TOPUL CELOR MAI APRECIATE AEROPOTURI DIN ROMANIA – Aeroportul Otopeni, depunctat de pasageri pentru aglomeratie si lipsa personalului

Pandemia a generat cresterea interesului pentru zborurile interne, in special pe rute a caror alternativa rutiera ar insemna foarte multe ore petrecute in trafic, dar si cresterea numarului de rute externe operate de pe aeroporturi secundare din Romania. Agentia online de turism Vola.ro a realizat un studiu cu privire la situatia aeroporturilor din Romania, un raport care insumeaza opiniile si preferintele pasagerilor in ceea ce priveste aeroporturile interne, dar si criteriile in baza carora s-a facut aceasta evaluare.

Poate nu surprinde faptul ca cel mai mare aeroport din Romania, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, a fost depunctat de pasageri pentru aglomeratie si lipsa personalului, insa Aeroportul International George Enescu Bacau, renovat recent, a primit notele cele mai mari de la pasagerii sai. Insa toate aeroporturile au fost sanctionate pentru preturile mari si foarte mari din magazinele si restaurantele amenajate in cadrul lor.

Studiul a fost facut printr-un sistem de notare a celor mai reprezentative caracteristici pentru un aeroport: curatenie, aspect, semnalizare, amabilitatea personalului, accesibilitate, calitate si preturile facilitatilor (magazine, restaurante, parcare).

In anul 2019, la nivel national, aeroporturile au inregistrat peste 23 de milioane de pasageri, dintre care peste 60% au sosit / plecat de pe Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti, cel mai mare aeropot din Romania. Comparativ, in perioada post- pandemica, a existat o crestere a rutelor si a numarului de pasageri ce opteaza pentru a ateriza / decola folosind aeroporturile mai mici din Romania.

Aeroportul din Otopeni gestioneaza si cel mai mare volum al traficului aerian, operand atat curse interne, cat si externe, si este principalul punct de conexiune intre Romania si nenumarate destinatii din Europa si restul lumii. Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti a fost insa depunctat de pasageri pentru aglomeratie si lipsa personalului.

Ca urmare a portofoliului generos de companii aeriene si a varietatii de rute pe care le asigura, acesta a fost ales de 70,6% dintre participantii la studiu.

Calatorii au remarcat si aglomeratia care se formeaza pe Otopeni, cozile si lipsa personalului suficient, factori care ingreuneaza procedurile din aeroport, cauzand intarzieri, probleme cu bagajele, modificari de program de zbor. Prin urmare, respondentii au observat ca, din acest punct de vedere, aeroportul Henri Coanda are nevoie mai multa atentie, astfel incat sa functioneze la standardele aeroporturilor din marile capitale europene.

Al doilea mare aeroport din Romania, Aeroportul International Avram Iancu din Cluj-Napoca, a apreciat pentru amabilitatea personalului. Cel mai important punct de legatura aerian din zona Transilvaniei, Aeroportul International Avram Iancu a fost apreciat pentru curatenie (9/10), amabilitatea personalului (9,1/10) si semnalizarea eficienta a portilor si a ghiseelor (9/10). De precizat, este un aeroport mai mic decat Otopeniul si opereaza un numar restrans de curse interne si externe, insa este foarte bine conectat, asigurand zboruri catre toate marile orase ale Romaniei, dar si catre principalele destinatii europene (Germania, Franta, Spania, Italia, Marea Britanie).

Un alt minus al aeroportului Avram Iancu, raportat de participantii la studiul Vola.ro, este reprezentat de lipsa varietatii in ceea ce priveste restaurantele si magazinele disponibile.

Aeroportul International George Enescu Bacau a primit notele cele mai mari de la pasagerii sai. Renovat in urma unor investitii private si cu un terminal nou dat in folosinta, Aeroportul International George Enescu Bacau a primit cele mai mari note de la pasagerii sau. Cele mai mare note au fost acordate pentru semnalizarea eficienta (9,4/10) si curatenie (9,1/10), fiind printre singurele aeroporturi apreciate pentru atentia la curatenie.

De asemenea, merita mentionat faptul ca, in ciuda faptului ca este un aeroport mic, acesta asigura zboruri directe catre cateva dintre cele mai cautate destinatii: Marea Britanie, Italia si Spania.

