CONTRACT REZILIAT LA CENTURA GALATI – Firma care a castigat contractul privind realizarea evaluarii in cazul exproprierilor trebuie sa plateasca despagubiri de 3,8 milioane de lei

Presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea, avertizeaza cu instanta firmele neserioase care nu duc la bun final proiectele pentru care au castigat contract. Prima firma care a castigat contractul privind realizarea evaluarii in cazul exproprierilor de pe Drumul de Centura trebuie sa plateasca despagubiri de peste 3,8 milioane de lei plus cheltuielile de judecata dupa ce expertii Asociatia Evaluatorilor Autorizati din Romania (ANEVAR) au constatat ca primele evaluari nu erau corecte, iar Consiliul Judetean Galati a decis rezilierea contractului si actionarea in instanta.

Zero toleranta fata de firmele neserioase care nu-si fac treaba. Cine are impresia ca poate sa-si bata joc de lucrarile Consiliului Judetean se inseala si va sfarsi in instanta”, spune presedintele Consiliului Judetean Galati, Costel Fotea.

Recent, dupa opt luni de procese, acesta afirma ca a primit din partea judecatorilor o decizie favorabila, definitiva si irevocabila intr-un astfel de caz.

Astfel, pentru ca nu si-a facut treaba, o firma cu care am si reziliat contractul trebuie sa ne plateasca despagubiri de peste 3,8 milioane de lei plus cheltuielile de judecata. Mai mult, firma a primit din partea Consiliului Judetean si certificat constatator negativ”, spune Fotea.

In acest caz, este vorba despre prima firma care a castigat contractul privind realizarea evaluarii in cazul exproprierilor de pe Drumul de Centura.

Pentru ca la acel moment expertii ANEVAR au constatat ca primele evaluari nu erau corecte, am decis rezilierea contractului si actionarea in instanta. Intre timp, evaluarile au fost realizate de catre o alta firma, expertizate si contraexpertizate de catre specialisti, insa acum ele sunt blocate de catre consilierii judeteni PNL”, spune presedintele CJ Galati.

Acesta acuza consilierii liberali ca blocheaza exproprierile de pe Drumul de Centura.

Liberalii au lipsit si de sedinta de astazi. Exproprierile de pe Drumul de Centura au fost blocate pentru a saptea oara de catre consilierii judeteni PNL. Liberalii pun in pericol cea mai mare investitie in infrastructura rutiera a Galatiului. Galatiul risca sa piarda fonduri europene de 30 de milioane de euro. Concluziile va apartin, stimati galateni”, a scris Costel Fotea pe Facebook, pe 16 iunie.

Intr-un interviu in luna aprilie, acordat publicatiei “Monitoriul de Galati”, Costel Fotea povestea cum s-a ajuns aici. Intrebat atunci cat la suta din lucrari au fost realizate la Centura Mica, acesta a spus ca, la acel moment, lucrarile sunt la 30-35%.

Problema este in felul urmator. La Centura Mica, 55-60% din lucrare o reprezinta podul hobanat. Sa fim seriosi acum, nu se pune problema ca orice constructor stie sa faca un drum judetean, la patru benzi, cu infrastructura de piatra, cu balast, cu asfalt. Piesa de rezistenta sau cireasa de pe tort la aceasta investitie este podul hobanat. Aici este o asociere de firme, cea de la Neamt cu o firma din Bulgaria si una din Italia care au castigat licitatia, au adus o parte din componentele metalice. Ati vazut ca pilonii principali au fost construiti. A fost construit pilonul principal la 35 metri in sol, iar deasupra are 60 m. Au inceput sa aduca o parte din piesele metalice. Din pacate, trebuie sa recunoastem si aici, a venit nenorocirea asta cu cresterea preturilor si la fier si la motorina si cam toate investitiile sunt afectate de majorarea preturilor, dar am mai avut acolo o problema delicata pe care am rezolvat-o. O firma din Bucuresti care trebuia sa faca partea de evaluare (n.r. – in vederea exproprierilor) si ne-au intarziat, iar pentru ca ne-au intarziat i-am dat in judecata, am reziliat contractul cu ei, am contractat serviciile cu o asociere de firme din Galati. In momentul de fata este in proportie de 95% realizata. Cred ca in zilele urmatoare vom aproba raportul de evaluare pentru a fi despagubiti oamenii pentru ca din luna mai sa incepem efectiv platile pentru fiecare persoana. Si ca sa vedeti ca nu glumim si nu ne jucam, firma care nu a facut evaluarea si care trebuia sa faca evaluarea a fost data in judecata. In prima instanta am castigat si le-am cerut daune de peste 3 milioane de lei. Adica nu ne jucam, dar inca o data repet, sunt lucruri care nu tin de noi. Cu toate intalnirile, cu toate masurile coercitive pe care le gasim – juridic vorbind – pentru a-i constrange sa-si faca treaba, din pacate legislatia inca le permite. La sfarsit, daca nu-si fac treaba, vor pleca, asa cum au plecat si altii, cu certificat negativ ca sa nu mai poata participa la alte lucrari ca sa nu mai incurce si pe altii. Eu totusi sunt optimism ca centura va fi finalizata si nu vor fi probleme”, spunea Costel Fotea in luna aprilie.

Articolul precedentLICITATIE PENTRU DRUMURILE DIN BRASOV – Podul din Budila va fi reconstruit
Articolul următorDIRECTORUL CNAIR, CRISTIAN PISTOL, LA LUMEA INFRASTRUCTURII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.