SEDINTA PENTRU CERTIFICAREA AEROPORTULUI BRASOV CA AEROPORT INTERNATIONAL – Se pregateste dosarul pentru ministerele implicate

Aeroportul Brasov urmeaza sa fie certificat ca aeroport international, iar pentru asta trebuie sa indeplineasca anumite conditii si sa treaca anumite etape. Autoritatile vor pregati in perioada urmatoare dosarul pe care il vor inainta ministerelor avizatoare, astfel incat sa primeasca certificarea de functionare a Aeroportului International Brasov-Ghimbav.

Adrian-Ioan Vestea, presedintele Consiliului Judetean Brasov, a organizat, cu sprijinul prefectului Catalin Vasii, o sedinta de lucru pe tema certificarii Aeroportului Brasov ca aeroport international, o intalnire cu oficialii institutiilor publice deconcentrate care, potrivit legislatiei in vigoare, sunt parti implicate, cu responsabilitati specifice in certificarea infrastructurii aeroportuare construite la Ghimbav, in perspectiva operationalizarii acesteia.

Au fost prezenti reprezentanti de la Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, Sectia Regionala de Politie Transporturi, Directia Regionala Vamala Brasov, Biroul Vamal de Interior Brasov, Directia de Sanatate Publica Brasov, Oficiul Fitosanitar Brasov, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Brasov, Directia de Paza si Ordine Brasov, alaturi de directorul general al Regiei Autonome „Aeroportul International Brasov-Ghimbav”, Alexandru Anghel, directorul executiv al Agentiei de Dezvoltare Durabila a Judetului Brasov, Luciana Gliga, si specialisti din Executivul Consiliului Judetean Brasov.

In deschiderea discutiilor, Adrian-Ioan Vestea a mentionat ca Hotararea de Guvern nr. 791/2009 cuprinde in Anexa 1 conditiile pentru certificarea unui aeroport civil ca aeroport international, conditii pe care trebuie sa le indeplineasca Regia Autonoma „Aeroportul International Brasov-Ghimbav” in calitate de entitate care gestioneaza infrastructura aeroportuara cu tot ce inseamna cladiri, instalatii si echipamente.

Indeplinirea conditiilor de certificare este verificata de Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, respectiv Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, fiecare entitate prin intermediul institutiilor deconcentrate din teritoriu.

In acest context, presedintele CJ si prefectul au solicitat participantilor sprijinul in vederea pregatirii documentatiei care face parte din dosarul de certificare a Aeroportului International Brasov-Ghimbav.

Reprezentantii institutiilor prezente si-au aratat sustinerea pentru parcurgerea in cele mai bune conditii a procedurilor de certificare si chiar au facut mentiuni punctuale cu privire la conditiile care trebuie indeplinite.

Pe masura ce finalizam, rand pe rand, obiectivele de infrastructura de cadrul Master Planului Aeroportului International Brasov-Ghimbav, trecem la etapa de certificare. Aceste obiective finalizate au primit avize prealabile pentru a putea asigura functionarea aeroportului, insa exista anumite institutii ale statului care au obiective si proceduri specifice referitoare la regulile si fluxurile obligatoriu de respectat in cadrul oricarui aeroport international si cu acestea am purtat discutii in cadrul sedintei. In perioada urmatoare vom pregati dosarul pe care il vom inainta ministerelor avizatoare, astfel incat sa primim certificarea de functionare a Aeroportului International Brasov-Ghimbav. Ma bucura faptul ca reprezentantii tuturor institutiilor au raspuns prezent si s-au aratat interesati sa ne sprijine, astfel incat documentatia pe care o avem de intocmit sa fie cat mai completa si sa avem cat mai putine clarificari solicitate de catre cei care vor veni sa evalueze aeroportul nostru. Asadar, lucram pe multiple planuri – atat pe partea de finalizare a constructiilor, instalatiilor si dotarilor cu echipamente de navigatie aeriana, cat si pe partea de demersuri birocratice obligatorii pe care trebuie sa le indeplinim, astfel incat sa avem un aeroport international functional din toate punctele de vedere”, a explicat presedintele Consiliului Judetean Brasov, Adrian-Ioan Vestea.

Cladirea de contingenta a Aeroportului International Brasov-Ghimbav a ajuns in stadiu final de executie, 98% din lucrari fiind deja realizate, dupa cum a anuntat CJ Brasov saptamana trecuta.

Constructia, alcatuita din parter, doua etaje, un etaj trei retras si acoperis sub forma de platforma de observatie pentru serviciul de meteorologie, este in prezent terminata si functionala, avand in vedere ca a fost racordata la retelele de utilitati si fibra optica, anunta Consiliul Judetean Brasov.

Muncitorii asocierii SC UTI Construction and Facility Management SA – SC BOG’ART SRL au reluat lucrul pe 9 ianuarie dupa vacanta de sarbatori.

Valoarea totala actualizata a acestui contract este de 83.202.336,94 lei.

Implementat incepand cu luna ianuarie 2022, contractul a cuprins proiectarea, constructia si functionalizarea cladirii de contingenta, precum si fabricarea, instalarea si punerea in functiune a echipamentelor specifice care asigura serviciile de navigatie aeriana la Aeroportul International Brasov-Ghimbav.

Este vorba atat despre echipamentele instalate in amplasamentul aeroportuar si deja verificate cu prilejul zborurilor de calibrare care au avut loc in luna decembrie 2022, respectiv ILS/DME si DVOR/DME, cat si despre echipamentele si aparatura care compun turnul virtual de control, instalate in cladirea de contingenta si la Centrul de Dirijare a Zborurilor DSNAR Arad din cadrul ROMATSA, care are in responsabilitati controlul traficului aerian pe Aeroportul Brasov.

Graficul consolidat al activitatilor privind functionalizarea Aeroportului International Brasov-Ghimbav, convenit de Consiliul Judetean Brasov impreuna cu ROMATSA si Autoritatea Aeronautica Civila Romana prevede ca la jumatatea lunii iunie 2023 acest obiectiv sa fie operational.

Este primul aeroport din Romania si al doilea din lume construit de la zero avand la baza un turn de control virtual.

Articolul precedentTRASEUL AUTOSTRAZII PLOIESTI-BRASOV INTRA IN CONSULTARE PUBLICA – Proiectul va fluidiza traficul pe Valea Prahovei
Articolul următorMINISTERUL TRANSPORTURILOR SE REORGANIZEAZA – Se infiinteaza Autoritatea de Siguranta Feroviara Romana. AFER preia toate obligatiile Organismului Notificat Feroviar Roman

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.