In acest an vor incepe lucrarile la centura orasului Galati, spune Costel Fotea, presedintele Consiliului Judetean Galati. In acest moment, se lucreaza la partea de proiectare tehnica, pe care proiectantul a promis ca o va finaliza la mijlocul acestei primaveri, astfel incat in acest an sa inceapa si lucrarile.
Noua Varianta Ocolitoare a Galatiului va avea o lungime de 33,6 kilometri, un tunel pe sub Valul lui Traian si mai multe noduri rutiere si giratii. Proiectul are deja un constructor desemnat prin licitatie.
”Vesti bune pentru varianta mare de ocolire a Galatiului – in 2023 incep lucrarile.Viitoarea Centura Mare a Galatiului este un proiect extrem de necesar pentru dezvoltarea regiunii noastre. Practic, este vorba despre o centura ocolitoare noua, care ar urma sa plece din Vama Giurgiulesti, sa treaca prin spatele lacului Brates si sa ajunga in DN25, in zona localitatii Traian. Este un proiect al Galatiului la care tin foarte mult si pentru care voi lupta pana la capat”, spune Fotea.
De aceea, el a convocat, la sediul Consiliului Judetean, o ampla intalnire de lucru, la care au participat proiectantul noii variante de ocolire a Galatiului, directorul Implementari Proiecte din CNAIR, Felician Cernestean, directorul Directiei Regionale Drumuri si Poduri Buzau, Sorin Robu, echipa de implementare care se ocupa de acest proiect din CNAIR, echipa de calitate de la Directia Regionala Drumuri si Poduri Iasi, precum si specialistii in domeniu din cadrul Consiliului Judetean Galati.
”A fost o sedinta aplicata, in care le-am explicat foarte clar cat este de importanta si de necesara aceasta noua varianta de ocolire a Galatiului, o investitie de aproximativ 840 de milioane de lei, deblocata de actualul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu”, adauga presedintele Consiliului Judetean Galati.
De asemenea, acesta a analizat si punctele de intersectie ale traseului Drumului Mare de Centura cu proiectele Consiliului Judetean, precum si stadiul lucrarilor la Drumul Expres Galati-Braila.
Centura mare a municipiului Galati, contract atribuit constructorului UMB, este singurul proiect major de infrastructura rutiera finantat exclusiv de la bugetul de stat, nu prin fonduri europene, a transmis in mai 2022, la Galati, ministrul transporturilor Sorin Grindeanu.
Contractual pentru proiectarea si executia Centurii Galati (34 km) a fost semnat in septembrie 2020 in prezenta fostului premier Ludovic Orban si a fostului ministru de resort Lucian Bode, dar proiectarea a inceput un an mai tarziu pentru ca nu au fost asigurate fonduri.
Centura Galati, sosea cu o banda pe sens si acostament lat de 1,5 metri, face parte din proiectul Drumului Expres Focsani – Braila – Galati. Traseul se desprinde din DN 25 prin nodul rutier Traian, supratraverseaza DN 25 si Calea Ferata Tecuci – Galati, trece de Parcul Natural Lunca Joasa a Prutului Inferior si intersecteaza DN 2 B inainte de vama Galati – Giurgiulesti (cu Republica Moldova).
Durata contractului este de 12 luni – proiectare, 42 luni – executie si 120 de luni – garantie. Pe traseu vor fi proiectate 34 de lucrari de arta: poduri, pasaje si viaducte.
Finalizarea lucrarilor este estimata pentru octombrie 2026.