STATIA DE METROU ”TUDOR ARGHEZI” A FOST DATA IN FOLOSINTA – Investitia se ridica la 50 milioane euro. Urmeaza statii noi catre comuna Berceni si Magistrala M4, intre Gara de Nord si Gara Progresul

Sectorul 4 al Municipiului Bucuresti a dat miercuri in folosinta statia de metrou Tudor Arghezi, de pe Magistrala M 2 Pipera-Berceni, aceasta fiind singura construita vreodata de catre o autoritate locala. Pana la sfarsitul anului, intre statiile Berceni si Tudor Arghezi, metroul va circula in sistem pendula, pe o singura linie si va veni in statie la interval de 8 minute.

Noua statie de metrou Tudor Arghezi este amplasata intre statia Berceni, actualul capat al Magistralei 2, si Soseaua de Centura si are o lungime totala de 1,6 kilometri.

Incepand de astazi, miile de oameni care intra zilnic in Bucuresti dinspre localitatile invecinate Sectorului 4 pot ajunge mai usor, mai repede si mai ieftin, in centrul orasului folosind metroul, un transport ecologic si nepoluant”, anunta Primaria Sectorului 4.

Odata cu inaugurarea noii statii, a fost data in folosinta si parcarea aferenta acesteia, de tip park&ride, care pune la dispozitia soferilor 350 de locuri, amenajate pe doua niveluri. Cei care locuiesc in Popesti-Leordeni, Berceni si alte localitati din jur, pot lasa astfel masina in parcare si apoi pot lua metroul in centrul Bucurestiului.

Pentru constructia acestor facilitati, comunitatea Sectorului 4 a investit 50 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili. 

„Ne aflam acum, intr-un moment extrem de important pentru dezvoltarea Bucurestiului, intr-un moment in care dam in folosinta o investitie utila nu doar Sectorului 4 si Bucurestiului, ci si judetului Ilfov. Pentru realizarea acesteia, multe autoritati au depus eforturi considerabile, eforturi in care nu a contat absolut deloc componenta politica, ci doar interesul oamenilor. Fie ca vorbim despre Ministerul Transporturilor, CFR sau Metrorex, toate aceste institutii au lucrat conjugat cu Sectorul 4, pentru ca astazi, sa ne putem bucura de acest rezultat. Le multumesc tuturor pentru increderea pe care ne-au acordat-o! Nu in ultimul rand insa, vreau sa le multumesc colegilor mei, echipei care a muncit din greu pentru realizarea acestor lucruri si fara de care nimic din ceea ce se intampla in Sectorul 4 nu ar fi posibil”, a declarat Daniel Baluta, primarul Sectorului 4.

Acesta a continuat si a anuntat viitoarele proiecte legate de transportul public de calatori.

”Aceasta statie, desi este un obiectiv finalizat, este de fapt, un inceput. Acum avem toate cele necesare pentru a demara extinderea liniei de metrou catre comuna Berceni. Depasim astfel granitele Bucurestiului, care are mare nevoie de extindere. Mai mult, in urmatoarele saptamani vom ridica in SICAP, tot in parteneriat cu CJ Ilfov, cu Sectorul 5 si cu Metrorex, proiectul magistralei M4 de metrou, Gara de Nord – Gara Progresul. Aceste parteneriate dezvolta orasul, reduc din timpii petrecuti de oameni in drum catre serviciu, reduc poluarea si devin poli de dezvoltare ca urmare a investitiilor in infrastructura. Acestea aduc in zona investitori, aduc investitii generatoare de venituri, nu doar ansambluri imobiliare”, a mai spus Primarul Sectorului 4.

Statia este prevazuta cu 5 zone de acces pietonal, dintre care una este situata vizavi de statia de metrou si asigura legatura cu peronul noii statii, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce subtraverseaza Soseaua Berceni. Mai mult decat atat, noul obiectiv este dotat cu un sistem de supraveghere format din 70 de camere video, centrale de detectie a incendiului, precum si cu sisteme de alarmare si de tratare a aerului. 

