TERMINALUL NOU DE PASAGERI AL AEROPORTULUI DIN ORADEA ARE AUTORIZATIE – Incep lucrarile de constructive, terminalul ar putea fi gata la finalul anului

Au inceput lucrarile de constructive la noul terminal de pasageri al Aeroportului din Oradea. La sfarsitul saptamanii trecute s-a emis autorizatia de construire a noului terminal de pasageri al Aeroportului din Oradea. Dupa emiterea ordinului de incepere a lucrarilor, ieri au inceput lucrarile de constructie, spune presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan.

In urmatoarele saptamani se va lucra la pregatirea terenului pe care va fi construit terminalul si la realizarea fundatiilor pe care vor fi amplasati stalpii de sustinere ai noului terminal.

Instalatia de forat este amplasata pe pozitie si urmeaza sa foreze, incepand de joi, 29 iunie, cei 180 de piloti proiectati. Dupa aceasta etapa se va trece la amplasarea stalpilor si structurii metalice.

Ne propunem ca pana la sfarsitul anului lucrarile la terminal sa fie terminate. Doar anul acesta mai aveam oportunitatea accesarii unor fonduri care sa asigure o infrastructura moderna pentru aeroport: pista prelungita, terminal nou, instalatii de aterizare performante etc. Avand in vedere termenul scurt de constructie, am fost nevoiti sa cream front de lucru constructorilor fara restrictii. Ca urmare, imbarcarea si debarcarea pasagerilor se vor derula, pana la terminarea lucrarilor, in vechiul terminal si in spatiile de langa acesta, in containere”, spune presedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Se lucreaza si la celelalte proiecte de la aeroport: la extinderea pistei spre Nojorid, la imprejmuiri, la instalatiile de semnalizare. Si aceste lucrari vor fi terminate pana la sfarsitul anului.

De anul viitor Aeroportul din Oradea va avea o infrastructura moderna, care va crea conditiile pentru operarea mai multor zboruri, spune Bolojan.

Ne cerem scuze pasagerilor pentru deranjul generat de circuitele provizorii. Colaboram cu firma ce preia bagajele de la aeronava si cu politia de frontiera pentru a reduce timpul de asteptare”, adauga el.

In luna aprilie S-a semnat contractul pentru proiectarea si executia lucrarilor pentru extinderea si eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea.

Contractul va fi executat de asocierea SC SSAB AG SA (in calitate de lider), SC BEMEL AG SRL, SC ACA ZOORK SRL.

Valoarea totala a proiectului „Extinderea si eficientizarea terminalului de pasageri nr. 1 al Aeroportului Oradea” este de 177.586.964,51 lei, fara TVA. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene, prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020, pe Axa Prioritara 2: Dezvoltarea unui sistem de transport multimodal de calitate, durabil si eficient.

Prin aceasta investitie, Aeroportul Oradea va putea in viitor sa deserveasca toti pasagerii intr-un singur terminal, eliminand inconvenientele cauzate de operarea pe doua terminale si imbunatatind eficienta operationala. Totodata, Aeroportul Oradea isi va spori eficienta energetica prin implementarea unui sistem de incalzire pe baza de agent geotermal si a unei centrale fotovoltaice de producere a energiei electrice.

Terminalul T1 se va extinde tinand cont de un trafic de 400 pasageri/flux. Sunt prevazute patru fluxuri principale. Se vor asigura si fluxuri secundare dedicate pentru plecari si sosiri VIP. Vor putea fi procesati 800 de pasageri/ora, atat pe zboruri interne, cat si pe zboruri externe.

Noile constructii se vor dezvolta preponderent la parter, avand in unele zone si etaj/mezazin. Pe langa fluxurile aeroportuare se vor realiza spatii comerciale, birouri pentru personalul administrativ, handling, de securitate si pentru reprezentantii institutiilor cu atributii de control: politia de frontiera, SRI si vama.

Prin realizarea acestui proiect, suprafata construita se va mari de la 2.925 mp, cat este in prezent, la aproximativ 12.500 mp.

Investitia mai prevede extinderea suprafetelor betonate din fata terminalului pentru a facilita accesul pasagerilor, a personalului si a utilajelor aeroportuare, extinderea drumului de acces si a parcarii (capacitate de 320 de locuri), achizitia unui echipament de degivrare pentru perioadele cu temperaturi scazute si alte lucrari conexe.

Pe perioada de executie a lucrarilor, aeroportul va ramane deschis. Pasagerii vor fi deserviti in terminalul nr. 2 (vechi), a carui capacitate va fi extinsa prin amenajarea de catre antreprenorul general a unor spatii temporare pentru fluxurile de sosire.

Articolul precedentLUCRARILE LA PODUL DIN PARCUL TINERETULUI AVANSEAZA – Aleile din parc vor fi si ele reparate. Podul nu a fost reparat niciodata
Articolul următorCENTURA DE SUD-EST A ARADULUI A PRIMIT ACORDUL DE MEDIU – Anul viitor am putea circula pe noua centura, o sosea de 11 kilometri dotata cu pista de biciclete

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.