Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a semnat contractul cu firma poloneza Solaris pentru achizitia a 100 de troleibuze de 12 metri. Primul troleibuz va veni la inceputul lui 2024.
Mijloacele de transport in comun sunt achizitionate cu fonduri nerambursabile de la Fondul de Mediu, care este gestionat de Ministerul Mediului.
Valoarea contractului este de 290 de milioane lei, plus TVA.
“Inca o achizitie importanta pentru modernizarea mijloacelor de transport in comun pentru Bucuresti: am semnat astazi impreuna cu firma Solaris contractul pentru achizitia a 100 de troleibuze. Este vorba despre troleibuze de 12 metri care au toate facilitatile: podeaua coborata, acces pentru persoanele cu dizabilitati, wi-fi precum si sistem de monitorizare GPS. Termenul de livrare este de 22 de luni”, spune Nicusor Dan.
Aceste troleibuze au o autonomie de 20 de kilometri, ceea ce inseamna ca la capetele de linie troleibuzul are o mobilitate mai mare pentru a efectua bucla acolo unde nu exista fir.
Pentru aceste mijloace de transport garantia este de 300.000 de kilometri de la data receptiei sau cinci ani.
Primul troleibuz va veni peste 15 luni, deci la inceputul lui 2024.
”In plus fata de anii trecuti parcul de mijloace de transport al STB va arata asa: 100 de tramvaie moderne achizitionate, din care au ajuns pana in prezent 17, 100 de autobuze electrice pentru care tocmai am atribuit achizitia, alte 22 de troleibuze pentru care avem finantare prin PNRR si speram alte autobuze electrice pentru care am depus cerere de finantare la PNRR”, adauga primarul.
De asemenea, Primaria Capitalei a atribuit contractul pentru elaborarea unui “Master plan piste biciclete la nivelul Municipiului Bucuresti”.
Prin acest document strategic, vor fi stabilite directiile de dezvoltare a infrastructurii aferente utilizarii bicicletei ca mod de transport alternativ urban si vor fi identificate traseele optime pentru realizarea unei retele extinse de piste pentru a incuraja utilizarea bicicletei, concomitent cu crearea infrastructurii necesare.
In cadrul procedurii de atribuire, a fost desemnata castigatoare oferta prezentata de F.I.P. Consulting SRL, valoarea contractului fiind de 530.000 lei fara TVA, iar termenul de elaborare de 12 luni.
”In elaborarea Master planului, se vor avea in vedere atat aspecte de utilitate, cat si de turism. Astfel, reteaua de piste pentru biciclete va trebui sa fie conectata cu pistele deja existente sau in curs de executie si sa faca legatura intre zonele rezidentiale si zonele principale de interes precum locuri de munca, de educatie, zone comerciale, institutii, dar si cu localitatile si platformele industriale limitrofe Capitalei”, spune Nicusor Dan.
De asemenea, se va tine cont si de amplasarea zonelor de interes turistic, atat cele cunoscute, cat si cele cu potential de dezvoltare, precum si de amplasarea zonelor de agrement si recreere.
Master planul va cuprinde si valoarea investitiilor pentru implementarea viitoarei retele extinse si va identifica posibile surse de finantare.