REGULI NOI IN UE – Mai multe statii de incarcare si combustibili maritimi mai ecologici

Eurodeputatii adopta noi norme pentru statii de alimentare cu combustibili alternativi pentru autoturisme si camioane, o reincarcare simpla si usoara si combustibili maritimi mai ecologici. Noile norme fac parte din pachetul „Pregatiti pentru 55 in 2030”, planul Uniunii Europene de a reduce emisiile de gaze cu efect de sera cu cel putin 55% pana in 2030 comparativ cu nivelurile din 1990. Normele urmaresc decarbonizarea transporturilor, adica reducerea dependentei de combustibilii fosili in transporturi.

Eurodeputatii au negociat ca statiile de incarcare electrica pentru autoturismele cu o putere minima de 400 kW sa fie instalate cel putin la fiecare 60 km de-a lungul rutelor centrale ale retelei TEN-T pana in 2026, puterea retelei crescand la 600 kW pana in 2028. Pentru camioane si autobuze, vor trebui instalate pana in 2028 statii de reincarcare la fiecare 120 km, de-a lungul a jumatate dintre drumurile principale ale Uniunii Europene. Puterea retelei va trebui sa fie intre 1400 kW si 2800 kW, in functie de drum. Tarile Uniunii trebuie sa se asigure ca de-a lungul rutelor centrale ale retelei TEN-T se vor instala statii de realimentare cu hidrogen cel putin la fiecare 200 km pana in 2031.

Utilizatorii vehiculelor care folosesc combustibili alternativi vor trebui sa poata plati cu usurinta la punctele de reincarcare (cu carduri de plata sau dispozitive contactless si fara a necesita un abonament), in timp ce pretul va trebui sa fie afisat pe kWh, pe kg sau pe minut/sesiune, anunta Parlamentul European.

Comisia va crea pana in 2027 o „baza de date” europeana care sa cuprinda date privind combustibilii alternativi. Ea le va oferi consumatorilor informatii referitoare la disponibilitate, timpul de asteptare sau pretul la diverse puncte de alimentare.

Combustibili maritimi mai ecologici

Eurodeputatii au adoptat si noi norme pentru combustibili maritimi mai ecologici. In timpul negocierilor cu Consiliul, s-au asigurat ca navele vor trebui sa reduca treptat emisiile de gaze cu efect de sera (GES) prin reducerea cantitatii de GES din energia pe care o folosesc (sub nivelul din 2020), cu 2% incepand cu 2025 si pana la 80% incepand cu 2050.

Aceasta dispozitie s-ar aplica navelor cu un tonaj brut de peste 5.000 t, responsabile in principiu pentru 90% din emisiile de CO2. Aceasta s-ar aplica si in cazul intregii energii folosite la bord in porturile Uniunii sau in cadrul calatoriilor dintre acestea, dar si unei proportii de 50% din energia folosita in calatoriile unde portul de plecare sau de sosire este in afara Uniunii Europene sau in regiunile ultraperiferice ale Uniunii.

Pentru a reduce semnificativ poluarea aerului in porturi, navele portcontainer si cele de pasageri vor fi obligate din 2030 sa se racordeze la reteaua electrica de la mal pentru a obtine necesarul de energie electrica atunci cand sunt amarate la chei in principalele porturi ale Uniunii Europene.

Noile norme introduc din 2034 si un obiectiv de 2% privind utilizarea combustibililor din surse regenerabile. El se va aplica in cazul in care Comisia raporteaza ca, in 2031, combustibilii de origine nebiologica din surse regenerabile (RFNBO) reprezinta mai putin de 1% din mixul de combustibili.

Utilizarea unor solutii energetice mai durabile, mai regenerabile si mai eficiente in sectorul transporturilor va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si a poluarii aerului, la imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor si la crearea de noi locuri de munca de inalta calitate. Noile norme vor contribui, de asemenea, la instalarea mai multor puncte de incarcare si la facilitarea utilizarii acestora precum statiile traditionale de benzina”, a declarat Raportorul Parlamentului pentru infrastructura destinata combustibililor alternativi, Petar Vitanov (S&D, Bulgaria).

Noile norme privind infrastructura pentru combustibili alternativi au fost adoptate cu 514 voturi pentru, 52 impotriva si 74 abtineri, in timp ce noile norme privind combustibilii maritimi durabili au primit 555 voturi pentru, 48 impotriva si 25 abtineri. Odata ce Consiliul aproba cele doua legi, normele privind infrastructura pentru combustibilii alternativi se vor aplica la sase luni de la intrarea lor in vigoare, iar normele privind combustibilii maritimi durabili se vor aplica de la 1 ianuarie 2025.

Noile norme stabilesc de departe cea mai ambitioasa cale de decarbonizare a transportului maritim din lume. Aceasta vizeaza 90% din emisiile de CO2 din sectorul maritim, protejand in acelasi timp cei mai mici armatori si cele mai mici porturi de costuri si sarcini administrative. Normele fac din Europa un lider in ceea ce priveste crearea unei cereri de combustibili durabili si stimularea inovarii”, a spus Raportorul Parlamentului pentru combustibili maritimi durabili, Jörgen Warborn (PPE, Suedia).

Prin adoptarea acestei legislatii, eurodeputatii raspund propunerilor cetatenilor facute in cadrul Conferintei privind viitorul Europei – propunerile 2(7) si 4(5) – privind imbunatatirea infrastructurii din punct de vedere ecologic si promovarea transportului maritim durabil.

Articolul precedentCOSTURI INFINIT MAI MICI CU DRUMURILE IN TARA VECINA – Cat plateste Republica Moldova pentru reabilitarea drumurilor
Articolul următorLICITATIE PENTRU AUTOGARA SACUENI – Autogara este estimata la 1,32 milioane lei fara TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.