LICITATIE PENTRU SPATIILE DIN AEROPORTUL BRASOV – Aeroportul International din Brasov a comandat un raport de evaluare a pietei imobiliare pentru a stabili preturile licitatiilor

Regia Autonoma „Aeroportul International Brasov-Ghimbav” va incepe procedurile de valorificare a spatiilor din cadrul terminalului Aeroportului Brasov. In functie de tipul de activitate comerciala, spatiile disponibile vor fi scoase la inchiriere prin licitatie sau concesionare prin procedura competitiva.

Pentru anumite tipuri de activitati cum sunt cele bancare – ATM, de schimb valutar sau de inchirieri auto, spatiile destinate acestora vor fi inchiriate prin licitatie.

Mai mult, autoritatile au receptionat luna aceasta lucrari de peste 75 milioane lei in cadrul aeroportului.

Pentru determinarea valorii pe metru patrat, valoare reper de la care se vor derula licitatiile pentru spatii, regia AIBG a comandat un raport de evaluare a pietei imobiliare.

Perioada de inchiriere maxima este de 5 ani, iar chiria estimata este valabila pana la un trafic total inregistrat de 500.000 pasageri imbarcati pentru 12 luni.

In prezent, conducerea administratiei publice a judetului Brasov continua demersurile necesare pentru operationalizarea Aeroportului International Brasov-Ghimbav, cu o atentie deosebita pe partea tehnica si pe certificarile de specialitate. Pe langa aspectele tehnice care trebuie puse la punct, sunt si cele legate de amenajarea si gestionarea spatiilor si a activitatilor de natura comerciala care se realizeaza in cadrul aeroportului, acestea fiind in responsabilitatea Regiei Autonome „Aeroportul International Brasov-Ghimbav”. Asigurarea veniturilor necesare functionarii aeroportului este una din preocuparile foarte importante ale conducerii acestuia”, anunta Consiliul Judetean Brasov.

Veniturile din activitatea aeronautica sunt completate cu veniturile obtinute din activitatile economice desfasurate in terminalul de pasageri si au o pondere importanta in totalul veniturilor.

In cadrul sedintei ordinare a Consiliului Judetean Brasov de joi, 30 martie, plenul a aprobat hotararea privind inchirierea, prin licitatie publica, de catre R.A. „Aeroportul International Brasov-Ghimbav” a bunurilor proprietate publica a U.A.T. Judetul Brasov, date in administrarea acesteia.

Pe baza concluziilor raportului de evaluare, preturile de pornire la licitatiile de atribuire privind dreptul de folosinta asupra unor active detinute de R.A. Aeroportului International Brasov-Ghimbav sunt urmatoarele:

1. chirie de piata – spatii comerciale zona publica restrictionata amplasate la parter si etaj = 33 euro/mp,

2. chirie de piata – spatii comerciale depozitare/spatii anexe zona publica si zona restrictionata amplasate la parter si etaj = 17,5 euro/mp,

3. chirie de piata – spatii depozitare/spatii anexe zona amplasate la subsol = 7 euro/mp,

4. chirie de piata – spatii pentru echipamente tip ATM, automate cafea/veding = 130 euro/mp,

5. chirie de piata – terenuri = 0,9 euro/mp.

Valorile nu contin TVA.

Suplimentar fata de aceasta chirie se vor refactura catre chiriasi utilitatile, cota de impozit pe proprietate/taxa pe cladire, cota de asigurare, cheltuielile cu reparatiile curente aferente spatiilor inchiriate.

Din punct de vedere financiar, activitatea aeroportului este gestionata dupa principii economice, in sensul ca urmarim ca veniturile din activitatea economica nonaeronautica – spatii comerciale, publicitate, parcare auto etc., sa fie maximizate. In perimetrul aeroportului vom pune la dispozitia agentilor economici spatii pentru desfasurarea de activitati comerciale care vor imbunatati experienta pasagerilor, cum ar fi restaurante, duty free, cafenele, rent-a-car, publicitate etc. Un principiu general este acela de parteneriat intre aeroport si agentii economici. Conducerea aeroportului se va ocupa sa aduca un numar cat mai mare de curse si cat mai multi pasageri, urmand sa obtina venituri proportional cu numarul de pasageri ce tranziteaza aeroportul”, a explicat Alexandru Anghel, directorul general al RA AIBG.

Ca practica generala internationala utilizata pe aeroporturile consacrate din intreaga lume, tipul de contract majoritar folosit pentru celelalte tipuri de activitati este cel de concesionare, durata concesiunii urmand sa rezulte din planul de afaceri.

Etapele procedurii de selectie a concesionarilor se vor desfasura in perioada urmatoare, in concordanta cu prevederile legii concesiunii, incepand cu consultarea de piata a celor interesati.

Procedura va fi una competitiva si transparenta, iar etapele vor fi cele stabilite in conformitate cu Legea nr. 100/2016 privind concesiunile de lucrari si concesiunile de servicii, procedura devenind aplicabila dupa publicarea prin mijloace electronice, prin intermediul SEAP, a anuntului de concesionare si a documentelor concesiunii.

