AVANS RAPID PE INFRASTRUCTURA DE MASINI ELECTRICE – Romania a ajuns la peste 12.800 de masini electrice inmatriculate

In anul 2021, in Romania au fost inmatriculate cu 13% mai multe EV decat in toti cei 10 ani anteriori. Segmentul este condus detasat de modelul Dacia Spring, devenit cel mai inmatriculat model electric din tara. Cota de piata a electricelor inmatriculate in Romania a crescut de la 2% la peste 5%, in 2021. Cresterea nu se datoreaza doar subventiilor venite din partea statului, ci si multumita ofertei constructorilor.

Anul trecut a fost inregistrata o crestere de 118% a numarului de inmatriculari de masini electrice (EV) comparativ cu 2020, respectiv 6.831 vehicule. Decembrie a fost cea mai buna luna cu 2.099 noi inmatriculari. Dacia Spring este lider all time cu 3.066 de masini inmatriculate in 2021, jumatate fiind date in uz in luna decembrie, arata datele centralizate de specialistii LEKTRI.CO, unul dintre cei mai importanti jucatori in domeniul mobilitatii electrice din Romania, prezinta indexul de e-mobilitate pentru anul 2021.

In prezent, in Romania sunt inmatriculate 12.883 de vehicule electrice, piata EV inregistrand o crestere accelerata in ultimii ani. Anul trecut au fost inmatriculate cu 13% mai multe masini electrice decat in toti cei 10 ani anteriori – in 2011 fiind inregistrat primul vehicul electric in tara noastra.

Avantul pe care mobilitatea electrica il inregistreaza este cu atat mai imbucurator cu cat pretul energiei a crescut abrupt in ultima perioada. Chiar si in aceste conditii, utilizarea unui vehicul electric este de 3 ori mai eficient in exploatare decat unul cu motor conventional. Continuam sa credem ca viitorul este verde”, a declarat Claudiu Suma, CEO LEKTRI.CO.

Dacia Spring devine cel mai popular vehicul electric in Romania, noiembrie si decembrie 2021 reprezentand cele mai bune luni pentru modelul autohton. Devenit disponibil din luna iunie, Spring a ajuns sa detina 45% din piata de inmatriculari pentru anul 2021, la nivel all time atingand 24 procente.

Pe locurile urmatoare ar fi Volkswagen Up! – cu 435 de unitaţi (+139%) şi Hyundai Kona (384 unitaţi, +114,5%).

Din punct de vedere al infrastructurii de incarcare, cele mai utilizate sunt incarcatoarele de tip fast-charger CCS/CHAdeMO si cele rapide Type2. In prezent, in Romania sunt disponibile 2.086 de incarcatoare publice, fara restrictii, dintre care 436 sunt CCS/CHAdeMO si 1.650 Type2. Numarul locatiilor publice de incarcare a ajuns la 1.018.

LEKTRI.CO va lansa un nou model de statie de incarcare in 2022. Lansarea statiei 1P7K anul trecut a facilitat intrarea companiei romanesti pe piata tarilor nordice, completand portofoliul de regiuni in care compania este deja prezenta: Romania, Italia, Germania, Franta, Austria, Polonia, Ungaria si Serbia.

In prezent, LEKTRI.CO ofera 8 modele de statii de incarcare atat pentru clientii rezidentiali (case, blocuri), comerciali (hoteluri, restaurante, centre comerciale sau cladiri de birouri) si solutii pentru flotele de masini. Puterea maxima a statiilor variaza de la 7KW pentru incarcarea acasa, pana la 75KW fast-charge pentru zone comerciale.

Aplicatia Lektrify a ajuns in 2021 la 1.700 de utilizatori care incarca inmedie 10,3 kWh pe sesiune. Lektrify este o platforma de management a statiilor de incarcare si de taxare a procesului de incarcare de catre terte aplicatii, cum ar fi aplicatiile lanturilor de magazine sau cele de parking. Posesorii de masini electrice se pot inscrie gratuit in platforma si beneficiaza de cele mai accesibile servicii de incarcare in cadrul locatiilor de incarcare LEKTRI.CO.

Pentru 2022, compania are in plan lansarea unei noi statii smart de incarcare pentru masini electrice, compacta, conceputa pentru instalatii trifazice de 11-22KW si destinata utilizatorilor rezidentiali si comerciali. De asemenea, LEKTRI.CO isi propune pentru 2022 continuarea expansiunii europene si largirea listei de parteneri reselleri in Romania si Europa.

LEKTRI.CO a fost infiintata in 2018 la Timisoara si numara in prezent 20 de angajati. LEKTRI.CO este un brand al grupului SafeFleet, cu activitati in industria mobilitatii si ofera solutii de incarcare a masinilor electrice pentru utilizatorii casnici, companii care doresc sa implementeze statii de incarcare pentru angajati si domeniile HORECA si retail. Statiile de incarcare LEKTRI.CO sunt utilizate in Romania, Serbia, Polonia, Germania, Franta si Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.