Compania aeriana low-cost Blue Air a intrat in insolventa, dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis cererea companiei, potrivit datelor instantei.
Statul roman detine 75% din actiunile companiei. Tribunalul Bucuresti a admins cererea Blue Air Aviation si a dispus si conexarea dosarului 6050/3/2023 la aceasta cauza, adica cererea Air Claim de intrare in faliment.
Cererile mai multor firme si angajati au fost admise drept declaratii de creanta. Pe lista creditorilor sunt circa 90 de nume, persoane fizice, fosti angajati, si institutii precum ROMATSA.
De involventa companiei se va ocupa consortiul de practicieni in insolventa format din Infinexa Restructuring SPRL si Musat & Asociatii – Restructuring\Insolvency SPRL.
Compania aeriana a anuntat in septembrie 2022, dupa ce a oprit toate zborurile, ca are datorii de peste 230 milioane euro.
Firmele care au bani de recuperat de la Blue Air, pana la stabilirea tabelului creditorilor, sunt: Regia Autonoma Administratia Romana a Serviciior de Trafic Aerian R.A. – ROMATSA, Baladei Thirdway Transport SRL prin lichidator judiciar Alpha Insolvency IPURL, ALC B378 43309 LLC, Blue Air Techic, Air Claim si Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca.
Teoretic, in urma planului de restructurare se pot taia anumite sume care ar putea face Blue Air o companie atractiva pentru un investitor.
Air Claim cere falimentul
Air Claim a depus la Tribunalul Bucuresti o cerere de intrare in faliment a companiei. Seful AAAS spune ca acum nu mai poate fi vorba de faliment, odata ce compania a intrat deja in insolventa.
Ce etape urmeaza
- termenul limita de depunere, de catre creditori, a opozitiilor la incheierea de deschidere a procedurii – 10 zile de la primirea notificarii, precum si termenul de solutionare a opozitiilor, care nu va depasi 5 zile de la data expirarii termenului de depunere a acestora;
- termenul limita pentru inregistrarea cererii de admitere a creantelor asupra averii debitorului – 05.05.2023;
- termenul de verificare a creantelor, de intocmire si publicare in BPI a tabelului preliminar de creante – 25.05.2023;
- termenul de definitivare a tabelului creantelor – 19.06.2023;
- data primei sedinte a adunarii generale a creditorilor – 30.05.2023. In baza art.45 lit. d din Legea nr.85/2014 desemneaza administrator judiciar provizoriu pe
Ajutorul de stat primit de companie in 2020, de 300 de milioane de lei, nu a mai putut fi rambursat.
La data de 22 februarie 2023, Tribunalul Bucuresti a dispus inchiderea procedurii de concordat preventiv, constatand „nereusita concordatului preventiv”.
Incepand cu acel moment, orice creditor eligibil putea solicita deschiderea procedurii de insolventa.
Ulterior, compania si-a solicitat singura intrarea in insolventa.
Statul a preluat recent controlul companiei, ca urmare o garantiei de 75% din actiunile companiei pentru creditul-ajutor de stat acordat in urma cu doi ani, conform planului discutat la nivelul Guvernului.
In luna iulie 2022, Blue Air a primit o amenda de 2 milioane de euro de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, cu justificarea ca, in decurs de un an, compania a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzandu-le 178.405 rezervari, pentru care au fost efectuate plati in valoare totala de peste 66 de milioane de lei, de catre pasageri din 20 de state membre ale Uniunii Europene.