Dorim ca redeventa datorata catre aeroport sa fie una variabila, calculata ca procent din cifra de afaceri inregistrata pe aeroport de catre operatorul economic. De exemplu, redeventa poate fi corelata cu numarul de pasageri ce tranziteaza aeroportul, vor fi stabilite praguri ale redeventei raportate la nivelul de trafic, se pot incasa redevente diferentiate, in functie de specificul activitatii desfasurate – duty free, cafenea, restaurant etc. Scopul este acela de a avea un parteneriat corect cu operatorii economici, care sa puna la dispozitie serviciile solicitate la calitatea dorita de pasageri, sa genereze venituri care sa asigure profitabilitatea, dar si sa creeze venituri suplimentare pentru aeroport, direct proportional cu traficul aerian. Maximizarea veniturilor din activitatile economice ne va ajuta sa mentinem un nivel redus al tarifelor de pasageri catre companiile aeriene, ce va avea ca rezultat deschiderea de noi destinatii”, a precizat Alexandru Anghel.

Lansarea procedurilor privind licitatia de inchiriere, respectiv de concesionare a spatiilor se va realiza cu respectarea legislatiei aplicabile si va fi anuntata din timp in mijloacele de informare in masa locale si centrale, pe site-urile Consiliului Judetean Brasov si Aeroportului International Brasov, precum si pe paginile de Facebook ale celor doua institutii.

Gestionarea activitatilor in cadrul aeroportului sub toate aspectele este in responsabilitatea Regiei Autonome «Aeroportul International Brasov-Ghimbav». Dorinta noastra este ca procedurile care urmeaza sa fie realizate, atat cele care tin de angajarea personalului, cat si cele privind atribuirea spatiilor din cadrul terminalului, sa fie aduse din timp la cunostinta tuturor celor interesati, sa se realizeze intr-un mod transparent, corect si obiectiv, cu respectarea criteriilor si cerintelor stabilite de lege. Sunt convins ca la nivelul Regiei AIBG vor fi luate masurile necesare, astfel incat orice persoana fizica sau juridica interesata sa participe la aceste proceduri sa aiba deplin acces la toate informatiile necesare”, a mentionat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.

De asemenea, la Aeroportul International Brasov-Ghimbav a avut loc luna aceasta semnarea procesului-verbal de receptie la Terminarea Lucrarilor de constructii aferente obiectivelor „Deviere canal colector Beselcin cu impact asupra drumului perimetral si de acces la echipamente tehnologice, precum si asupra gardului perimetral si portilor de acces – etapa a III-a AIBG” si „Sistem de protectie perimetrala (Sistem de televiziune cu circuit inchis pentru gard perimetral zona tehnica) etapa a III-a AIBG.

Documentul a fost semnat de comisia de receptie constituita la nivelul Consiliului Judetean Brasov, de reprezentantii antreprenorului si ai subcontractantilor, de responsabilii tehnici cu executia din cadrul firmelor constructoare, precum si de reprezentanti din partea firmelor de proiectare.

Comisia de receptie l-a avut ca presedinte pe Mihai Pascu, directorul executiv al Directiei Drumuri Judetene si Servicii Publice din cadrul CJ Brasov.

Componentele de infrastructura aeroportuara care au fost receptionate sunt: devierea canalului colector Beselcin, drumul perimetral si caile de acces la echipamentele tehnologice, gardul perimetral prevazut cu porti si sistemul de protectie perimetrala asigurat prin intermediul unui sistem de televiziune cu circuit inchis digital.

Valoarea totala a lucrarilor executate de asocierea SC Geiger Brasov SRL & SC RS Activ SRL, cu subcontractantii SC Flash Lighting Services SA Bucuresti si SC Brahms International Brasov este de 31.107.768,26 lei.

De asemenea, pe 13 martie, la Aeroportul International Brasov-Ghimbav a avut loc semnarea Procesului-Verbal de Receptie la incheierea lucrarilor de constructii aferente investitiei „Aeroportul International Brasov-Ghimbav Etapa a III-a, Proiectare si executie lucrari de constructii si instalatii pentru 9 obiecte (Rest de executat)”.

Documentul a fost semnat de comisia de receptie constituita la nivelul Consiliului Judetean Brasov, de echipa de supervizare a proiectului (inclusiv dirigintii de santier), de responsabilii tehnici cu executia din cadrul firmelor constructoare, de reprezentantii antreprenorului si ai subcontractantilor, precum si de reprezentanti din partea proiectantului.

Comisia de receptie si-a desfasurat activitatea in perioada 30 octombrie 2022 – 13 martie 2023, avandu-l ca presedinte pe Daniel Gligoras, administratorul public al judetului Brasov.

Componentele de infrastructura aeroportuara care au fost receptionate sunt: cladirea energetica, remiza PSI, posturile de control acces, gospodaria de apa, parcarea auto si drumul de acces intre terminal si DJ 103 C, drumuri tehnologice interioare, retele interioare in aeroport, cu acest prilej fiind receptionate si cele doua platforme antisuflu aferentei pistei de decolare-aterizare.

Valoarea finala a lucrarilor executate este de 44.144.621,12 lei (inclusiv TVA).

Articolul precedentNUMAR DUBLI DE MASINI “VERZI” – In Republica Moldova au fost inregistrate peste 27.000 de autoturisme electrice si de tip hibrid
Articolul următorINTARZIERI LA AUTOSTRADA MIZIL-PIETROASELE – Constructorii au realizat numai 13% din lucrarea de 1,25 miliarde lei fara TVA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.