DACIA A CRESCUT IN PANDEMIE – Peste 500.000 unitati vandute in 2021. Romanii au preferat modelele Sandero si Duster

Vanzarile totale ale marcii Dacia au ajuns in anul 2021 la 537.095 de unitati, in crestere cu 3,1% fata de anul precedent, in conditiile unei piete stabile dar puternic afectate de criza sanitara si de cea a componentelor electronice. In perimetrul sau de comercializare, Dacia a inregistrat o crestere a cotei sale de piata cu 0,1 puncte procentuale, pana la 3,5%. Cresterea vanzarilor se explica in mod special prin succesul noii game Dacia in randurile clientilor particulari.

In 2021 Dacia a atins in Europa o cota de piata record de 6,2% in segmentul vanzarilor catre clientii particulari, devenind in premiera a treia marca cea mai vanduta in randurile acestei categorii de public.

In afara Romaniei, Dacia este marca cea mai vanduta catre clientii particulari in Franta si se situeaza in Top 5 in alte 9 tari europene (Italia, Spania, Portugalia, Belgia, Austria, Polonia, Republica Ceha, Ungaria si Croatia). In Germania, marca se afla in Top 10. Dacia este de asemenea lider de piata in Maroc. Aceasta performanta este sustinuta de succesul modelelor Sandero si Duster, arata compania.

In Romania, Dacia a vandut 38.120 de vehicule in 2021. Modelele Dacia figureaza pe patru din primele cinci pozitii ale topului celor mai vandute vehicule de pe piata locala.

Modelele Logan s-au vandut in numar de 13.482 unitati in Romania, Duster (9.045 unitati) si Sandero (8.227 unitati), fiind in fiecare an in fruntea clasamentului de vanzari, in timp ce modelul Spring a ajuns pe locul cinci in topul celor mai bine vandute autoturisme din Romania. In numai trei luni de la inceputul livrarilor catre clienti au fost inmatriculate 3.068 de exemplare, ceea ce inseamna aproape 48% din totalul vanzarilor de vehicule electrice de pe piata din Romania in 2021.

Dacia Sandero a inregistrat un volum de vanzari cifrat la 226.805 de exemplare, din care aproape 90% au fost reprezentate de cea de-a treia generatie a modelului. In 2021, pentru al cincilea an consecutiv, Dacia Sandero a fost cel mai vandut model din Europa catre clientii persoane fizice. In unele tari, Sandero a fost chiar cel mai vandut model catre toate categoriile de clienti. In aceste conditii, Sandero s-a situat la sfarsitul anului pe locul al doilea in clasamentul celor mai vandute modele din Europa.

Aceeasi tendinta a fost valabila si in cazul modelului Dacia Duster, care este, din 2018, cel mai vandut SUV din Europa catre clientii particulari. Cu 186.001 unitati comercializate in 2021 pe toate pietele, Duster a depasit 2 milioane de exemplare vandute de la lansarea sa in 2010.

Dacia Spring, lansat in primavara trecuta, si-a facut o intrare pe piata vehiculelor 100% electrice cu 27.876 unitati vandute si peste 46.000 de comenzi la finele anului 2021.

Totodata, versiunea Stepway reprezinta 70% din vanzarile de Sandero, in timp ce 60% dintre clientii modelului Duster au preferat versiunea Prestige.

In 2022 Jogger se va alatura modelelor gamei Dacia, vehicul de familie cu pana la 7 locuri.

Dacia este in prezent un adevarat motor de crestere pentru Renault Group. 60% din cumparatorii de vehicule Dacia provin din afara grupului, in timp ce 75% din posesorii de Dacia raman fideli marcii atunci cand cumpara o noua masina in locul celei vechi. Aceasta ofensiva se realizeaza in special datorita versiunilor superioare de echipare ale modelelor. Cresterea vanzarilor si a cotelor de piata confirma faptul ca Dacia atrage o categorie tot mai larga de clienti”, precizeaza Denis Le Vot, director general al marcilor Dacia & Lada.

