Ministerul Transporturilor vrea sa realizeze un pasaj rutier in Azuga, la intersectia DN 1 cu strada Prahovei, pentru a fluidiza traficul, arata un proiect de Hotarare a Guvernului privind declansarea procedurilor de expropriere a imobilului proprietate privata care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national, consultat de ”Lumea Infrastructurii”.
Prin document se propune aprobarea declansarii procedurilor de expropriere a imobilului proprietate privata, care constituie coridorul de expropriere al lucrarii de utilitate publica de interes national ‚,Realizare pasaj rutier la intersectia DN 1 cu strada Prahovei (Azuga)”, a listei cuprinzand imobilul proprietate privata supus exproprierii, a proprietarului sau detinatorului a carui imobil este afectat de coridorul de expropriere, situat pe razalocalitatii Azuga, judetul Prahova, asa cum rezulta din evidentele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara – OCPI Prahova, precum si suma individuala estimata de catre expropriator aferente despagubirii, in cuantum de 78.500 lei pentru imobilul proprietate privata, reprezentand teren (in suprafata de 137 mp) si constructii (in suprafata totala de 27 mp, C3 – 10 mp si C4 – 17 mp) si investitii (imprejmuire de 91,8 ml).
„Prin realizarea proiectului va duce la o serie de efecte pozitive si anume: fluidizarea traficului; reducerea timpului de calatorie si cresterea vitezei medii de deplasare; imbunatatirea conditiilor de siguranta a traficului rutier; reducerea numarului de accidente, precum si imbunatatirea confortului in timpul calatoriei gestionand in acelasi timp reducerea emisiilor de poluanti si impactului negativ asupra mediului„, se mentioneaza in documentul consultat de „Lumea Infrastructurii„.
Pasajul rutier subteran va fi situat la intersectia DN1 cu strada Prahovei si strada Independentei (DC129). Obiectivul propus incepe de la sensul giratoriu de pe str. Prahovei (in apropierea garii Azuga) subtraverseaza DN 1 si se continua pe strada Independentei (DC 129) pana in zona Primariei Azuga.
Pentru realizarea obiectivului este necesara exproprierea unui imobil proprietate privata, reprezentand teren (in suprafata de 137 mp) si constructii (in suprafata totala de 27 mp, C3 – 10 mp si C4 – 17 mp) si investitii (imprejmuire de 91,8 ml) care apartine Parohiei Sfanta Treime Azuga (extras CF nr. 21669).
Prin Ordinul ministrului transporturilor si infrastructurii 1368/01.11.2021 au fost aprobati indicatorii tehnico – economici ai acestui obiectiv de investitii si pana in prezent nu s-a semnalat necesitarea actualizarii acestora.
Amplasamentul lucrarii de utilitate publica aferent coridorului de expropriere al lucrarii a fost avizat de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Prahova.
Lista cuprinzand proprietarul/detinatorul imobilului proprietate privata care constituie coridorul de expropriere, a fost compusa in baza evidentele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara – OCPI Prahova, respectiv extras de carte funciara, actualizat 2021.
In situatia in care in cadrul coridorului de expropriere, cu ocazia intocmirii documentatiilor cadastrale de dezmembrare a imobilelor afectate, vor fi identificate imobile ce ar putea constitui monumente istorice/zone de protectie, se vor respecta prevederile Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice, republicata.
Pentru proiectul de Hotarare a Guvernului este necesara aprobarea sumei de 78.500 lei necesara efectuarii platii despagubirii imobilului proprietate privata, reprezentand teren (in suprafata de 137 mp) si constructii (in suprafata totala de 27 mp, C3 – 10 mp si C4 – 17 mp) si investitii (imprejmuire de 91,8 ml),in conformitate cu anexa nr. 2 la prezentul proiect de act normativ.
Suma de 78.500lei aferenta imobilului rezulta din raportul de evaluare intocmit in luna iunie 2021 de catre expertul autorizat ANEVAR, Gradinaru Nicolae, expert autorizat ANEVAR.
Mare parte a localitatii Azuga este amplasata pe partea dreapta a drumului national. Accesul in aceasta zona care cuprinde si zona partiilor de schi se realizeaza prin DC129 (str. Independentei). Intersectia dintre DC 129 si DN1 este la nivel, incadrata in clasa IV de functionalitate (AND 600/2015) si este nesemaforizata. Intersectia are o banda de viraj la dreapta (spre Brasov) delimitata de o insula directionala.
Zonele rurale si urbane din Romania prezinta o importanta deosebita din punct de vedere economic, social si cultural. Dezvoltarea durabila a acestora este indispensabila in procesul de imbunatatire a conditiilor existente si a serviciilor de baza, prin dezvoltarea infrastructurii si a unui cadru legislativ favorabil acesteia.
Potentialului Romaniei de crestere este foarte ridicat iar solutia cheie constituie o serie de interventii care sa vizeze nevoile specifice ale zonelor dezvoltate si a celor slab dezvoltate. Acest ansamblu de masuri sunt planificate si promovate de autoritatile administratiei publice locale si centrale reprezentand politica de dezvoltare regionala.
Obiectivele de baza ale politicii de dezvoltare regionala sunt urmatoarele:
- diminuarea dezechilibrelor regionale existente, cu accent pe stimularea dezvoltarii echilibrate si pe revitalizarea zonelor defavorizate (cu dezvoltare intarziata); preintampinarea producerii de noi dezechilibre;
- indeplinirea criteriilor de integrare in structurile UE si de acces la instrumentele financiare de asistenta pentru tarile membre (fonduri structurale si de coeziune);
- corelarea cu politicile sectoriale guvernamentale de dezvoltare;
- stimularea cooperarii interregionale, interne si internationale, care contribuie la dezvoltarea economica si care este in conformitate cu prevederile legale si cu acordurile internationale incheiate de Romania.
Elaborarea si aplicarea politicilor de dezvoltare regionala se bazeaza pe urmatoarele principii:
- descentralizarea procesului de luare a deciziilor la nivelul central/guvernamental;
- planificarea – proces de utilizare a resurselor (prin programe si proiecte) in vederea atingerii unor obiective stabilite;
- cofinantarea – contributia financiara a diversilor actori implicati in realizarea programelor si proiectelor de dezvoltare regionala.