PODUL PESTE PRUT PRINDE CONTUR – Acord intre Romania si Republica Moldova pentru constructia podului rutier care va face legatura intre Autostrada Targu Mures – Iasi – Ungheni – frontiera de stat si Drumul national R1 Chisinau – Ungheni – frontiera cu Romania

Infrastructura de transport dintre Romania si Republica Moldova va fi dezvoltata si modernizata. Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor, Irinel Ionel Scriosteanu, anunta ca aagreat textul final al Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind constructia podului rutier de frontiera, peste raul Prut, situat intre localitatile Ungheni din Romania si Ungheni din Republica Moldova.

Echipa de negociatori a Romaniei, pe care am coordonat-o, si cea a Republicii Moldova, condusa de secretarul general al ministerului Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Lilia Dabija, au finalizat textul Acordului privind aspectele tehnice, financiare, juridice si organizatorice. Intalnirea s-a desfasurat ieri, in format de videoconferinta. Acordul prevede constructia podului rutier de frontiera, care va interconecta infrastructurile rutiere intre ambele state: Autostrada Targu Mures – Iasi – Ungheni – frontiera de stat (pe teritoriul Romaniei) si Drumul national R1 Chisinau – Ungheni – frontiera cu Romania (pe teritoriul Republicii Moldova)„, anunta secretarul de stat.

In cadrul negocierilor, au fost discutate conditiile stabilite la trecerea frontierei de stat a personalului implicat in executarea lucrarilor de constructie, dar si aspecte ale regimului fiscal si vamal pentru marfurile si mijloacele de transport necesare constructiei podului.

Termenul de executare a lucrarilor, conform documentului, este de 2 ani de la inceperea lucrarilor.

Guvernul Romaniei va asigura finantarea lucrarilor de constructie a podului si a drumului de acces, inclusiv infrastructurile conexe, amplasate pe teritoriul Romaniei.

Suma totala a fost estimata la 40 de milioane euro. Iar constructia drumului de acces si a infrastructurii conexe pe partea Republicii Moldova va fi finantata de Guvernul de la Chisinau, cu un cost estimativ de 2 milioane euro.

De asemenea, au fost purtate discutii pentru semnarea Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Romaniei privind reabilitarea podului rutier de frontiera intre cele doua state, peste raul Prut, intre localitatile Giurgiulesti (Republica Moldova) si Galati (Romania), care a fost deja reabilitat la finele anului 2021, valoarea lucrarilor fiind de circa 8 milioane lei, asigurata in totalitate de Guvernul Romaniei.

Semnarea celor doua acorduri se preconizeaza a fi realizata in cadrul sedintei comune a Guvernelor Romaniei si Republicii Moldova, planificata pentru luna februarie.

Articolul precedentCJ PRAHOVA LEAGA CENTURILE OCOLITOARE DE A3 – Au fost stabilite variantele finale de traseu prin care sa fie armonizate centurile ocolitoare de pe Valea Prahovei cu viitoarea autostrada A3 Ploiesti-Brasov
Articolul următorUN PROFESIONIST LA MINISTERUL TRANSPORTURILOR – Exclusiv: ministrul Sorin Grindeanu isi completeaza echipa de secretari de stat la Transporturi. Ionut Cristian Savoiu a fost numit secretar de stat. Grindeanu: „Am nevoie de Ionut Savoiu sa ma ajute”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.