INVESTITII DE 66 MILIOANE EURO PE AEROPORTUL DIN ORADEA. Pista si terminalul vor fi extinse si se monteaza un gard inteligent

Aeroportul din Oradea are in derulare proiecte in valoare de peste 328 de milioane de lei (peste 66 de milioane de euro): extinderea pistei cu 420 de metri (de la 2.100 m la 2.520 m), extinderea terminalului de pasageri (suprafata caruia va creste de 4 ori fata de situatia anterioara) si montarea unui gard perimetral inteligent. Proiectele sunt finantate din fonduri europene si trebuie sa fie finalizate pana la finalul anului 2023. Pe toata perioada lucrarilor zborurile sunt operate de pe terminalul 2 (vechi).

Extinderea pistei

Proiectul „Dezvoltarea si modernizarea infrastructurii aeroportuare la Aeroportul Oradea” prevede extinderea pistei de decolare/aterizare cu 420 de metri, inspre sud (spre localitatea Nojorid). Acest lucru va facilita operarea fara restrictii din punct de vedere al lungimii de referinta pentru toate aeronavele de categorie „C”.

Au fost executate sapaturile (decopertarea) pe 100% din portiunea de extindere a pistei, iar din zona de siguranta adiacenta pistei, in proportie de 20%. Se efectueaza in prezent lucrari de stabilizare a fundatiei pe culoarul pistei (in straturi) cu balast si pamant stabilizat cu lianti, iar in perioada urmatoare se vor finaliza sapaturile la zona de siguranta si se vor face teste de capacitate portanta pe fiecare strat.

Tot in cadrul acestui proiect se lucreaza la extinderea platformei de debarcare/imbarcare pentru a putea fi operate, simultan, mai multe aeronave. Aici au fost realizate sapaturile (decopertarea) pana la stratul de fundare, pe o suprafata de 32.000 mp. In perioada urmatoare se va executa canalizarea pe sub suprafata platformei si sistemul rutier de rulare, precizeaza Consiliul Judetean Bihor.

In plus, in cadrul proiectului au fost deja achizitionate 3 autospeciale (din totalul de 4), dotate cu echipamente de deszapezire si de degivrare. Stadiul lucrarilor la acest proiect a ajuns la 19%.

Lucrarile sunt realizate de asocierea Precon Transilvania, in calitate de lider, CITADINA 98 si LEMACONS. Valoarea contractului este de 79.407.585,75 de lei, fara TVA.

Finantarea este asigurata prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020 (POIM 2014 – 2020), pe Axa Prioritara 2 – Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Obiectivul specific 2.3 Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor.

Extinderea terminalului de pasageri

Lucrarile de constructie la noul terminal de pasageri al Aeroportului din Oradea au inceput in ultima saptamana a lunii iunie 2023. Prin realizarea acestui proiect, suprafata construita se va mari de la 2.925 mp, cat este in prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Terminalul va fi dimensionat la 400 pasageri/ora pe fiecare din cele 4 fluxuri plecari interne/externe si sosiri interne/externe.

La nivelul constructiei terminalului au fost executate in procent de 100% fundatiile, realizate pe monopile, iar structura metalica a fost realizata in proportie de 85%.

Prin aceasta investitie, Aeroportul Oradea va deservi toti pasagerii intr-un singur terminal, eliminand inconvenientele cauzate de operarea pe doua terminale si imbunatatind eficienta operationala.

Investitia mai prevede extinderea suprafetelor betonate din fata terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului si a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces si a parcarii (capacitate de 320 de locuri).

Totodata, Aeroportul Oradea isi va spori eficienta energetica prin implementarea unui sistem de incalzire pe baza de agent geotermal si a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice.

Valoarea totala a proiectului „Extinderea si eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 177.586.964,51 lei, fara TVA. Lucrarile sunt executate de asocierea SSAB AG SA (in calitate de lider), BEMEL AG SRL, ACA ZOORK SRL.

Gard perimetral inteligent

Cel de-al treilea proiect aflat in implementare, ,,Cresterea gradului de siguranta si securitate la Aeroportul Oradea”, prevede constructia unui gard perimetral ,,inteligent”, cu senzori acustici, lung de 9,2 kilometri si 2,5 metri inaltime, pe langa care, in paralel, se construieste un drum perimetral, lat de 3,5 metri, pentru trafic greu, inclusiv pentru autospecialele de interventie in caz de incendiu.

In plus, se lucreaza si la construirea unui post de control acces pentru controlul persoanelor, vehiculelor si mijloacelor aeroportuare, construirea unei remize PSI (Prevenirea Si Stingerea Incendiilor) si dispecerat paza pentru gararea si intretinerea a 2 autospeciale de interventie in caz de incendiu si 1 autosanitara, precum si un garaj. Aici lucrarile au ajuns la un stadiu fizic de 36%.

Valoarea totala a contractului de finantare pentru acest ultim proiect este de 72.279.509,07 lei si este finantat in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, Axa Prioritara 2 (A.P.), Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal, de calitate, durabil si eficient, Obiectivul Specific 2.3 (O.S.) Cresterea gradului de utilizare sustenabila a aeroporturilor.

Articolul precedentORASUL GAESTI VA AVEA CENTURA OCOLITOARE – Drumul costa 89 milioane lei. Se lucreaza la studiul de fezabilitate
Articolul următorS-A SEMNAT CONTRACTUL PENTRU DN 71 TARGOVISTE-SINAIA – Contractul de 1,15 miliarde lei fara TVA pentru cei 59 km a fost castigat de constructori turci

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.