AJUTOR DE STAT PENTRU O FABRICA DE BATERII PENTRU MASINI ELECTRICE – Ca sa nu construiasca fabrica in SUA, Germania ofera unei companii suedeze un sprijin de 902 milioane euro

Comisia Europeana a aprobat planurile Germaniei de a acorda ajutoare de stat, in valoare de 902 milioane de euro, pentru a sustine grupul suedez Northvolt in vederea construirii unei uzine de baterii pentru automobile electrice in Germania. In lipsa subventiilor, proiectul risca sa fie mutat in SUA.

Aceasta uzina, prima uzina din afara Suediei pentru Northvolt, ar urma sa aiba o capacitate anuala de 60 GWh, care ii va permite sa echipeze cu baterii intre 800.000 si un milion de vehicule electrice pe an.

Productia ar urma sa inceapa in 2026 si facilitatea va ajunge la capacitate maxima de in 2029.

Comisia Europeana a aprobat o masura germana de 902 milioane euro pentru a sprijini Northvolt in construirea unei fabrici de productie de baterii pentru vehicule electrice, pentru a favoriza tranzitia catre o economie net zero, in conformitate cu Planul industrial Green Deal. Ajutorul a fost aprobat in cadrul Cadrului temporar de criza si tranzitie pentru ajutor de stat, adoptat de Comisie la 9 martie 2023 si modificat la 20 noiembrie 2023, pentru a sprijini masuri in sectoare care sunt cheie pentru accelerarea tranzitiei ecologice si reducerea dependentei de combustibili”, anunta Comisia Europeana.

In cadrul masurii, ajutorul va lua forma unui grant direct de 700 de milioane euro si a unei garantii de 202 milioane euro. Fara ajutor, Northvolt ar infiinta uzina in Statele Unite, unde a fost oferit sprijin in special in temeiul Legii de reducere a inflatiei.

Aceasta masura germana de 902 milioane de euro este primul ajutor individual aprobat pentru a preveni deturnarea unei investitii din Europa, in cadrul noii posibilitati oferite de Cadrul temporar de criza si tranzitie din martie 2023. Acesta permite Germaniei sa sprijine constructia cladirii Northvolt. fabrica de productie de baterii pentru vehicule electrice. Acesta este un pas important pentru electrificarea transportului in Europa, mentinand in acelasi timp conditiile de concurenta echitabile pe piata unica”, spune Margrethe Vestager, vicepresedinte executiv responsabil cu politica de concurenta.

Fara acest ajutor, Northvolt ar fi construit aceasta uzina in SUA, unde i-a fost oferit ajutor, in special in cadrul planului Inflation Reduction Act.

Grupul suedez Northvolt a anuntat in luna mai 2023 ca intentioneaza sa construiasca o uzina de baterii pentru automobilele electrice la Heide (nordul Germaniei), dupa ce a obtinut o promisiune de sprijin financiar din partea Berlinului.

Northvolt este una din principalele sperante europene in materie de baterii pentru automobilele electrice, intr-un moment in care batranul continent incearca sa recupereze o parte din intarzierea sa in aceasta productie indispensabila pentru tranzitia industriei auto.

Ca raspuns la subventiile americane si chineze, care au generat temeri referitoare la o fuga a investitiilor in afara Europei, Comisia Europeana a adoptat in luna martie 2023 un text care faciliteaza acordarea de ajutoare de stat in favoarea proiectelor care contribuie la reducerea emisiunilor de CO2 in Uniunea Europeana.

Articolul precedentBANI PENTRU INFRASTRUCTURA DIN BIHOR – Finantare rambursabila de 250 milioane lei pentru investitiile in infrastructura
Articolul următorAUTOSTRADA TRANSILVANIA – O singura oferta pentru lucrarile necesare devierii traseului sectorului de autostrada Nadaselu-Mihaiesti. Contractul depaseste 1,11 miliarde lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.