METROUL BUCURESTEAN, IN PERICOL – Metrorex, pusa la zid de Alstom, pentru datorii de zeci de milioane de euro pentru serviciile de mentenanta

Compania Alstom, care asigura mentenanta metroului bucurestean in baza unui contract pe 15 ani, vrea sa suspende serviciile de mentenanta pentru flota de metrou in luna iulie, in situatia in care Metrorex nu isi achita datoriile restante. Metrorex datoreaza Alstom peste 33 de milioane euro, adica peste 160 de milioane lei, suma ce corespunde unui an de plati restante, spune presedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci.

Alstom asigura mentenanta metrourilor din Bucuresti. Contractul pentru urmatorii 15 ani este in valoare de 2,45 miliarde lei.

Metrorex ne datoreaza peste 33 de milioane euro. Aceasta suma corespunde unui an de plati restante. Intre timp, am suportat toate costurile: ne-am platit furnizorii la zi, am platit salariile angajatilor la zi. Din suma totala datorata, de peste 160 de milioane lei, echivalentul a 33 milioane euro, peste 140 de milioane lei provin din contractul anterior, pentru servicii prestate in cursul anului 2021, iar 20 de milioane lei pentru facturi restante in contractul inceput la 1 ianuarie 2022. Cate companii isi permit sa continue sa lucreze fara sa fie platite timp de 1 an?”, a declarat presedintele Alstom pe Europa, Gian Luca Erbacci, pentru News.ro.

Compania Alstom este prezenta in Romania de 30 de ani si are peste 1.200 de angajati in principal in Bucuresti, Brasov si Cluj-Napoca. Din acest total, aproximativ 350 de angajati sunt implicati exclusiv in activitati de mentenanta pentru flota de metrou din Bucuresti. Restul angajatilor Alstom lucreaza in proiecte de modernizare feroviara, semnalizari si infrastructura, pe coridorul feroviar Rin-Dunare si la Linia 5 a metroului Bucuresti. In ultimii ani, Alstom a devenit si un furnizor de material rulant in Romania – urmand sa livreze 20 de trenuri electrice inter-regionale de lung parcurs si 13 trenuri de metrou pentru Linia 5 Bucuresti.

Presedintele Alstom Europe mentioneaza ca in tot acest timp Alstom a platit furnizorii si salariile angajatilor la zi, inclusiv o crestere salariala de 10% anul trecut si anul acesta. 

 “Alstom realizeaza mentenanta conform contractului, indicatorii de performanta sunt indepliniti, asa ca avem nevoie de achitarea integrala a facturilor. Este nevoie de angajament de ambele parti, nu mai putem fi singurii care sustinem financiar acest contract”, a spus acesta.

Alstom precizeaza ca a facut toate demersurile amiabile in vederea recuperarii sumelor datorate, iar in prezent doua actiuni sunt deschise la Tribunalul Bucuresti, dosarele fiind publice: pentru servicii prestate intre mai si decembrie 2021, plus penalitati; si pentru recuperareai penalitatilor de intarziere pentru facturile aferente serviciilor prestate in noiembrie si decembrie 2020. 

Dupa epuizarea tuturor demersurilor contractuale si legale, daca nimic nu se schimba, compania ia in calcul suspendarea serviciilor de mentenanta, ceea ce va duce la oprirea metroului pentru ca trenurilor nu pot circula daca nu sunt la zi cu mentenanta. Vom lua aceasta masura ca o ultima optiune posibila, deoarece compania Alstom este pe deplin constienta de importanta serviciilor de mentenanta pentru flota de metrou”, mai spune oficialul companiei care a furnizat servicii de mentenanta in ultimii 18 ani, timp in care, sustine Alstom, disponibilitatea flotei a crescut de la 60% in 2004 la 100% in prezent.

Oficialul Alstom considera ca Romania este in continuare o piata importanta pentru companie.

Avem o prezenta pe termen lung aici, suntem mandri de tot ce am realizat si dorim sa luam parte in continuare la tranzitia Romaniei catre o mobilitate feroviara moderna”, a adaugat Gian Luca Erbacci.

De altfel, la sfarsitul anului 2019, atunci cand a expirat contractul de intretinere pe 15 ani, Alstom Romania avertiza asupra riscului opririi metroului din cauza datoriilor Metrorex care se ridicau la 150 de milioane lei. Ulterior, a fost lansata o procedura de achizitie in regim de extrema urgenta pentru servicii de intretinere pe 12 luni cu posibilitatea de extindere cu 6 luni.

In vara acestui an Alstom ar urma sa inceapa livrarea primelor unitati din cele 13 rame Metropolis, contractul fiind semnat in decembrie 2020 pentru 100 de milioane euro. De asemenea, compania din Franta a castigat contractul pentru 20 de trenuri InterRegionale, semnarea acestuia fiind intarziata dupa contestatia firmei CRRC din China.

Raspunsul Metrorex

Compania rasunde acuzatiilor Alstom si recunoaste ca o parte din suma a fost achitata, iar pentru plata integrala a datoriei, vor fi solicitati banii la urmatoarea rectificare bugetara.

In urma articolelor aparute in presa referitoare la obligatiile de plata catre Alstom Transport S.A., facem precizarea ca Metrorex a achitat o parte din sumele aferente serviciilor realizate in anul 2022 si continua sa plateasca facturile ce vor fi emise in acest an. Pentru achitarea integrala a obligatiilor de plata, va solicita sumele necesare la urmatoarea rectificare bugetara.  Obiectivul principal al Metrorex este transportul calatorilor in conditii de siguranta, iar in acest sens, depunem toate eforturile pentru rezolvarea acestei situatii”, a transmis Metrorex.

Metrorex precizeaza ca a inceput sa plateasca din obligatiile de plata de anul acesta de circa 20 milioane de lei.

De asemenea, precizeaza ca luni va prezenta o situatie clara a sumelor achitate.

Potrivit Metrorex, la 31 decembrie 2021, obligatiile restante erau de circa 140 milioane de lei.

Metrorex si Alstom Transport au semnat contractul chiar in ultima zi a anului trecut, pe 31 decembrie 2021, contractul avand ca obiect „prestarea serviciilor de mentenanta pentru ramele electrice de metrou si vehiculele feroviare specifice infrastructurii de metrou„.

Pretul estimat, aferent obiectului contractului calculat pe baza cantitatii estimate, pe o perioada de 15 ani, este de 2.452.440.564 lei.

Prestarea efectiva a serviciilor, conform conditiilor contractuale, a inceput pe 1 ianuarie 2022.

Materialul rulant al Metrorex:

1. IVA – Arad: 15 rame electrice de metrou fabricate de IVA Arad – Romania intre 1980 – 1992 si fiabilizat intre 2011 – 2014

2. Bombardier: 44 rame electrice de metrou fabricate de Bombardier Transportation-Suedia utilizat pentru efectuarea serviciului comercial (transport de calatori), din care 18 rame fabricate intre 2002 si 2004 respectiv 26 de unitati 2006 – 2008

3. CAF – Spania: 23 trenuri, din care 16 trenuri 2013-2014 respectiv 7 rame din 2016, potrivit caietului de sarcini Metrorex

Articolul precedentPASI IMPORTANTI PENTRU AEROPORTUL GALATI-BRAILA – Aeroportul va fi international si va avea o pista de 4 kilometrri
Articolul următorLISTA NEAGRA DIN TRANSPORTURI – CNAIR a emis primele certificate negative pentru contractele de proiectare si de executie

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.