Infiintata in anul 1966, Dacia este cel mai mare constructor de automobile din Romania si cel mai important exportator, avand o contributie semnificativa la Produsul Intern Brut al tarii. Devenita marca a Renault Group incepand din anul 1999, Dacia este prezenta in 44 de tari, de pe 4 continente.

Actionarul Dacia are planuri mari in Europa

Brandul Renault vrea ca pana in 2030 sa vanda in Europa doar vehicule electrice, fata de obiectivul precedent de 90%, anunta directorul general Luca de Meo. Potrivit acestuia, va urma Dacia, iar „electrificarea ei va fi realizata astfel incat nu vom majora preturile„, transmite AFP.


Renault a decis sa produca in China modelul electric Dacia Spring.


Pregatim conditiile pentru ca Renault sa fie un brand 100% electric pana in 2030„, le-a spus jurnalistilor Luca de Meo la un eveniment al companiei.


Brandul Renault va lansa anul acesta un model compact electric, Megane, si in curand o versiune modernizata a automobilului mic Renault 5, ambele produse in Franta.


Compania a reusit sa-si reduca costurile fixe cu doua miliarde de euro pe an, mai repede decat am prevazut„, a explicat seful Renault, citat de Agrepres.

In primele 10 luni din 2021, modelul Renault Zoe a fost al treilea cel mai bine vandut vehicul complet electric din Europa, dupa Model 3 de la Tesla si ID.3 de la Volkswagen. De asemenea, 15.000 de comenzi pentru Dacia Spring, un model produs in China, au fost facute in primul semestru din 2021.

Compania Dacia a fost preluata de Renault in anul 1999 si relansata in 2004 cu modelul Logan. Ulterior, Dacia a devenit un jucator de notorietate pe piata auto europeana.

Masinile scumpe nu au vazut criza

Pentru masinile de lux precum Rolls-Royce, Bentley sau Bugatti, anul 2021 a fost unul record, in frunte fiind vanzarile de SUV-uri. Asta in timp ce piata auto a fost paralizata de criza sanitara, noteaza AFP.


Astfel, constructorul britanic de automobile de lux Rolls-Royce, o divizie a grupului german BMW, si-a depasit recordul istoric din 2019, in conditiile in care a vandut un numar fara precedent de 5.586 de automobile. Clientii instariti s-au ingramadit sa cumpere noul coupe Ghost si noul SUV Cullinan, care au un pret de pornire de 300.000 de euro.


Constructorii auto rivali Bentley si Lamborghini (marci controlate de Grupul Volkswagen) au stabilit si ei noi recorduri de vanzari in 2021, cu 14.659 respectiv 8.405 de vehicule vandute la nivel mondial, in special gratie SUV-urilor Bentayga si Urus, care se vand la preturi de circa 200.000 de euro.


La randul sau, constructorul de supercaruri Bugatti a anuntat ceea ce a numit „cel mai bun an din istoria companiei„, cu 150 de automobile comandate, fiecare pentru un pret de aproximativ 3 milioane de euro.


Iar producatorul italian de motociclete Ducati a reusi in 2021 sa stabileasca un nou record de vanzari cu peste 60.000 de exemplare comercializate la nivel global.

Peste tot este la fel: dupa criza, bogatii sunt mai bogati iar saracii sunt mai saraci. Segmentele de lux si cele premium au rezistat mai bine decat segmentul generalist„, comenteaza Adolfo De Stefani Cosentino, presedintele Federatiei italiene a concesionarilor de automobile (Federauto).

Vehiculele produse au fost doar acelea care au fost cele mai cerute. Constructorii de automobile premium au fost astfel dispusi sa cumpere componentele mai scumpe.

