SE CONSTRUIESTE UN DRUM INTRE A8, AEROPORTUL DIN IASI SI SPITALUL DE URGENTA IASI – Contractul pentru studiul de fezabilitate va fi scos la licitatie

Directorul general al CNAIR, Cristian Pistol, anunta ca a facut demersuri concrete pentru constructia drumului care va asigura legatura intre Autostrada Targu Neamt-Iasi-Ungheni (A8), Aeroportul International Iasi si Spitalul Regional de Urgenta din Iasi. Dupa validarea de catre Agentia Nationala pentru Achizitii Publice a documentatei urmeaza sa fie lansat in licitatie contractual, care va avea o durata de 12 luni.

Am facut astazi un pas important pentru elaborarea studiului de fezabilitate (SF) necesar constructiei acestui drum. Dupa validarea de catre ANAP a documentatei va fi lansat in licitatie contractul (finantat prin Fonduri Europene Nerambursabile) care va avea o durata de 12 luni, din care 10 luni pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. Prin constructia acestui drum dorim sa asiguram o infrastructura care sa raspunda cererii de transport in crestere si care sa ofere un grad ridicat de siguranta a traficului rutier in zona”, spune directorul general al CNAIR, Cristian Pistol.

Tronsonul Targu Neamt – Iasi – Ungheni (93 km) care va avea 55 de poduri/pasaje, 2 tuneluri si 9 noduri rutiere este in etapa finala a studiilor geotehnice. Estimarile arata ca proiectul tehnic poate fi livrat de-abia in 2024, cu mare intarziere cauzata, in principal de dificultatile si constrangerile in alegerea traseului.

Documentatia urmeaza sa fie validata de catre ANAP, dupa care va fi lansat in licitatie contractul pentru realizarea Studiului de Fezabilitate, ce va fi finantat prin fonduri europene nerambursabile si care va avea o durata de 12 luni. Cu sprijinul Guvernului, vom construi infrastructura rutiera care sa conecteze principalele obiective de Autostrada A8 si sa faciliteze accesul iesenilor la SRU si la IASI Airport„, a mentionat Presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe.

In iulie 2023, autoritatile locale si asociatiile civice au transmis Ministerului Transporturilor/ CNAIR mai multe variante pentru a asigura legatura celor doua obiective la A8, cel mai important proiect de infrastructura din regiune. Noul scenariu de lucru vine in contextul nemultumirilor pe care si Camera de Comert si Industrie Iasi le-a aratat dupa eliminarea bretelei dedicate din A8 catre Iasi si spre Aeroport. Legatura rapida nu va fi cu bretea dedicata din A8, iar CNAIR si CJ Iasi ar putea asigura conexiunea prin DN 24 (Drum European E 53 spre vama Sculeni), sosea care ar urma sa fie modernizata prin realizarea unui acostament largit sau varianta de profil 2×2.

Articolul precedentLICITATIE PENTRU DOUA PASAJE NOI – In Oradea se construiesc doua pasaje noi, licitatia ajunge la 95 milioane lei
Articolul următorAUTOSTRADA LEGHIN – MIERCUREA NIRAJULUI – Se pregateste licitatia pentru cele sase tronsoane ale sectiunii montane din cea mai scumpa autostrada din Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.