CEL MAI MARE AEROPORT REGIONAL DIN ROMANIA E GATA – Noul terminal al Aeroportului International Iasi a fost construit de la zero in doar un an. Costul: peste 391 milioane lei

Aeroportul International Iasi devine cel mai mare aeroport regional din Romania si al doilea din tara dupa cel de la Otopeni, odata cu inaugurarea noului terminal T4. Marti, 23 ianuarie 2024, a avut loc prezentarea noului terminal T4 al Aeroportului International Iasi, in urma unei investitii de 391.776.988,73 lei fara TVA, prin care anual pot trece 3,5 milioane de pasageri. Noul terminal se va deschide efectiv pe 31 martie 2024, odata cu intrarea Romaniei in Schengen pe calea aeriana.

La evenimentul de prezentare a noului terminal au participat presedintele Senatului Nicolae Ciuca, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, primarul din Iasi, Mihai Chirica, ministrul Mediului, Mircea Fechete, si cel al Educatiei, Ligia Deca, precum si fostul ministru al Transporturilor, Lucian Bode.

Noul terminal T4 are trei niveluri, sapte porti de imbarcare, 20 de ghisee de check-in si 8 sisteme de self check-in. Cu o suprafata de peste 31.000 metri patrati, Terminalul T4 este de 13 ori mai mare decat Terminalul T3, iar imbarcarea pasagerilor se va face prin trei aviobridge-uri.

In 2021, Consiliul Judetean Iasi a demarat proiectul de extindere si modernizare a infrastructurii aeroportuare a judetului Iasi la standarde europene prin care Aeroportul International Iasi devine astazi al doilea cel mai mare aeroport din Romania cu o suprafata peste 31.000 de mp.

85% din investitie au fost fonduri europene

Noul terminal T4 a fost construit de la zero in doar un an de zile cu 85% fonduri europene, 13% contributia de la bugetul de stat si 2% contributia din bugetul propriu.

Asa cum ne-am asumat in fata comunitatii, am reusit sa construim un nou terminal la Aeroport. Putem spune, practic, ca am construit un nou aeroport la Iasi, pentru ca noul terminal T4 a schimbat complet fata aeroportului si conditiile de calatorie pe care le vom putea oferi pasagerilor. Un aeroport dezvoltat inseamna o comunitate dezvoltata, iar pana cand vom avea autostrazile care sa lege Iasul de vestul si de sudul tarii, Aeroportul Iasi este autostrada aeriana care ne conecteaza cu intreaga Europa. Modernizarea si extinderea Aeroportului Iasi va avea, negresit, un impact asupra tuturor iesenilor si locuitorilor acestei regiuni, fie ca vor fi sau nu pasageri. Un aeroport determina cresterea locurilor de munca, a PIB-ului pe cap de locuitor, a salariilor, dar si crestere demografica. Vom vedea aceste schimbari in Iasi in urmatorii ani si vom beneficia cu totii de pe urma dezvoltarii pe care o va aduce faptul ca de acum avem aici al doilea cel mai mare aeroport din Romania. Transmit multumiri sincere intregii echipe de la Consiliul Judetean si de la Aeroportul Iasi, proiectantului si constructorului, echipei care a asigurat serviciile de supervizare si dirigentie de santier, tuturor lucratorilor, partenerilor nostri si celor care ne-au sprijinit in acest proiect”, a precizat presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe.

Aeroportul din Iasi are in apropiere un parc fotovoltaic care va asigura 20% din consumul de energie si o parcare extinsa cu 600 de locuri.

