Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat joi, 13 ianuarie 2022, un decret pentru promulgarea Legii privind completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice (PL-x 66/17.02.2020).
Documentul introduce posibilitatea ca soferii sa urmeze de cursuri de conducere defensiva. Astfel, conducatorii auto pot urma un curs de formare in vederea pregatirii speciale pentru conducere auto defensiva, arata documentul consultat de ”Lumea Infrastructurii”.
Cei care fac cursuri de conducere defensiva pot beneficia de facilitati fiscale si deduceri.
Initiatori sunt deputatii PSD Mircea-Gheorghe Draghici si Alfred-Robert Simonis.
Conducerea auto defensiva este definita ca fiind ”pregatire speciala a conducatorilor auto in vederea prevenirii accidentelor rutiere”.
Legea isi propune si responsabilizarea conducatorilor auto care, odata sanctionati, ignora consecintele actiunilor lor, nu-si achita amenzile si continua comportamentul periculos si iresponsabil, prin introducerea unui termen de plata a amenzilor de sase luni; in caz contrar se va putea dispune suspendarea permisului.
Documentul arata ca cele doua cursuri vor fi introduse in cadrul pregatirii teoretice si practice pe care o realizeaza persoanele care solicita prezentarea la examen pentru obtinerea permisului de conducere in urmatoarele situatii:
– obtinerea, pentru prima data, a permisului de conducere;
– beneficierea de reducerea perioadei de suspendare a sanctiunii complementare a suspendarii temporare a exercitarii dreptului de a conduce in ipotezele constatarii de catre organele competente a savarsirii de catre participantul la trafic a unei fapte contraventionale;
– dispunerea sanctiunii complementare a suspendarii temporare a exercitarii dreptului de a conduce atunci cand fapta contraventionala se circumscrie fie conducerii sub influenta bauturilor alcoolice, fie nerespectarii regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care au rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale.
– obtinerea, dupa anularea permisului de conducere printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, a unui nou permis de conducere.
”Normele privind autorizarea scolilor de conducatori auto si a instructorilor auto in domeniul conducerii auto defensive, normele privind atestarea profesorilor de legislatie rutiera si a instructorilor de conducere auto in domeniul conducerii auto defensive, precum si procedura de examinare si formare in domeniul conducerii auto defensive se stabilesc prin ordin al ministrului transporturilor si 2 infrastructurii, care se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”, se arata in legea promulgata.
Romania se afla in continuare in topul statelor cu cele mai multe accidente produse in traficul rutier, iar documentele Comisiei Europene arata ca Romania inregistreaza cel mai mare numar de decese cauzate in traficul rutier, ocupand primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste rata de mortalitate pe drumurile publice (85 de decese la 1 milion de locuitori).
Anual, aproape 2.000 de oameni isi pierd viata in accidente rutiere pe drumurile din Romania si aproape 10.000 de persoane sunt grav ranite. Statistica Politiei Romane pentru anul 2018 arata ca in accidente rutiere s-au inregistrat 1.867 decese, 8.181 raniti grav si 24.124 raniti usor.
Astfel, luand in calcul numarul mediu de permise de conducere active din Romania (circa 5 milioane), rezulta faptul ca anual, pentru fiecare 2.700 de pemise active, are loc un deces in urma accidentelor rutiere, fiind inregistrati de asemenea si cinci raniti grav, respectiv 13 raniti usor.
Potrivit datelor studiului Road Safety Country Overview, publicat de European Road Safety Observatory, in Romania costurile sociale ale accidentelor rutiere (per persoana) sunt de 1.048.000 euro in cazul deceselor, 136.200 euro in cazul ranitilor grav, respectiv 10.400 euro in cazul ranitilor usor, ceea ce duce la concluzia ca in Romania costul social anual al accidentelor rutiere este de 3,32 miliarde euro.