DECONTAREA DIRECTA A RCA – COTAR: Reduce riscul ca asiguratorii RCA rau platnici sa acapareze peste 90% din piata

Decontarea directa a RCA, pe care Executivul intentioneaza sa o transforme din serviciu facultativ intr-unul obligatoriu, este benefica pentru piata de asigurari si va duce la disparitia oligopolului de pe piata RCA din Romania, sustin reprezentantii Confederatiei Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR). Comunicatul COTAR de marti reflecta o pozitie contrara fata de opinia explimata luni de Federatia Operatorilor din Transport din Romania (FORT), care sustine ca noua reglementare va duce la o crestere necontrolata a preturilor.

Decontarea directa este in prezent un serviciu facultativ, prevazut in contractul RCA. Dreptul de actiune directa a pagubitului RCA este o cerinta a legislatiei UE in domeniu.

Consideram ca introducerea regulii decontarii directe este una dintre solutiile la problemele existente pe piata RCA din Romania si poate aduce reale beneficii celor 8 milioane de platitori de polite RCA din tara. Ne aflam intr-o situatie critica, in care, in lipsa unor masuri legislative adecvate, exista riscul ca asiguratorii RCA rau platnici sa acapareze peste 90% din piata, lasand consumatorii si persoanele prejudiciate fara posibilitatea reparatiei vehiculelor si a recuperarii prejudiciilor suferite”, se arata in comunicatul COTAR citat de Agerpres.

In acest moment, asiguratul are posibilitatea de a cere decontarea directa, un serviciu prevazut in contractul RCA, care permite, in schimbul unui tarif suplimentar, ca in caz de dauna provocata din vina unui tert sa te adresezi propriului asigurator RCA, care va face demersurile necesare avizarii, constatarii si despagubirii daunei respective. Ulterior, asiguratorul RCA al pagubitului isi recupereaza banii de la asiguratorul RCA al soferului vinovat de accidentul auto.

COTAR: Consumatorul de asigurari va fi responsabilizat sa aleaga un asigurator RCA de calitate si va avea mai multe drepturi

COTAR considera ca prin introducerea acestui principiu, consumatorul de asigurari va fi responsabilizat sa aleaga un asigurator RCA de calitate si va avea mai multe drepturi, in cazul unui accident, putand sa se adreseze fie asiguratorului tertului vinovat de producerea accidentului, fie propriului asigurator RCA.

In lipsa unor asemenea masuri, numarul proceselor in instanta, precum si al petitiilor si reclamatiilor depuse la ASF pentru neplata despagubirilor – ajuns deja la cifre record, de zeci de mii – va continua sa creasca, iar oligopolul asiguratorilor RCA rau platnici se va accentua, cu efecte potential catastrofale pentru intreaga piata, spun transportatorii de la COTAR.

Decontarea directa ar trebui sa se aplice in orice situatie si fara nicio exceptie, iar consumatorii si persoanele prejudiciate sa aiba dreptul sa opteze intre a se indrepta impotriva asiguratorului RCA al tertului sau a se adresa propriului asigurator, pentru obtinerea despagubirilor datorate, cu promptitudine.

Majorarea pretului RCA ca urmare a introducerii decontarii directe nu va depasi 8-10% fata de tariful de referinta

Decontarea directa este benefica pentru piata de asigurari si va duce la disparitia oligopolului din piata RCA din Romania, cred cei de la COTAR care adauga ca se asteapta la o majorare a pretului RCA, dar ca aceasta „nu are voie” sa depaseasca 8-10% fata de tariful de referinta al RCA, calculat semestrial de un auditor independent.

Sa nu uitam ca frecventa daunelor a scazut cu peste 30% in 2020 fata de 2019 si continua sa fie scazuta si la inceput de 2021, astfel ca o scumpire mai mare de 8 – 10% nu se justifica. Eventuale imbunatatiri ale dispozitiilor noii OUG privind decontarea directa obligatorie vor putea fi aduse prin norme de aplicare emise de ASF (Autoritatea de Supraveghere Financiara, n.r.). Cu totii cunoastem disfunctionalitatile majore existente pe piata de asigurari, iar introducerea decontarii directe in legislatia RCA reprezinta una dintre solutiile care pot impiedica un dezastru in cazul unui faliment printre cei doi colosi ai asigurarilor RCA din Romania care detin deja peste 70% din intreaga piata si care arata din ce in ce mai fragili”, declara Vasile Stefanescu, presedintele COTAR.

Acesta a adaugat ca urmeaza cea mai dificila perioada din istoria asigurarilor, in timp ce ASF, prin noul presedinte, Nicu Marcu, “pare sa se fi trezit complet la realitate si sa realizeze ca, fara masuri ferme si imediate, piata se va prabusi defintiv si irevocabil”.

COTAR mentioneaza ca se dezice de afirmatiile unei organizatii din domeniu care pretinde ca reprezinta transportatorii si arata ca aceasta ar fi finantata de „unul dintre cei mai rau-platnici asiguratori de pe piata”, care se pozitioneaza in mod neintemeiat impotriva proiectului OUG privind decontarea directa, „expunand un punct de vedere viciat, care pare sa apartina, de fapt, unui asigurator RCA”.

Cel mai probabil este vorba despre FORT, care a aratat ca tarifele RCA vor exploda pe fondul aparitiei noii reglementari cu prvire la decontarea directa si a cerut Guvernului sa renunte la actul normativ.

Decontarea directa, impreuna cu alte masuri de sanctionare din partea ASF, va crea premisele atingerii acestor obiective. Pozitionarea impotriva acestui proiect de OUG, ignorand, cu rea credinta, oportunitatile si avantajele semnificative pentru consumatori, semnaleaza grave probleme etice si o lipsa de reprezentativitate vizibila”, mai mentioneaza reprezentantii COTAR.

Ministerul Finantelor a publicat, in data de 26 ianuarie 2021, proiectul de Ordonanta de Urgenta ce vizeaza decontarea directa obligatorie intre asiguratorii de RCA.

Conform ministerului de resort, serviciul de asigurare de decontare directa garanteaza persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asiguratorului la care aceasta are incheiata asigurarea RCA in vederea recuperarii prejudiciului, urmand ca acesta sa recupereze in totalitate sau in parte sumele achitate de la asiguratorul RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului.

Proiectul prevede ca decontarea directa intre asiguratorii RCA este aplicabila la indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: accidentele auto se produc pe teritoriul Romaniei; vehiculele implicate in accidentele auto sunt inmatriculate/inregistrate in Romania; prejudiciile au rezultat in urma unui eveniment produs exclusiv intre doua vehicule; ambele vehicule implicate in accidentul auto au asigurare RCA valabila la data evenimentului; din accident s-au produs prejudicii exclusiv vehiculelor. In cazurile in care se indeplinesc in mod cumulativ conditiile prevazute, persoana prejudiciata avizeaza dauna la propriul asigurator RCA.

Articolul precedentMODERNIZAREA DN73 PITESTI – BRASOV, ABANDONATA – Constructorul spaniol solicita rezilierea contractului si da statul in judecata
Articolul următorRECEPTIE AMANATA – Pasarela pietonala de la statia de metrou Berceni, inaugurata in februarie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.