DRUMUL EXPRES ARAD-ORADEA, DE 10 MILIARDE DE LEI, MAI APROAPE DE REALITATE – Studiul de fezabilitate are aviz favorabil, iar in aprilie ar putea fi aprobati indicatorii tehnico-economici

Drumul expres Arad-Oradea, investitie de peste 10 miliarde de lei, este la un pas mai aproape de a fi realitate.

In cadrul sedintei Comisiei de siguranta rutiera din cadrul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere a fost aprobat studiul de fezabilitate a proiectului. Iar odata cu finalizarea proiectului tehnic si a documentatiei de achizitie, va fi organizata procedura de licitatie pentru selectarea unui constructor.

Acest aviz permite trecerea la realizarea auditului de siguranta rutiera. In cursul lunii februarie, acesta ar urma sa fie realizat.

Dupa includerea observatiilor din audit in studiul de fezabilitate, la inceputul lunii martie se va continua procedura de avizare in Comisiile tehnico-economice ale Companiei Nationale de Autostrazi si ale Ministerului Transporturilor. Va urma avizarea in Comisia Interministeriala.

In luna aprilie, daca aceste etape sunt parcurse, vor fi emise hotararile de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici si de expropriere a terenurilor afectate de proiect. Odata cu finalizarea proiectului tehnic si a documentatiei de achizitie, se va organiza procedura de licitatie pentru selectarea unui constructor”, anunta Consiliul Judetean Arad.

Lucrarile vor fi impartite in trei tronsoane: Oradea – Salonta, Salonta – Chisineu Cris si Chisineu Cris – Arad.

Valoarea totala estimata a proiectului, conform Studiului de Fezabilitate, este de 10,7 miliarde lei (10.710.315.053,99 lei), inclusiv TVA. Finantarea va fi asigurata din fonduri europene.

Studiul de fezabilitate al proiectului „Drum Expres Arad – Oradea” a primit astfel saptamana aceasta aviz favorabil in comisia de siguranta rutiera din cadrul Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Presedintele Consiliului Judetean Bihor, Ilie Bolojan, a participat la sedinta din Bucuresti, in cadrul careia a fost prezentat proiectul.

A fost prezentat traseul proiectului, au fost analizate cele 12 noduri rutiere ale drumului expres si solutiile de trafic propuse in vederea racordarii infrastructurii rutiere existente la noul proiect. S-au studiat conexiunile si facilitatile drumului expres: legatura cu Ungaria din zona Salonta, conexiunea cu drumul de legatura Oradea-autostrada Transilvania, conexiunea cu autostrada la Arad, parcarile de scurta si lunga durata prevazute a fi amenajate”, spune Bolojan.

Urmatoarea etapa presupune realizarea auditului de siguranta rutiera, care ar urma sa intre in procedura de avizare in luna martie.

Ne propunem ca in luna aprilie sa fie emise hotararile de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici si de expropriere a terenurilor afectate de proiect. Odata cu finalizarea proiectului tehnic si a documentatiei de achizitie, vom organiza procedura de licitatie pentru selectarea unui constructor. Multumesc echipei tehnice din CNAIR pentru colaborare si proiectantilor de la Consitrans, impreuna cu care am sustinut prezentarea proiectului in Comisie”, a mai adaugat Ilie Bolojan, presedintele Consiliului Judetean Bihor.

Studiul de fezabilitate a fost aprobat de Consiliul Judetean Bihor si Consiliul Municipal Oradea in 16 decembrie 2022.

Traseul Drumului Expres Arad – Oradea va avea o lungime 120,1 km, cu profil de patru benzi de circulatie. Proiectul mai prevede drumul de legatura cu orasul Salonta (judetul Bihor), de 5 km, drumul de legatura cu Arad, de 3 km, si drumul de legatura cu punctul de trecere a frontierei cu Ungaria (Salonta – Békéscsaba), de 9,85 km. Astfel, lungimea totala a drumului va fi de 138 km.

Drumul Expres Arad – Oradea se realizeaza in cadrul unui parteneriat incheiat intre Consiliul Judetean Bihor, Primaria Oradea, Consiliul Judetean Arad, Primaria Arad si Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Articolul precedentVIITORUL DRUM RADIAL 1 – VEST EXPRES ARE UN CASTIGATOR – Asocierea Explan – Geologic Site – DP Consult face studiul de fezabilitate, contract de 12,6 milioane fara TVA
Articolul următorPODUL PESTE PRUT LA UNGHENI ARE DEVIZ APROBAT – Investitia depaseste 40 milioane euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.