La deschiderea noii statii a participat si directorul general al Metrorex, Mariana Miclaus.

Este pentru prima data in cei 44 de ani de existenta a metroului Bucuresti, cand Metrorex preia o investitie finalizata de catre o autoritate publica locala. Constructia statiei, calea de rulare, echipamentele, sistemele, subsistemele au fost realizate in cadrul acestei investitiei de Primaria Sectorului 4, un contract care a avut finantare din fonduri europene nerambursabile in cadrul Programului Operational de Infrastructura Mare 2014-2020. Aduc multumiri atat Primarului Sectorului 4, Daniel Baluta, cat si echipei sale dedicate pentru angajamentul manifestat in realizarea acestui proiect de investitii”, a declarat directorul general al Metrorex, Mariana Miclaus.

Tot despre efectele investitiilor in infrastructura de metrou a vorbit si presedintele Consiliului Judetean Ilfov, Hubert Thuma.

„Aceasta statie de metrou inseamna mult mai mult! Pentru locuitorii din zona, care lucreaza in Bucuresti pot ajunge mai repede la munca, se intorc mai repede acasa, se traduce in economie de timp. Un abonament de metrou lunar costa 80 de lei, pe cand un plin la masina cateva sute de lei, deci o economie de bani. Dar, avem grija si de mediu. Daca alegem sa lasam masina acasa, poluam mai putin. Urmeaza sa ducem metroul in Ilfov, in comuna Berceni, in Jilava. Orice investitie in infrastructura mare aduce cu sine o dezvoltare economica. Vor veni investitii private, investitii care genereaza locuri de munca, investitii care genereaza taxe si impozite la bugetul de stat. Cred ca sudul Bucurestiului, in urmatorii 10 ani, va cunoaste o dezvoltare pe care, pana acum, n-a mai cunoscut-o!”, a declarat Hubert Thuma.

Potrivit Metrorex, circulatia se va face intr-un sistem de tip pendula, de la statia Tudor Arghezi la statia Berceni, urmand ca apoi, preluarea fluxului de calatori sa se faca in lung, de la statia Berceni pana la statia Pipera. In cel putin doua luni, sistemul de semnalizare si automatizare va fi finalizat, astfel incat, circulatia sa se desfasoare in lung, de la statia Pipera pana la statia Tudor Arghezi. Intervalul de circulatie a trenurilor va fi, intr-o prima faza de 8 minute, urmand ca apoi, acest interval sa fie redus la 4 minute.

„Iata ca dupa 44 de ani, sectorul 4 ne aduce un nou moment istoric, adica extinderea metroului catre zona Berceni si ne prezinta o noua perspectiva a dezvoltarii urbane. Dezvoltare urbana sustenabila si un proiect care trece de la un concept la realitate. Nu vad de ce nu am avea dezvoltare puternica pe zona de sud. Eu, daca as fi investitor privat m-as uita foarte atent in toata aceasta zona pentru ca, realmente, aici se poate dezvolta Bucurestiul. Acest proiect de metrou este mult mai mult decat se inaugureaza azi, este dovada faptului co acolo unde este curaj, unde exista colaborare intre administratia centrala, administratia locala si, mai els, unde exista competenta, se pot face lucruri importante. Trebuie ca acest exemplu sa fie primul dintr-o serie de proiecte de dezvoltare sustenabila a municipiului Bucuresti si a zonei metropolitane, care, cu siguranta, include si judetul Ilfov!”, a declarat prefectul Capitalei, Rares Hopinca.

Articolul precedentUN NOU DRUM EXPRES IN ROMANIA – ”Somes Expres” va lega Romania de Ungaria si va avea 11 kilometri
Articolul următorDRUM JUDETEAN, MODERNIZAT CU 200 MILIOANE LEI – Drumul judetean DJ 193 Satu Mare-Borlesti-limita de judet Maramures, de 40 km, va fi gata in doi ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.