de mare viteza Filiasi – Lugoj va avea o lungime de 230 km, iar dezvoltarea unui astfel de proiect reduce timpii de calatorie facilitand accesul la resurse si oportunitati economice pentru locuitorii din aceste zone, stimuleaza dezvoltarea economica regionala prin cresterea mobilitatii si facilitarea transportului de marfuri. Pe de alta parte, un astfel de proiect deschide oportunitati de investitii si dezvoltare in zonele traversate, inclusiv in domeniul turismului, schimburilor culturale, sociale si economice. Nu in ultimul rand, importanta este reducerea poluarii si a impactului asupra mediului inconjurator prin optimizarea traseelor, a fluxurilor de trafic si cresterea competitivitatii si atractivitatii Romaniei in cadrul pietei europene, prin integrarea in reteaua europeana de transport”, a transmis presedintele Consiliului Judetean Mehedinti, Aladin Georgescu.
Proiectul drumului Filiasi-Lugoj (finantat prin Programul Transport 2021-2027) va contribui la imbunatatirea legaturilor rutiere intre Oltenia si Banat si la dezvoltarea economica in sud-vestul Romaniei.
Construirea drumului expres Filiasi – Drobeta Turnu Severin – Lugoj va conduce la descongestionarea traficului pe DN6 si va realiza un nou culoar de circulatie prin zona de sud ce va lega partea sud – estica a tarii cu partea de vest, respectiv Culoarul IV Pan European, aflat in curs de executie.
Traseul actual principal ce realizeaza legatura intre Filiasi si Lugoj este asigurat de drumul national DN6, un traseu cu cate o banda de circulatie pe sens si cu un trafic foarte ridicat, cu sectoare pe care este atinsa capacitatea de circulatie a drumului.
Drumul de mare viteza Filiasi-Lugoj este impartit astfel:
Lotul 1 (Filiasi-Drobeta Turnu Severin) va avea o lungime de aproximativ 70 de km
Lotul 2 (Drobeta Turnu Severin – Domasnea) va avea o lungime de aproximativ 65 de km
Lotul 3 (Domasnea-Caransebes) va avea o lungime de aproximativ 45 de km
In strategia privind infrastructura de transport rutier, la nivelul Uniunii Europene, drumul de mare viteza Filiasi – Drobeta Turnu Severin – Lugoj face parte din reteaua de transport TEN-T Comprehensive realizand legatura intre marile centre urbane, cu imbunatatiri ale duratei calatoriei si scaderea timpului dedicat deplasarii, in special pentru rutele transcarpatice, generatoare de intarzieri. Realizarea proiectului contribuie la realizarea obiectivului principal privind imbunatatirea mobilitatii prin dezvoltarea retelei TEN-T.
Prin realizarea drumului de mare viteza Filiasi – Lugoj autoritatile urmaresc mai multe obiective:
– asigurarea accesului la reteaua TEN-T de baza si la reteaua extinsa, prin constructia coridoarelor de legatura nationala,
– asigurarea unei retele de transport rutier sigure si operationale, care sa contribuie la reducerea numarului de accidente rutiere si a timpilor de calatorie,
– conectivitatea intrecentrele economice importante dintre Oltenia si Banat,
– imbunatatirea conditiilor pentru transportul de marfuri, asigurarea spatiilor de parcare si de odihna pentru participantii la traficul rutier dar si a masurilor de siguranta pentru transportatori, conform cerintelor UE,
– realizarea unui cai rutiere de mare viteza, la standarde europene, inclusiv prin dotarea cu sisteme inteligente de transport (ITS).

