INVESTITII DE 1,5 MILIARDE LEI IN PORTUL CONSTANTA – Vor fi extinse si modernizate drumurile si pasajele din Portul Constanta, va fi extinsa infrastructura de alimentare cu apa si canalizare si modernizata infrastructura de distributie a energiei

Trei hotarari de Guvern care vizeaza investitiile in Portul Constanta au fost adoptate in cadrul sedintei de vineri a Guvernului. Guvernul demareaza asftel un amplu proiect de infrastructura destinat modernizarii Portului Constanta. Guvernul aloca aproximativ 1,5 miliarde de lei pentru extinderea, modernizarea si reabilitarea drumurilor si pasajelor din Portul Constanta, precum si a infrastructurii de distributie a energiei electrice si alimentare cu apa.

S-a declansat un amplu proiect de infrastructura destinat modernizarii Portului Constanta. Concret, s-au alocat aproximativ 1,5 miliarde de lei pentru extinderea, modernizarea si reabilitarea drumurilor si pasajelor din Portul Constanta, precum si a infrastructurii de distributie a energiei electrice si alimentare cu apa din cel mai mare port al tarii noastre, care a capatat relevanta crescuta la nivel regional, mai ales in contextul conflictului din Ucraina”, a precizat Mihai Constantin, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Prima hotarare adoptata se refera la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii ”Modernizare si extindere infrastructura de alimentare cu apa si canalizare in Portul Constanta”. Astfel, in urma promovarii acestui act normativ se creeaza cadrul legal pentru realizarea lucrarilor de modernizare si extindere infrastructura de alimentare cu apa si canalizare in Portul Constanta in urma carora se va asigura consumatorului de apa: apa potabila furnizata la parametrii tehnici impusi pentru presiune si debit de care are nevoie operatorul portuar; apa pentru asigurarea functionarii echipamentelor sau instalatiilor PSI; apa furnizata fara intreruperi.

Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 165,91 milioane lei.

Investitia consta in realizarea de sisteme alimentare cu apa (20,3 km), sisteme canalizare pluviala si menajera (9,1 km) si reabilitarea sistemului existent al retelei distributie apa potabila (14,4 km).

Durata de realizare a investitiei este de 32 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 8 luni si durata de executie 24 luni, de la data emiterii ordinului de incepere.

Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii, precum si din surse proprii ale CN APM SA Constanta.

Cea de-a doua hotarare adoptata are in vedere aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii ”Master planul infrastructurii rutiere si de acces a Portului Constanta – extinderea, modernizarea si reabilitarea drumurilor si pasajelor din Portul Constanta”.

In prezent, in vederea dezvoltarii Portului Constanta este necesar ca infrastructura rutiera si de acces a portului sa fie extinsa, modernizata si reabilitata.

Valoarea totala a investitiei (inclusiv TVA) este de 721,3 milioane lei.

Practic, in urma investitiei vor fi realizate: drumuri noi si reabilitate, sistem ITS pentru management de trafic, cladiri in zona de servicii, sisteme de iluminat, sisteme de preluare a apei si extinderea teritoriului portuar.                                 

Durata de realizare a investitiei este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 8 luni si durata de executie 28 luni, de la data emiterii ordinului de incepere.

Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii.

Totodata, Guvernul a adoptat si hotararea pentru aprobarea  indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investitii “Modernizarea infrastructurii de distributie a energiei electrice in Portul Constanta – etapa a II-a”.

Astfel vor fi realizate urmatoarele capacitati:

–         Posturi de transformare modernizate si noi

–         Prize de cheu modernizate si noi        

–         Stalpi de iluminat stradal si operational

–         LES 20 kV+6kV+0,4kV

–         Sisteme fotovoltaice montate pe cladiri existente

–         Carporturi fotovoltaice    

–         Statii incarcare vehicule electrice  

Valoarea totala a investitiei, inclusiv TVA, este de 557,67 milioane lei.

Durata de realizare a investitiei este de 36 luni, dintre care durata de realizare a proiectului tehnic 11 luni si durata de executie 25 luni, de la data emiterii ordinului de incepere.

Finantarea obiectivului de investitii se realizeaza din fonduri externe nerambursabile prin Program Transport (PT) 2021-2027 si de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, conform programelor de investitii publice aprobate potrivit legii, precum si din surse proprii ale CN APM SA Constanta.

Articolul precedentREFERENDUM PENTRU TROTINETE ELECTRICE – Bucurestenii vor decide daca trotinetele electrice vor avea voie sa circule in Capitala
Articolul următorCUM ARATA BULEVARDUL CONSTRUIT IN 60 DE ZILE – Robert Negoita promite mai multe ”surprize” pentru aceasta zona

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.