DRUMUL EXPRES ARAD-ORADEA IA VITEZA – A fost semnat contractul de 11 milioane euro pentru realizarea proiectului tehnic. Drumul costa peste 10 miliarde de lei

Contractul de finantare din fonduri europene pentru realizarea proiectului tehnic al drumului expres Arad – Oradea a fost semnat la Ministerul Transporturilor, anunta presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan. Traseul s-a modificat in zona orasului Chisineu Cris.

Valoarea totala a documentatiilor tehnice (studiul de fezabilitate, proiectul tehnic, autorizatia de construire si documentatia achizitiilor publice) este de 11 milioane de euro. In aceasta prima etapa se asigura finantarea studiului de fezabilitate in valoare de 4,4 milioane euro.

De asemenea, in Consiliul Tehnico-Economic al Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, a fost analizat studiul de fezabilitate al drumului expres Arad Oradea.

Avizul CTE CNAIR va fi emis intr-o sedinta din prima jumatate a lunii august, dupa ce se vor obtine avizele de la toate autoritatile competente. Unul din cele mai importante avize este cel de mediu, avand in vedere ariile protejate limitrofe traseului drumului expres. Dupa ce la sfarsitul lunii iunie s-a finalizat etapa de consultare publica, inclusiv cele 4 dezbateri, in cursul acestei luni a fost avizat proiectul de Agentiile Judetene de Mediu Arad si Bihor. Saptamana viitoare vom raspunde la ultimele clarificari solicitate de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, astfel incat sa se poata emite si acest aviz. In prima jumatate a lunii august vom finaliza si ultimele detalii legate de identificarea proprietarilor afectati de traseul drumului expres”, spune Ilie Bolojan.

Traseul s-a modificat in zona orasului Chisineu Cris pentru respectarea conditiilor de mediu, astfel ca exista o intarziere din cauza acestei schimbari de traseu, mai spune Bolojan.

Ne propunem ca pana la sfarsitul lunii august sa incheiem procedura de avizare a studiului de fezabilitate, prin promovarea proiectului de hotarare de guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici. Dupa publicarea hotararii de guvern si aprobarea proiectului tehnic, se va demara procedura de licitatie pentru selectarea constructorilor. Inceperea lucrarilor la drumul expres Arad – Oradea este o prioritate pentru noi si pentru partenerii nostri”, adauga presedintele CJ Bihor.

Lucrarile vor fi impartite in trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chisineu Cris si Chisineu Cris – Arad.

Valoarea totala estimata a proiectului, conform Studiului de Fezabilitate, este de 10,7 miliarde lei (10.710.315.053,99 lei), inclusiv TVA. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene.

In cadrul studiilor de mediu au fost analizate efectele potentiale ale proiectului drumului expres asupra ariilor naturale din zona, asigurarea trecerii de o parte si de alta a noului drum a speciilor de fauna din arealul proiectului si s-au stabilit masurile de reducere a impactului lucrarilor.

Sunt studiate si efectele asupra sanatatii populatiei, biodiversitatii, apei, aerului si solului.

Traseul traverseaza zone deschise: terenuri agricole si pajisti.

Proiectul traverseaza cursul raurilor Crisul Alb si Crisul Negru, prin intermediul unor poduri. In zona Chisineu Cris, pentru a reduce impactul asupra habitatelor, a fost adoptata solutia mutarii traseului drumului si a nodului rutier in asa fel incat sa nu afecteze ariile naturale protejate din zona.

Articolul precedentEVOLUTIA LUCRARILOR PE DRUMUL CRAIOVA-PITESTI – Traseul dintre Slatina si Colonesti este trei sferturi gata si are primele straturi de asfalt. Tronsonul 4 dintre Colonesti si Pitesti este la un stadiu de 25%
Articolul următorINTARZIERI PE CENTURA CRAIOVA SUD – Italienii de la Rizzani sunt amenintati cu rezilierea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.