REGULI NOI PE PIATA RCA – Constatarea amiabila se va face electronic

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (A.S.F.) a aprobat, miercuri, 25 mai 2022, un proiect de norma care aduce modificari substantiale Normei 20/2017 privind asigurarile auto in Romania. Actul normativ a fost trimis catre Monitorul Oficial si urmeaza sa intre in vigoare dupa 90 de zile de la publicare.

Una dintre reglementarile introduse in premiera vine direct in sprijinul pagubitilor, dar si al vinovatilor din accidente rutiere, in numar de sute de mii anual. Formularul de constatare amiabila va putea fi completat si electronic.

 Conform noilor reglementari, “in cazul completarii formularului de Constatare amiabila de accident in format electronic, datele completate si semnaturile olografe ale conducatorilor celor doua vehicule, implicate in accident, sunt preluate de dispozitivul pe care se completeaza formularul.

Baza tehnica va fi dezvoltata de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR), impreuna cu firmele de asigurare care emit RCA pe teritoriul Romaniei.

Asiguratorii RCA si BAAR dezvolta si administreaza solutiile tehnice si stabilesc de comun acord procedura avizarii daunei prin intermediul formularului de Constatare amiabila de accident in format electronic, cu respectarea dispozitiilor legale privind gestionarea riscurilor operationale generate de sistemele informatice utilizate de entitatile autorizate/avizate/inregistrate, reglementate si/sau supravegheate de catre A.S.F.”, prevede actul normativ.

Tot la initiativa A.S.F., in 2021 a fost eliminata obligativitatea de a detine polita RCA in format fizic, fiind suficienta prezentarea acesteia in format electronic, in eventualitatea unui control.

Principalul scop al noilor reglementari a fost, insa, abrogarea sau modificarea prevederilor din norma 20/2017 care nu sunt conforme cu prevederile legislatiei europene si fac obiectul discutiilor purtate cu serviciile Comisiei Europene (COM) in cauza de infringement 2018/4075 – actiune in constatarea neindeplinirii obligatiilor de stat membru UE privind incompatibilitatea cu Directiva Solvabilitate II si Directiva MTPL a unor dispozitii ale legislatiei romanesti referitoare la asigurarea de raspundere civila auto adoptate in 2017.

Au fost eliminate obligatiile de notificare a modificarilor de tarife sau de raportare a fundamentarii acestora catre A.S.F., in conformitate cu masurile impuse de Comisia Europeana.

Nu in ultimul rand, actul normativ vine cu modificarea modului de acordare a despagubirilor aferente consecintei lipsei de folosinta a vehiculelor, inclusiv pentru inlocuirea temporara a acestora.

Noua procedura este mai simpla si mai clara si vine in sprijinul tuturor partilor implicate in procesul de despagubire si de reparatie si, in principal, al pagubitului.

Potrivit unui raport al ASF de la inceputul lunii mai, piata RCA isi continua consolidarea inceputa in ultima parte a anului trecut, iar primele brute subscrise au ajuns in primele trei luni la 2,47 miliarde de lei.

Piata RCA isi continua consolidarea inceputa in ultima parte a anului trecut. Luna februarie 2022 a marcat continuarea procesului de diversificare, un element esential in cresterea concurentei si, in final, a stabilitatii pietei. Datele raportate de companiile de asigurare si agregate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (A.S.F.) arata ca in primele trei luni din 2022 primele brute subscrise (PBS) au ajuns la 2,47 miliarde de lei”, arata datele ASF.

Majoritatea societatilor de asigurare, autorizate sa vanda RCA, ramane interesata de piata, concentrarea in zona celui mai mare jucator fiind in scadere, la nivelul lunii februarie.

Cota de piata a Euroins a fost de sub 35% in luna februarie, fata de aproape 38% in ianuarie, in timp ce jucatorii de pe urmatoarele pozitii si-au crescut cotele. Astfel, Allianz Tiriac a depasit 20,3% in februarie, fata de 18,7% in ianuarie, iar Groupama a depasit 19,3% in februarie, fata de sub 14,5% in ianuarie. Si societatile Asirom VIG, Grawe si Omniasig VIG raman cu cote considerabile, in jurul a 8%, la nivelul lunii februarie.

Pe ansamblul perioadei 1 ianuarie – 28 februarie 2022, cota de piata a Euroins a fost de circa 36%, urmata de Allianz Tiriac cu 19,49%, Groupama cu 16,84%, Grawe cu 9,32%, Asirom VIG cu 9,05%, Omniasig cu 7,71% si Generali cu 1,3%. Dupa primele trei luni din an, cota Euroins scazuse deja sub 35%.

De remarcat este si structura pe maturitati a politelor RCA. Peste 83% dintre acestea au fost incheiate pe perioada maxima, 12 luni, in timp ce doar 5,75% au fost incheiate pe 6 luni (perioada cea mai utilizata pana acum). Aproximativ 10% dintre polite au o maturitate de o luna.

Articolul precedentDRUMUL DE MARE VITEZA BUCURESTI-ALEXANDRIA ARE PRIORITATE – Se cauta cea mai buna varianta de traseu
Articolul următorINDICATORII PENTRU AUTOSTRADA FOCSANI-BACAU AU FOST APROBATI – Drumul va costa 8 miliarde de lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.