7 MILIARDE DE EURO PENTRU TRANSPORTURI – Banii vor fi alocati pentru drumuri, transport feroviar si porturi maritime

7 miliarde de euro vor fi investite in proiecte de infrastructura esentiala in cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei (CEF).Comisia Europeana lanseaza un apel de proiecte pentru transporturi, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei.

Peste 7 miliarde de euro sunt disponibile pentru proiecte noi de infrastructura, modernizari si imbunatatiri pe reteaua transeuropeana de transport (TEN-T), care implica transportul feroviar, caile navigabile interioare, porturile maritime sau fluviale, si infrastructura rutiera.

De asemenea, vor fi eligibile si proiectele care ajuta Culoarele Solidaritatii UE-Ucraina, create pentru a facilita exporturile si importurile Ucrainei si Moldovei.

Pentru prima data, entitati si autoritati din Ucraina si din Moldova pot solicita direct finantare din partea UE in cadrul acestui apel de proiecte, gratie semnarii acordurilor de asociere la CEF cu cele doua tari la inceputul acestui an.

Acest apel de proiecte va fi cel mai mare din punct de vedere al bugetului disponibil in perioada 2021-2027. Punem la dispozitie peste 7 miliarde de euro pentru proiecte care vor sprijini un sistem de transport inteligent si durabil, cu accent pe proiectele transfrontaliere intre statele membre. Vremurile pe care le traim ne-au demonstrat din nou importanta de a avea o retea de transport puternica de cai ferate, cai navigabile interioare si rute maritime, care sa sporeasca competitivitatea industriei noastre, sa aduca cetatenii mai aproape unii de altii si sa ancoreze ferm Ucraina si Republica Moldova in UE„, spune comisarul pentru transporturi, Adina Valean.  

Proiectele de infrastructura finantate vor imbunatati siguranta si interoperabilitatea pe reteaua de transport a UE. Apelul vizeaza, de asemenea, proiecte care imbunatatesc rezistenta infrastructurii de transport la dezastrele naturale. Aceste investitii vor sustine competitivitatea pietei interne, atat pentru pasageri, cat si pentru marfuri, pentru o calitate mai buna a vietii si pentru reducerea emisiilor.  

Solicitantii sunt invitati sa isi depuna propunerile pana la 30 ianuarie 2024.

Articolul precedentDRUMURILE DINTR-O COMUNA IESEANA VOR FI MODERNIZATE CU 11,5 MILIOANE LEI – 20 de drumuri de 8,6 km vor fi modernizate
Articolul următorCFR MARFA A VANDUT VAGOANE SI LOCOMOTIVE DE 55 MILIOANE LEI – Compania a scos la vanzare peste 7.000 de vagoane si peste 500 de locomotive, ca sa plateasca inapoi ajutorul de stat nelegal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.