AEROPORTUL DIN IASI VA AVEA UN NOU TERMINAL – Investitia de aproape 100 milioane euro va fi gata anul viitor

Aeroportul International Iasi va avea un terminal nou. Proiectul a obtinut finantare europeana. Prin construirea terminalului T4, Aeroportul Iasi va putea procesa 3,5 milioane de pasageri anual, adica un numar dublu fata de capacitatea pe care o au astazi terminalele T2 si T3.

Noul terminal al Aeroportului International Iasi va fi gata la finalul anului 2023 si va deservi zborurile internationale.

Va avea trei niveluri (subsol tehnic, parter si etaj), sapte porti pentru plecari si trei porti pentru sosiri, cu posibilitatea de asigurare a unor fluxuri bidirectionale. Trei dintre portile de la etaj sunt prevazute cu aviobridge-uri.

Valoarea totala a proiectului de extindere a Aeroportului International Iasi, care presupune construirea terminalului T4 si marirea capacitatii de parcare, este de 447.270.880,56 lei cu TVA. Valoarea totala eligibila este de 367.876.172,66 lei, din care 85% reprezinta contributia de la Fondul European de Dezvoltare Regionala, 13% este contributia de la bugetul de stat, iar restul va fi alocat din bugetul Aeroportului.

Veste mare pentru judetul nostru, dar si pentru intreaga regiune a Moldovei. Am obtinut fnantarea europeana pentru dezvoltarea Aeroportului International Iasi, iar acest lucru inseamna ca la finalul anului 2023 vom avea un terminal nou. Viitorul terminal va fi costruit pe o suprafata de peste 30.000 de metri patrati, in conformitate cu obiectivele de protectie a mediului”, anunta presedintele Consiliului Judetean Iasi, Costel Alexe.

Proiectul prevede realizarea unui parc de panouri solare care va produce energie verde. De asemenea, echipamentele care vor fi montate in terminal vor fi de ultima generatie, cu un consum redus de energie.

Am mizat pe extinderea infrastructurii aeroportuare pe partea de Vest si am prins ultimul avion. A fost cea mai buna varianta de a obtine fonduri prin Programul Operational Infrastructura Mare. Strategia pe care am ales-o este cea fezabila, iar acum avem si garantia ca vom reusi implementarea si finalizarea proiectului. Aeroportul este un obiectiv strategic pentru dezvoltarea judetului Iasi si a intregii regiuni, iar criza refugiatilor ne-a aratat inca o data cat de importanta este modernizarea acestei porti aeriene care ne conecteaza cu lumea”, arata Costel Alexe.

Articolul precedentPRIMARUL, IN VIZITA PE SANTIER – Tronsonul II al lucrarilor la Prelungirea Ghencea, intre strazile Brasov si Raul Doamnei, va fi finalizat vara aceasta
Articolul următorPODUL SUSPENDAT PESTE DUNARE DE LA BRAILA ESTE 60% CONSTRUIT – Se va putea circula peste cel mai mare pod din Romania pana la finalul anului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.