APARE O NOUA STATIE DE METROU – Statia de metrou „Tudor Arghezi” va fi data in folosinta pana la 15 noiembrie. Investitia se ridica la 50 milioane euro

Statia de metrou „Tudor Arghezi”, singura astfel de facilitate, construita de o autoritate locala in Romania, va fi data in folosinta calatorilor, transport gestionat de Metrorex, cel mai tarziu la jumatatea lunii noiembrie.

In urma intalnirilor de lucru, ce au avut loc recent intre primarul Sectorului 4, Daniel Baluta si reprezentantii Ministerului Transporturilor si ai Metrorex SA, a fost agreat un calendar de activitati punctuale, la finalul carora, mai exact, in data de 15 noiembrie cel tarziu, statia „Tudor Arghezi” sa fie data in folosinta.

Tot atunci, statia de metrou construita de catre comunitatea Sectorului 4 va deveni un punct multimodal de transport, fiind conectata direct, printr-un tunel pietonal subteran, cu parcarea etajata din apropiere, unde oamenii care vin din afara orasului isi pot lasa masinile in siguranta, pentru a-si continua calatoria catre centrul Capitalei folosind metroul.

„Investitia comunitatii Sectorului 4 trebuie sa intre cat mai repede cu putinta in folosinta publicului! De aceea, multumesc tuturor institutiilor implicate in acest proiect, pentru sprijinul depus in procesul de accelerare a procedurilor necesare punerii in functiune a noii facilitati de transport”, declara primarul Sectorului 4, Daniel Baluta.

Statia de metrou „Tudor Arghezi” este o investitie in valoare de 50 de milioane de euro – fonduri nerambursabile, unica in Romania prin prisma faptului ca a fost construita de catre o administratie locala.

Impreuna cu linia de legatura, noua statie are o suprafata de peste 15.000 de metri patrati, intre statia Berceni, actualul capat al Magistralei 2 si Soseaua de Centura, si are un traseu cu o lungime totala de 1,6 kilometri.

Statia este construita la nivel suprateran si are un regim de inaltime de P+2E. Peronul statiei se afla la parter, iar zonele administrative sunt repartizate la nivelul celor doua etaje. Totodata, statia Tudor Arghezi este prevazuta cu cinci zone de acces pietonal. Una dintre acestea este situata vizavi de statia de metrou si asigura legatura cu peronul noii statii, printr-un pasaj pietonal subteran, cu o lungime de 14 metri, ce subtraverseaza Soseaua Berceni. Mai mult, accesul calatorilor pe peron este facilitat de sapte scari rulante, precum si de sapte lifturi care vor usura accesul persoanelor cu dizabilitati. Totodata, pe toata lungimea peronului, a fost montat un covor tactil de directionare pentru persoanele cu deficiente de vedere.

O importanta deosebita a fost acordata dotarilor si masurilor de siguranta si protectie a calatorilor, conform normelor specifice transportului cu metroul. Astfel, in statia de metrou Tudor Arghezi a fost instalat un sistem de supraveghere, format din 70 de camere video, montate atat la nivelul peronului, a celor doua vestibule, cat si in cele cinci zone de acces.

Totodata, statia este dotata cu centrale de detectie incendiu, cu alarma la efractie precum si cu sisteme de tratare a aerului. De asemenea, pentru functionarea hidrantilor, utilizati in caz de incendiu, statia este conectata la doua surse de alimentare cu apa, una din reteaua publica, iar cea de a doua din surse proprii (puturi la mare adancime). Realizarea acestor sisteme s-a efectuat cu suportul si asistenta tehnica a specialistilor Metrorex, cu experienta in conceptia si exploatarea transportului public cu metroul. Toate aceste investitii au fost realizate pentru a dezvolta infrastructura de metrou, un mijloc de transport nepoluant si sustenabil, care sa interconecteze in viitor localitatile din zona de sud a Capitalei si care sa reduca poluarea prin diminuarea numarului de masini care intra in traficul rutier bucurestean”, arata Primaria Sectorului 4.

In acest scop a fost proiectata si noua parcare pe care Primaria Sectorului 4 o construieste pe Soseaua Berceni, in imediata apropiere a statiei de metrou Tudor Arghezi. Avand o functionalitate de tip PARK&RIDE, parcarea are o capacitate de 300 de locuri, pentru autoturisme, motociclete si pentru persoane cu dizabilitati.

Articolul precedentSE REABILITEAZA LINIILE DE TRAMVAI DIN BUCURESTI – Alte contracte au fost atribuite. 50 km de linii de tramvai din Bucuresti vor fi reabilitate
Articolul următorAUTOSTRADA A13 SIBIU-FAGARAS – Turcii vor construi tronsonul 1 intre Boita-Avrig/Marsa, pentru 1,899 miliarde de lei, fara TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.