Contractual pentru centura mare a Galatiului nu va fi reziliat, iar lucrarile trebuie realizate, a anuntat presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea. Finalizarea lucrarilor era initial estimata pentru octombrie 2026.
”In urma intalnirii pe care am avut-o cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, si directorul CNAIR, Cristian Pistol, s-a stabilit continuarea investitiei la viitoarea Varianta Ocolitoare a municipiului Galati (Centura Mare a Galatiului). Astfel, in ciuda ultimelor informatii aparute in spatiul public, contractul de lucrari nu se reziliaza, iar asocierea de firme care a castigat licitatia trebuie sa realizeze lucrarile la acest proiect extrem de important pentru judetul nostru si nu numai”, spune Fotea.
Pentru obiectivul de investitii „Varianta de ocolire Galati”, indicatorii tehnico-economici au fost aprobati prin Hotararea Guvernului nr. 726/2019.
Precizam ca Centura mare a municipiului Galati, contract atribuit constructorului UMB, este singurul proiect major de infrastructura rutiera finantat exclusiv de la bugetul de stat, nu prin fonduri europene, a transmis in mai 2022, la Galati, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu.
Noua Varianta Ocolitoare a Galatiului va avea o lungime de 33,6 kilometri, un tunel pe sub Valul lui Traian si mai multe noduri rutiere si giratii.
Centura Galatiului reprezinta o investitie de aproximativ 840 de milioane de lei, din care exproprierile reprezinta 18 milioane lei din suma totala.
Centura Mare a Galatiului va pleca din zona Vamii Giurgiulesti, va trece prin spatele lacului Brates si se va intersecta cu DN25, in zona satului Traian.
De asemenea, si proiectul drumului de legatura intre Centura Mare a Galatiului si Drumul Expres Galati-Braila merge mai departe.
”Avem studiu de fezabilitate, avem avizele de mediu si avem realizate si expertizele, iar investitia va fi finantata cu fonduri europene, in cadrul Programului Operational de Transport 2021-2027. Astfel ca, dupa ce va trece si de Comisia Tehnica a Ministerului Transporturilor, vom da drumul la licitatia pentru desemnarea unui constructor”, afirma Fotea.
Varianta de ocolire Galati va realiza legatura intre DN 25 Galati – Tecuci, DJ 251 Galati-Smardan, DN 26 Galati – Oancea, DN 24D Galati – Giurgiulesti, astfel incat traficul de tranzit va fi scos din municipiul Galati.
Varianta de ocolire Galati se desprinde din DN 25 prin nodul rutier Traian, supratraverseaza DN 25 si calea ferata Tecuci – Galati, traverseaza Vaile Branistea si Odobescu, apoi Valea Rusca Mare, dupa care se indreapta spre nord-vest, pe la originea Vaii Obreja iar de aici spre sud-est traversand Balta Malina, la sud de localitatea Smardan.
Prin realizarea acestei variante de ocolire se preconizeaza:
- sporirea capacitatii de circulatie, prin marirea fluentei traficului;
- decongestionarea traficului din localitate;
- marirea confortului participantilor la trafic;
- marirea sigurantei circulatiei;
- reducerea numarului de accidente;
- imbunatatirea mediului inconjurator din localitate prin reducerea noxelor si a poluarii sonore.
Contractual pentru proiectarea si executia Centurii Galati (34 km) a fost semnat in septembrie 2020 in prezenta fostului premier Ludovic Orban si a fostului ministru de resort Lucian Bode, dar proiectarea a inceput un an mai tarziu pentru ca nu au fost asigurate fonduri.
Centura Galati, sosea cu o banda pe sens si acostament lat de 1,5 metri, face parte din proiectul Drumului Expres Focsani – Braila – Galati. Traseul se desprinde din DN 25 prin nodul rutier Traian, supratraverseaza DN 25 si Calea Ferata Tecuci – Galati, trece de Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior si intersecteaza DN 2 B inainte de vama Galati – Giurgiulesti (cu Republica Moldova).
Durata contractului este de 12 luni – proiectare, 42 luni – executie si 120 de luni – garantie. Pe traseu vor fi proiectate 34 de lucrari de arta: poduri, pasaje si viaducte.