CENTURA ORASULUI SATU MARE A FOST DESCHISA CIRCULATIEI – Drumul are o lungime de aproape 20 de kilometri

Varianta Ocolitoare a Municipiului Satu Mare este de astazi deschisa circulatiei, a anuntat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

Cu o lungime de 19,54 km, aceasta varianta va avea un important impact economic pentru intreaga zona, pe termen mediu si lung:

– reducerea duratei de transport,

– cresterea confortului si sigurantei in trafic,

– economie de combustibil,

– dezvoltarea localitatilor deservite”, spune acesta.

Traseul Variantei Ocolitoare a Municipiului Satu Mare porneste din partea de sud a orașului (Drumul Național DN 19A) si se continua spre vest, traversand linia de cale ferata 402, DN 19 și raul Somes. Ulterior, ocoleste Municipiul prin partea de nord și debușează in DN 19. VO Satu Mare va realiza o conexiune directa cu si intre arterele rutiere principale (DN 19A și DN 19) si cele de importanta judeteana (DJ 194, DJ 194A).

Pe 22 octombrie 2021 s-au deschis traficului primii patru kilometri din Varianta de Ocolire Satu Mare, cuprinsi intre km 9+600 (intersectie VOSM cu DN19) – km 13+600 (intersectie VOSM cu DN19A, proiect cu o valoare de 304.790.869,19 lei (fara TVA).

Acest sector din varianta ocolitoare, are o importanta deosebita cu precadere din perspectiva devierii traficului ce strabatea municipiul Satu Mare pe ruta Petea (frontiera cu Ungaria) – Oradea. Astfel, camioanele de mare tonaj, nu vor mai traversa orasul, totodata, locuitorii vor avea o ruta alternativa pentru a evita aglomeratia urbana. Profit de acest moment, sa multumesc tuturor autoritatilor locale pentru sprijin si implicare in rezolvarea problemelor aparute pe perioada de executie a acestui proiect”, a declarat Cristian Pistol, director general CNAIR, la acel moment.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii a cerut ulterior suplimentarea cu aproape 5 milioane lei a sumei prevazuta ca justa despagubire drept exproprieri pentru varianta de ocolire a municipiului Satu Mare. Suma initiala a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 282/2017 privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national „Varianta de ocolire a municipiului Satu Mare”.

Astfel, pentru un numar de 347 imobile, cuprinse in anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 282/2017, ca urmare a intocmirii documentatiilor cadastrale au rezultat diferente din masuratorile cadastrale si diferente de categorie de folosinta, pozitionare intravilan/extravilan, fata de informatiile cuprinse in Anexa nr. 2 la Hotararea antementionata. Totodata, ca urmare a intocmirii documentatiilor cadastrale la unele dintre cele 347 imobile au rezultat si modificari ale numelui si/sau proprietarilor, in sensul identificarii unora dintre acestia care initial, in baza informatiilor oferite de catre unitatile administrativ–teritoriale, erau neidentificati, sau au fost identificati mostenitorii legali ai proprietarilor initial identificati, mentioneaza autorii proiectului.

Si ca urmare a realizarii documentatiilor cadastrale si a celui de al doilea raport de evaluare pentru cele 347 imobile, in conformitate cu prevederile art. 11 alin. (7) din Legea nr. 255/2010, cu modificarile si completarile ulterioare, a rezultat o valoare de despagubire de 13.595.918 lei.

Articolul precedentREGULAMENT NOU PENTRU SIGURANTA MASINILOR – Comisia Europeana anunta noi norme pentru imbunatatirea sigurantei rutiere si pentru a permite circulatia vehiculelor complet autonome in UE
Articolul următorSANTIER IN PORTUL CONSTANTA – Se monteaza sina noua si aparate noi de cale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.