CASTIGATOR PENTRU LICITATIA MAMUT PENTRU TRENURILE ELECTRICE – Polonezii castiga contractul de 2,3 miliarde lei fara TVA pentru trenurile electrice

A fost desemnat castigatorul licitatiei pentru achizitia a 20 de trenuri electrice. ARF a desemnat castigatorul licitatiei pentru achizitia de noi trenuri electrice, finantata prin Programul National de Redresare si Rezilienta (PNRR). Compania poloneza POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (PESA) a castigat licitatia pentru achizitia a 20 de rame electrice destinate serviciilor publice obligatorii de transport feroviar de calatori de mediu si lung parcurs RE-IR2, impreuna cu serviciile de mentenanta pe o perioada de 15 ani.

Valoarea totala a achizitiei este de 1,20 miliarde de lei (fara TVA) si include servicii de mentenanta si reparatii, instruire a personalului in ceea ce priveste exploatarea si operarea trenurilor precum si transportul, asigurarea, punerea in functiune si asistenta tehnica in perioada de garantie.

A fost desemnat castigatorul pentru achizitia a inca 20 de trenuri (rame) electrice de lung parcurs, dupa finalizarea evaluarii ofertelor depuse in cadrul licitatiei lansate de Autoritatea pentru Reforma Feroviara, fiind vorba despre societatea POJAZDY SZYNOWE PESA BYDGOSZCZ SPOLKA AKCYJNA (POLONIA) – PESA. Proiectul este o continuare a proiectului de investitii in prima serie de rame electrice de mediu si lung parcurs (37 vehicule, asa cum au rezultat din studiul de fezabilitate elaborat de echipa BEI-PASSA in 2020)”, spune secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Scriosteanu.

Obiectivele proiectului de investitii raspund celor stabilite prin Programul de actiune pentru dezvoltarea infrastructurii feroviare si transferul modal catre calea ferata a fluxurilor de transport calatori si marfa:

 • cresterea competitivitatii transportului feroviar pe piata interna
 • integrarea in spatiul feroviar unic european.

Proiectul vizeaza dezvoltarea serviciilor publice obligatorii utilizand noua flota de rame electrice, introduse pe reteaua electrificata pana in 2022 si pe rute selectate propuse spre electrificare (Cluj Napoca – Oradea, Constanta – Mangalia si Bucuresti – Giurgiu). Au fost, astfel, identificate 10 legaturi feroviare:

 • Oradea – Cluj Napoca – Sighisoara – Brasov
 • Cluj Napoca – Alba Iulia – Simeria (Deva) – Targu Jiu – Craiova – Calafat
 • Brasov – Sfantu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacau – Iasi
 • Brasov – Sfantu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Bacau – Suceava
 • Galati – Marasesti (Focsani) – Bacau – Iasi
 • Galati – Marasesti (Focsani) – Bacau – Suceava
 • Galati – Braila – Constanta – Mangalia
 • Iasi – Bacau – Marasesti (Focsani) – Barbosi (Galati) – Braila – Constanta – Mangalia
 • Suceava – Bacau – Marasesti (Focsani) – Barbosi (Galati) – Braila – Constanta – Mangalia
 • Giurgiu – Bucuresti – Ciulnita (Slobozia) – Calarasi

Proiectul include si serviciile de mentenanta si reparatii necesare functionarii in conditii optime de siguranta si confort, instruire a personalului in ceea ce priveste exploatarea, operarea trenurilor, transportul, asigurarea, punerea in functiune si asistenta tehnica in perioada de garantie. De asemenea, in contractul de achizitie este prevazuta o clauza de revizuire privind posibilitatea suplimentarii perioadei de mentenanta cu inca 15 ani si cantitatii cu 9 rame electrice inter-regionale”, mai spune Scriosteanu.

Valoarea proiectului este cuprinsa intre 1.201.615.722 lei si 2.374.592.590 lei, fara TVA.

In contract este prevazuta o clauza privind posibilitatea suplimentarii perioadei de mentenanta cu inca 15 ani si a cantitatii cu 9 rame electrice inter-regionale.

Ramele electrice RE-IR2 vor fi utilizate pe urmatoarele rute:

 • Cluj Napoca – Sighisoara – Brasov;
 • Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria- Targu Jiu – Craiova;
 • Brasov – Ploiesti – Buzau – Focsani – Bacau- Pascani-Iasi/Suceava;
 • Galati – Marasesti – Bacau – Pascani – lasi/Suceava;
 • Galati-Braila – Faurei – Fetesti – Constanta (Mangalia);
 • Mangalia – Constanta – Fetesti – Braila – Marasesti – Bacau -Pascani – Iasi/Suceava; (Giurgiu) Bucuresti – Ciulnita – Calarasi”, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Dupa finalizarea lucrarilor de electrificare, trenurile vor fi operate si pe urmatoarele rute:

 • Oradea – Cluj Napoca – Sighisoara – Brasov;
 • Cluj Napoca – Alba lulia – Simeria- Targu Jiu – Craiova – Calafat.

Semnarea contractului va fi posibila dupa expirarea perioadei de depunere a eventualelor contestatii si respectiv dupa solutionarea contestatilor/plangerilor formulate in cadrul procedurii de atribuire.

Articolul precedentSTADIUL LUCRARILOR LA CENTURA SINMARTIN – Lucrarile la doua componente sunt intarziate. Drumul va fi deschis circulatiei cel mai tarziu in primavara anului viitor
Articolul următorAEROPORTUL DIN IASI DA IN FOLOSINTA PARTIAL O PARCARE – Pentru inceput, vor fi disponibile pentru public 140 de locuri. Aeroportul face angajari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.