Sunt foarte multi bani care sunt gata sa fie cheltuiti. Am fost impresionat de numarul clientilor care ne-au marturisit ca gratie Covid au inteles ca ar putea muri maine si ca acum este momentul in care trebuie sa profite de viata„, spunea directorul general de la Rolls-Royce, Torsten Muller-Otvos intr-un interviu acordat AFP in luna mai a anului trecut.


In paralel cu criza sanitara, industria auto mondiala a fost lovita de o penurie de componente, in special semiconductori, care a fortat producatorii sa reduca activitatea desi carnetele lor de comenzi erau pline. Potrivit firmei de consultanta PwC, criza de semiconductori a impiedicat productia a 9,5 pana la 11 milioane de vehicule la nivel mondial in 2021.

In schimb, pe segmentul premium, grupul auto german BMW a inregistrat un an 2021 record cu 2,2 milioane de automobile vandute, in special in China si SUA. Rivalul german Mercedes-Benz a inregistrat o scadere de 5% a vanzarilor globale, din cauza penuriei de semiconductori, insa divizia sa de automobile sportive AMG si marca de lux Maybach au raportat o explozie a vanzarilor.


In ceea ce priveste constructorul german de automobile sportive Porsche, care a inregistrat si el un an 2021 record cu peste 300.000 de vehicule vandute, legendarul model 911 a fost depasit de berlina electrica Taycan, pentru care vanzarile s-au dublat comparativ cu 2020.

Valoarea Ford a depasit pentru prima data 100 de miliarde de dolari

Capitalizarea de piata a Ford Motor a depasit saptamana trecuta pentru prima data 100 de miliarde de dolari, din ce in ce mai multi investitori mizand pe strategia de electrificare a producatorului auto din Detroit, transmite Reuters. Capitalizarea de piata Ford este acum mai ridicata decat a rivalului General Motors (aproximativ 88,61 miliarde de dolari).

Cea mai valoroasa companie auto din lume este Tesla Inc, a carei capitalizare bursiera a depasit in octombrie 1.000 de miliarde de dolari.


Producatorul auto american Ford se asteapta in 2021 la un profit operational intre 10,5 si 11,5 miliarde de dolari, si va plati dividende trimestriale de 10 centi pe actiune, dupa ce in martie 2020 suspendase plata dividendelor, pe fondul efectelor pandemiei.


Ford este al doilea mare producator auto din SUA si este prezent si pe piata din Romania.

Cotatia actiunilor a urcat joi dupa amiaza cu 3,7%, dupa ce anterior atinsesera cel mai ridicat nivel din peste 20 de ani. Anul titlurile, valoarea actiunilor a crescut mai mult decat dublu.

Avansul cotatiei actiunilor Ford vine pe fondul planurilor de dublare a productiei pentru versiunea electrica a popularei camionete F-150, la 150.000 de vehicule, ca parte a strategiei agresive de electrificare a directorului general Jim Farley. Acesta informase recent ca cererea pentru SUV-ul electric Mustang Mach-E a ajuns la 200.000 de unitati, iar compania ia masuri pentru majorarea productiei de vehicule electrice. Ford a inceput sa produca Mach-E in China si majoreaza productia in Mexic.


Dupa ce au atins un nivel scazut in martie 2020, pe fondul efectelor pandemiei de coronavirus, actiunile Ford au urcat constant, sprijinite de majorarea cererii pentru automobile. De cand Jim Farley a devenit director general in 2020 si s-a angajat sa investeasca masiv in vehiculele electrice, pretul actiunilor s-a dublat.

Articolul precedentPASAJ DE 132,5 MILIOANE LEI LA PREDEAL-RASNOV – Se va construi un sens giratoriu suspendat, cu patru accese
Articolul următorINVESTITII DE PESTE 10 MILIOANE EURO LA CFR – Se reabiliteaza linia de cale ferata 116 Simeria – Livezeni, intre statiile Merisor si Crivadia. Segmentul de cale ferata a fost construit in 1870

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.