Noutati despre proiectul Autostrazii A8: la inceputul anului viitor vor fi aprobati indicatorii tehnico-economici, iar in vara anului 2024 vor incepe licitatiile pentru executia lucrarilor. O spune Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii. Contractul de executie este aferent sectorului cel mai dificil, care va traversa muntii. Daca lucrurile merg bine, lucrarile vor fi demarate la inceputul anului 2025.
Scriosteanu a participat la dezbateri privind proiectele majore de infrastructura rutiera judeteana si nationala, in judetul Iasi.
Autostrada A8 este gandita sa faca legatura intre Moldova si Transilvania, peste munti pe sectorul dintre Miercurea Nirajului – Leghin. Este o investitie evaluata la 37,4 miliarde de lei, data fiind complexitatea sa.
Autostrada Unirii (A8) va lega cele doua provincii istorice, Moldova si Transilvania.
A8 va avea o lungime totala de peste 320 de kilometri, de la Targu Mures la Ungheni.
„Il asigur pe presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi, Paul Butnariu si pe toti iesenii ca ne dorim sa avem cat mai multe proiecte mature si rapid implementate care sa asigure conectivitatea acestei regiuni cu restul tarii. De asemenea, ne dorim sa oferim accesabilitate iesenilor catre proiectele autostrazilor A7 si A8. Determinarea Guvernului Romaniei in ceea ce priveste dezvoltarea infrastructurii rutiere din Moldova este binecunoscuta, motiv pentru care zilele acestea vom semna ultimul contract de executie pentru Autostrada Moldovei A7. Este vorba despre lotul 3 Pietroasele – Buzau (13,9 km) al tronsonului Ploiesti – Buzau. In ceea ce priveste proiectul Autostrazii A8, la inceputul anului viitor vom avea aprobati indicatorii tehnico-economici, iar in vara anului 2024 vom incepe licitatiile pentru executia lucrarilor”, a precizat Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat al Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.
Consiliul Judetean Iasi precizeaza ca prioritizeaza investitiile majore de infrastructura rutiera si ca depune toate eforturile in vederea implementarii acestora pentru dezvoltarea judetului Iasi.
”Mobilitatea regionala si locala, conectivitatea cu celelalte regiuni ale Romaniei si siguranta participantilor la trafic sunt obiective ale strategiei pentru imbunatatirea infrastructurii rutiere din judetul Iasi, acestea influentand deopotriva activitatea economica si dezvoltarea mediului de afaceri”, arata CJ Iasi.
Sedinta de lucru
In acest sens, Consiliul Judetean Iasi a gazduit o sedinta de lucru in cadrul careia au fost analizate proiectele autostrazilor A7 si A8, a centurii de ocolire a orasului Podu Iloaiei, varianta ocolitoare Iasi Est si extinderea Bulevardului C. A. Rosetti, conectivitatea cu Aeroportul International Iasi si Spitalul Regional de Urgente Iasi, precum si stadiul implementarii obiectivului de investitii „Centura Usoara de Ocolire a Municipiului Iasi”.
„Ma bucur ca autoritatile publice locale si nationale au raspuns pozitiv memoriului privind implementarea proiectelor de infrastructura rutiera, in special cel al autostrazii A8, care trebuie sa corespunda unei viziuni de satisfacere a necesitatilor actuale, dar mai ales a dezvoltarii viitoare a judetului Iasi. In numele comunitatii de afaceri iesene, a celor peste 56 de mii de agenti economici inregistrati in judetul Iasi, solicitam cu toata fermitatea si responsabilitatea ca proiectul Autostrazii Unirii sa corespunda practic, real si eficient necesitatilor agentilor economici, transportatorilor si mai ales cetatenilor Iasului prin realizarea mai multor noduri de legatura cu Zona Metropolitana, decat cele prevazute in acest moment. Astfel, cei peste 300.000 de ieseni vor avea acces direct catre A8 si nu vor mai ramane izolati de cea mai asteptata investitie”, a mentionat Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industrie Iasi.
Alaturi de conducerea Consiliului Judetean Iasi, au participat Irinel Ionel Scriosteanu, secretar de stat in cadrul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, Paul Butnariu, presedintele Camerei de Comert si Industria Iasi, reprezentanti ai CNAIR, ai Primariei Municipiului Iasi, ai UAT-urilor din judet, ai institutiilor avizatoare, precum si reprezentanti ai societatii civile.
„Am spus in nenumarate randuri ca proiectele autostrazilor nu trebuie sa mai ocoleasca Iasul si evident, intreaga regiune a Moldovei. Le multumesc reprezentantilor Guvernului Romaniei, a mediului de afaceri iesean, dar si celor din structurile asociative pentru disponibilitatea aratata in implementarea proiectelor privind imbunatatirea infrastructurii rutiere si a tuturor proiectelor de dezvoltare a judetului Iasi. Salut initiativa presedintelui Camerei de Comert si Industrie Iasi, Paul Butnariu, care a venit, la randul lui, cu solutii in vederea unei mai bune conectivitati a Autostrazii A8 cu Zona Metropolitana. Suntem cu totii de acord ca Iasul are nevoie de cat mai multi km de autostrada tocmai pentru a valorifica potentialul urias pe care il avem din punct de vedere economic. Totodata, ne dorim sa asiguram conectivitatea iesenilor cu celelalte judetene invecinate prin concretizarea proiectelor de investitii ce vizeaza reabilitarea, modernizarea si extinderea drumurilor judetene, asa cum s-a intamplat, de exemplu, cu Axa Rutiera Strategica 1: Iasi – Suceava sau Axa Rutiera Strategice 2: Iasi – Botosani. Toate aceste proiectele implementate in ultimii trei ani de catre Consiliul Judetean Iasi care vizeaza dezvoltarea infrastructurii rutiere contribuie la imbunatatirea accesibilitatii si sigurantei participantilor la trafic in judetul Iasi, precum si la stimularea dezvoltarii economice si sociale a judetului”, a mentionat presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe.
AUTOSTRADA A8
- Lunigme: 160 km
- Viteza de proiectare: 120 km/h, iar la nodurile rutiere viteza de circulatie este limitata la 60 km/h
- 265 de structuri – poduri, viaducte si pasaje
- 47 de tuneluri
- 8 spatii de servicii
- 2 centre de intretinere si coordonare
- un punct de sprijin și intretinere
- 8 parcari de scurta durata
- 5 noduri rutiere