Finalizarea noului terminal, T4, investitie in valoare de 100 de milioane de euro, reprezinta o noua etapa importanta in istoria Aeroportului Iasi. In doar 14 luni de la debutul lucrarilor, astazi avem la Iasi un aeroport complet nou, cu un terminal de 10 ori mai mare, dotat cu echipamente de ultima generatie si facilitati in premiera, menite sa imbunatateasca experienta de calatorie a pasagerilor si sa creasca atractivitatea aeroportului pentru companiile aeriene. 2023 a fost cel mai dificil an pentru noi, cu lucrari complexe de extindere a infrastructurii, inchiderea parcarii, totul sub un trafic fara precedent, de peste doua milioane de pasageri. Am reusit sa finalizam cu succes un proiect definitoriu pentru dezvoltarea regiunii de N-E, alaturi de alte trei proiecte importante de investitii in sisteme de siguranta si securitate, Aeroportul Iasi fiind un model de buna practica in accesarea fondurilor europene si implementarea proiectelor. Iar, daca pana acum, am fost al doilea aeroport regional, ca numar de pasageri, de azi suntem un aeroport in adevaratul sens al cuvantului, demn de un oras european.  Provocarea noastra, in perioada imediat urmatoare, dupa finalizarea procedurii de receptie, va fi operationalizarea cat mai rapida a noului terminal, astfel incat sa il putem deschide pe 31 martie, odata cu intrarea Romaniei in Schengen pe calea aeriana, adica mai devreme decat era stabilit initial. Operationalizarea terminalului T4 va asigura perspective de crestere a conectivitatii Iasului cu restul lumii si parteneriate cu noi operatori aerieni, in paralel cu marirea traficului de pasageri in urmatorii ani. Aeroportul Iasi de astazi este rezultatul eforturilor unor oameni care au demonstrat determinare, asumare, vointa si munca multa, punand pe picioare o constructie de peste 31.000 de metri patrati. Termenul a fost extrem de strans pentru realizarea unui proiect de asemenea anvergura, dar, in ciuda provocarilor, iata-ne in fata unui deziderat implinit, in folosul comunitatii. De la idee la concretizare, am reusit sa parcurgem in timp record toate etapele de implementare, avand o echipa competenta si suportul neconditionat al Consiliului Judetean si al Primariei, al Ministerului si al institutiilor responsabile care au inteles urgenta investitiei. Multumim si partenerilor nostri STRABAG si MEDOS, si tuturor celor implicati in acest efort comun”, a declarat Romeo Vatra, directorul general Aeroportului Iasi.

39 milioane euro de la Exim Banca Romaneasca

De asemenea, Exim Banca Romaneasca a anuntat marti ca a acordat un pachet financiar in valoare de circa 39 de milioane de euro pentru implementarea unuia dintre cele mai ample proiecte de investitii din Romania – extinderea si modernizarea infrastructurii aeroportuare a judetului Iasi. Obiectivul general al proiectului a fost dezvoltarea infrastructurii de transport a Regiei Autonome Aeroportul Iasi prin construirea unui nou terminal pasageri T4, o investitie de aproximativ 100 de milioane de euro prin care Aeroportul Iasi devine al doilea cel mai mare aeroport din Romania.

Terminalul 4, care are o suprafata de aproximativ 30.000 de metri patrati, adica de peste zece ori mai mare decat actualul terminal T3, va fi operational din 31 martie, odata cu intrarea Romaniei in Schengen in ceea ce priveste frontierele aeriene.

Finalizarea lucrarilor si implementarea cu succes a proiectului cu fonduri europene au fost marcate astazi la Iasi, noul terminal fiind prezentat in avanpremiera”, arata Exim Banca Romaneasca.

Pachetul financiar acordat de Exim Banca Romaneasca include un credit de investitii in valoare de 15,8 milioane de euro pentru finantarea contributiei proprii a Aeroportului la cheltuielile eligibile si neeligibile aferente proiectului finantat din fonduri structurale (POIM 2.3): „Dezvoltarea Aeroportului International Iasi – Extinderea terminalelor de pasageri si a facilitatilor de parcare la Aeroportul International Iasi”, o linie de credit in valoare de 55 de milioane de lei pentru finantarea TVA aferenta proiectului precum si un credit de investitii de 60 de milioane de lei pentru pre-finantarea sumelor nerambursabile de incasat in cadrul proiectului.

Articolul precedentIMPACTUL INTRARII ROMANIEI IN SCHENGEN, IN TRANSPORTURI – Scad timpii de asteptare la granita. Transportatorii fac economii de 30% la fiecare transport care trece granita
Articolul următorAUTOSTRADA PLOIESTI-BUZAU – Pe 1 martie constructorul turc incepe lucrarile drumului de 1 miliard de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.