LUCRARI LA TERMINALUL DE PLECARI DE PE AEROPORTUL DIN TIMISOARA – Ministrul Grindeanu spune ca lucrarile sunt la jumatate, iar noul terminal va fi gata anul acesta

Lucrarile la constructia noului terminal de Plecari Externe al Aeroportului International ”Traian Vuia” din Timisoara au ajuns la jumatate. Noua constructie ar putea fi gata la finalul acestui an, daca se mentine ritmul, spune ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, prezent la Timisoara.

Constructorul SC Concelex SRL din Bucuresti trebuie sa finalizeze lucrarile pana la 31 decembrie 2023.

Contractul are o valoare de 88,99 de milioane de lei (fara TVA), iar finantarea este asigurata din 3 surse: fonduri europene nerambursabile (POIM 2014-2021), bugetul de stat, veniturile proprii ale aeroportului.

Am vazut terminalul de la aeroport. Sunt undeva la 50%. Isi mentin ritmul de a termina pana la sfarsitul anului. Doar ca trebuie mentinut acelasi ritm”, a declarat Sorin Grindeanu.

Noul terminal va avea o suprafata construita de 12.000 de metri patrati, 6 filtre de securitate, 18 ghisee check-in si 6 porti de scanare automata a documentelor. Constructia va completa terminalul de Sosiri Curse Externe, care este in exploatare din iulie 2021.

Reprezentantii Aeroportului din Timisoara spun ca s-au initiat demersurile pentru achizitia de echipamente, iar pana la finalul acestei luni se evalueaza ofertele.

Se estimeaza ca in 31 august va fi desemnat castigatorul licitatiei.

Configurarea dotarilor propuse trebuie sa asigure serviciile de securitate necesare integrarii Romaniei in Spatiul Schengen. Sistemul trebuie sa raspunda nevoilor operationale privind un volum crescut al pasagerilor tranzitati prin aeroportul Timisoara, de pana la 3 milioane de pasageri pe an, plafon care este estimat a fi atins dupa anul 2032.

Sistemul integrat destinat controlului de securitate, transportului bagajelor de cala si controlului documentelor la trecerea frontierei in terminalul de Plecari Externe trebuie sa contina detectori de explozivi lichizi, urme de explozivi, detectoare de metale, sistem auto check-in de tip drop bag, benzi pentru bagaje, sistem automat de verificare a documentelor de calatorie, mai multe tipuri de scannere, retea de date si de conectare in sistemul integrat de coordonare a controlului de securitate prin statia Inspectoratului Politiei de Frontiera.

Finantarea pentru dotari este asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare – POIM, iar contractul este estimat la 47.305.250 lei fara TVA, adica aproape 11.500.000 de euro cu TVA.

Articolul precedentDRUMUL CARE FACE LEGATURA INTRE ORADEA SI A3 VA FI DESCHIS IN ACEST AN – Drumul de 546 milioane lei fara TVA este realizat in proportie de 73%
Articolul următorCFR MODERNIZEAZA GARILE BECLEAN PE SOMES SI DEJ CALATORI – Investitia estimata la 78 milioane lei fara TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.