CLUJUL ARE CEL MAI SCUMP AEROPORT DIN ROMANIA – Cat costa biletele de avion de pe aeroporturile din Romania

Processed with VSCO with m5 preset

Sezonul turistic si accentuarea traficului pe principalele rute din tara incurajeaza turistii romani sa prefere zborurile cu plecare de pe aeroporturile mai mici din tara, arata datele prezentate de agentia de turism online Vola.ro. Compania a analizat situatia de pe aeroporturile din Romania in 2023, principalele destinatii spre care se zboara, dar si costurile biletelor de avion.

Aeroportul Otopeni din Bucuresti este cel mai aglomerat din Romania, acoperind un procent de 72,53% din numarul total al calatorilor, estimare facuta in urma analizei numarului de bilete vandute de Vola.ro. Urmeaza aeroportul din Iasi, cu un procent de 8,17% din numarul total al calatorilor, si Cluj, cu 7,78%. De altfel, cele trei sunt si cele mai mari din tara, acoperind o buna parte din traficul aerian al Romaniei.

Restul procentelor este distribuit intre aeroporturile mai mici: Suceava, Craiova, Bacau, Sibiu, Oradea, Baia Mare, Constanta, Targu Mures si Satu Mare, care insumeaza 11,44%.

In ceea ce priveste preturile pentru biletele de avion care au plecare de pe aeroporturile din Romania, studiul Vola.ro a relevat faptul ca zborurile din aeroportul din Cluj sunt cele mai scumpe, cu un tarif mediu de 214 euro. La polul opus se afla Bucurestiul, zborurile de pe Otopeni avand un tarif mediu de 166 euro pe bilet. Faptul ca aeroporturile mai mici au preturi mai mari decat aeroportul din Bucuresti poate fi explicat de principiul cererii si al ofertei.

Multe dintre aeroporturile mici nu genereaza suficient trafic pentru a sustine un numar mare de angajati sau pentru a umple avioane mari de mai multe ori pe zi si nici nu atrag companiile aeriene low-cost, care zboara catre destinatii alese de un numar mare de calatori. Rezultatul? Calatorii ajung sa plateasca preturi mai mari la biletele de avion pentru a se imbarca mai aproape de casa”, precizeaza compania.

Destinatiile spre care se zboara cel mai mult din Romania sunt cele in care se afla comunitati numeroase de romani, in topul listei fiind Londra, Roma, Milano si Bruxelles.

Din Bucuresti, destinatiile spre care se zboara cel mai mult sunt: Londra, Roma, Bruxelles, Milano, Paris si Venetia. Din Iasi, situatia se prezinta aproximativ la fel, pentru ca cel mai mult se zboara spre Paris, Londra, Bruxelles, Milano, Roma si Dublin. Din Cluj, destinatiile spre care se zboara cel mai mult sunt Bucuresti, Paris, Bruxelles, Londra, Milano, Dublin si Frankfurt.

Iar cel mai nou inaugurat aeroport din tara, Aeroportul International Brasov-Ghimbav, a adus cu sine si multe provocari operationale, fapt pentru care momentan putem discuta doar de cateva zboruri pe care romanii le pot rezerva cu plecare din Brasov si destul de multa incertitudine. Cu toate acestea, sistemele de rezervari au inregistrat deja primele zboruri cumparate cu plecare de pe Aeroportul International Brasov – Ghimbav.

Inaugurarea aeroportului din Brasov de la jumatatea lunii iunie va schimba dinamica traficului aerian din tara, mai ales ca exista o cerere tot mai mare de zboruri pe aeroporturile mai mici din tara, in special pe timp de vara.

Aeroportul din Brasov va opera zboruri catre mai multe destinatii din Europa in aceasta vara, primele anuntate fiind Nuremberg, Barcelona, Munchen, Bruxelles, Stuttgart, Londra, Madrid si Malaga.

Deocamdata, cursele de pe aeroportul din Brasov sunt operate de Dan Air, o companie aeriana romaneasca, insa, incepand cu luna august, si compania Wizz Air va fi prezenta cu zboruri catre Londra si Dortmund. Preturile la zborurile catre Londra pornesc de la 97 euro/segment, pe cand tarifele pentru Dortmund incep de la 41 euro/segment.

Articolul precedentDRUMUL DE MARE VITEZA FILIASI-LUGOJ – Proiectanti romani castiga contractul de 22,29 milioane de lei, fara TVA, pentru a realiza studiul de fezabilitate al lotului Domasnea-Caransebes de 45 km
Articolul următorAPAR NOI PASAJE IN JUDETUL BIHOR – Un pasaj suprateran de 8 milioane euro se va construi la iesirea din Osorhei, spre Cluj si un pasaj subteran pe sub legatura dintre Centura Oradea si A3, de 2 milioane euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.