AEROPORTURILE DIN ROMANIA, PE CRESTERE – Traficul aerian isi revine la nivel national

Aeroporturile internationale din Romania au inregistrat anul trecut cresteri spectaculoase, dupa caderea dramatica din 2020. Mai mult, Aeroportul International Iasi a ajuns al doilea in topul aeroporturilor regionale din tara, dupa cel din Cluj-Napoca.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti a inregistrat, in cursul anului 2021, pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti (Otopeni) si Aeroportul International Bucuresti-Baneasa Aurel Vlaicu, un trafic aerian de 6.922.297 pasageri (in crestere cu 54,89% fata de 2020) si 92.377 de miscari de aeronave (aterizari si decolari), in crestere cu 36,45% fata de anul anterior.

Comparativ cu 2019, anul cu cel mai mare trafic pentru CNAB, datele indica o scadere de 53%.

Din acest total, pe Aeroportul Henri Coanda s-au inregistrat 6.914.610 de pasageri, in crestere cu 55,16% fata de 2020, respectiv 72.190 de miscari de aeronave, in crestere cu 38,06% fata de anul anterior.

Aeroportul International Bucuresti-Baneasa – Aurel Vlaicu a fost tranzitat de 7.687 pasageri, aici fiind operate 20.187 miscari de aeronave.

Pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, opereaza in prezent 45 companii aeriene, care transporta pasageri catre 128 destinatii.

Compania Nationala Aeroporturi Bucuresti si-a inceput activitatea la data de 5 februarie 2010 si a fost infiintata prin fuziunea societatilor care gestionau aeroporturile bucurestene: Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti si Aeroportul International Bucuresti Baneasa Aurel Vlaicu.

Aeroportul din Iasi, al doilea in topul aeroporturilor regionale

De asemenea, Aeroportul International Iasi a ajuns al doilea in topul aeroporturilor regionale din tara, cu un trafic de peste 630.000 de pasageri, si dupa cel din Cluj-Napoca, arata datele Autoritatii Aeronautice Civile Romane. Este pentru prima data cand Aeroportul din Iasi reuseste aceasta performanta, devansand aeroportul din Timisoara cu 10.179 de pasageri.

In 2021, Aeroportul Iasi a fost tranzitat de 631.532 de pasageri (la imbarcare si debarcare), mai mult cu 37% fata de 2020. Cel mai aglomerat trafic a fost in august, in crestere cu 90% fata de aceeasi luna a anului 2020.

Din total, 54.048 de pasageri au folosit cursele charter si sezoniere, cu 887% mai multi comparativ cu 2020 si cu 34% in plus fata de 2019. De asemenea, Aeroportul Iasi a inregistrat, in 2021, o crestere de 30,90% a numarului de aterizari si decolari comparativ cu rezultatele din 2020.

Suntem foarte bucurosi ca ne-am atins targetul in ceea ce priveste traficul de pasageri, tinand cont, bineinteles, si de contextul pandemic. Am fost foarte aproape de tinta propusa de 650.000 de pasageri si faptul ca am reusit sa mai urcam un loc printre aeroporturile regionale demonstreaza ca exista in continuare perspective de crestere si vom incerca sa mentinem acest trend ascendent. Sunt deja anuntate noi curse din Iasi spre Roma, Paris, Barcelona, Bruxelles si Koln, precum si destinatii sezoniere in Grecia (Mykonos, Zakynthos si Heraklion). Anul trecut am avut sase destinatii de vacanta, fata de patru in 2019, deci ne asteptam ca programul de vara din acest an sa fie unul si mai consistent. Lunile iunie, iulie si august au reprezentat aproximativ 80% din traficul pe 2019. Chiar daca in prima parte a anului cererea va fi mai scazuta, in orarul de vara vor fi reintroduse cursele suspendate temporar din cauza restrictiilor de calatorie, vom avea o noua baza aeriana si curse directe noi. In acest fel, vom reusi sa recuperam din trafic, ajungand la o cifra de peste 800.000 de pasageri pana la finalul acestui an”, a declarat Romeo Vatra, director general provizoriu al Aeroportului din Iasi.

In 2021, Aeroportul International Iasi a deservit 22 de rute internationale (Barcelona, Bari, Bergamo, Billund, Birmingham, Bologna, Bruxelles (Charleroi), Catania, Dortmund, Dublin, Eindhoven, Frankfurt, Larnaca, Liverpool, Londra (Luton), Londra (Heathrow), Paris (Beauvais), Roma (Ciampino), Torino, Tel Aviv, Venetia (Treviso), Viena) si una interna, spre Otopeni.

Companiile aeriene care opereaza pe Iasi sunt: Tarom, Blue Air, Wizz Air, Austrian Airlines, Lufthansa si HiSky (operatori noi).

Articolul precedentCONSTRUCTORII „FAC UN FEL DE SANTAJ” – Ministrul Sorin Grindeanu deschide razboiul cu constructorii si ameninta cu rezilierea contractului: „Se gandesc ca nu se ajunge la reziliere”
Articolul următorANGAJARI PE TIMP DE CRIZA LA ALSTOM – Compania producatoare de trenuri face mii de angajari. ALSTOM se ocupa si de mentenanta metroului din Bucuresti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.