Pasagerii pot ajunge la el atat cu masina personala, cat si cu transportul in comun (autobuz, taxi).

Unul dintre cele mai vechi aeroporturi din Romania, Aeroportul International Iasi a fost depunctat de pasageri pentru aspectul invechit. Aeroportul International Iasi este principalul punct de conexiune intre Moldova si celelalte orase din tara, dar si nenumarate destinatii europene.

Acesta a obtinut note bune pentru semnalizarea eficienta (9/10), gratie spatiului organizat, care ii ajuta pe calatori sa gaseasca rapid portile si ghiseele. Totodata, aeroportul din Iasi dispune si de un centru de vaccinare fara programare. De asemenea, acesta ofera un acces facil tuturor pasagerilor, atat cu masina personala, cat si cu transportul in comun (autobuz, taxi, servicii de ridesharing).

La randul sau, Aeroportul International Stefan cel Mare Suceava depunctat pentru curatenie si pentru amabilitatea personalului. Pasagerii care au tranzitat acest Aeroportul International Ștefan cel Mare Suceava au notat dur cateva aspecte precum curatenia (7,7/10), amabilitatea personalului (7,3/10) si accesibilitatea (6,6/10).

Fiind un aeroport destul de mic, portofoliul acestuia nu include numeroase companii aeriene, astfel ca opereaza un numar restrans de rute, atat in Romania, cat si in Europa (Italia, Marea Britanie, Germania). Este totusi o reusita ca se afla in clasament alaturi de aeroporturile mari ale Romaniei, Bucuresti – Otopeni, Cluj Napoca si Iasi.

Pe lista au fost incluse si aeroporturile din Sibiu, Craiova si Timisoara, pe langa cele cinci aeroporturi mentionate, care au primit cele mai multe voturi din partea pasagerilor participanti la studiu.

Aeroportul International Sibiu, de exemplu, a obtinut note mari pentru amabilitatea personajului, dar si pentru accesibilitate, avand conexiuni bune cu centrul orasului. Aeroportul International Craiova a fost si el votat pentru semnalizarea eficienta a reperelor principale si pentru accesibilitate, fiind situat la scurta distanta de oras. Totodata, acesta a obtinut calificative mari la capitolul curatenie. Nu in ultimul rand, Aeroportul International Timisoara a fost apreciat de calatori pentru semnalizare si curatenie.

Un aspect important de mentionat este ca toate aeroporturile incluse in acest raport au fost sanctionate pentru preturile mari si foarte mari din magazinele si restaurantele amenajate in cadrul lor.

Studiul Vola.ro a fost realizat la finalul lunii septembrie si inceputul lunii octombrie 2021, pe un esantion de 238 de respondenti care au calatorit pe aeroporturile din Romania si pe care le-au evaluat in functie de curatenie, aspect, semnalizare, amabilitatea personalului, accesibilitate, calitate si preturile facilitatilor (magazine, restaurante, parcare). Evaluarile aeroporturilor in categorii individuale au fost calculate pe baza mediei aritmetice a valorilor furnizate in raspunsuri. Studiul Vola.ro nu are caracterul unui sondaj reprezentativ de piata.

Vola.ro ofera servicii complete de turism: suport pentru rezervarea biletelor de avion de linie si low-cost, optiunea de bilete rambursabile, rezervari hoteluri, city-break-uri, vacante, asigurari medicale de calatorie si servicii de rent-a-car. In 2019, Vola.ro a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10,6 milioane de euro la un volum de tranzactii de 71 milioane euro.

In luna august, 2020, Vola.ro a lansat Vola Boats, un serviciu de inchiriat ambarcatiuni dezvoltat in parteneriat cu Boataround.

Articolul precedentPODUL DE LA BRAILA VA FI GATA IN NOIEMBRIE 2022 – Dupa ce se va finaliza investitia se va decide daca va fi aplicata taxa de pod. Este cea mai mare lucrare de infrastructura din Romania din ultimii 30 de ani
Articolul următorCNAIR A STABILIT COSTURILE AUTOSTRAZII BUZAU-FOCSANI LA 6,11 MILIARDE LEI FARA TVA – Un kilometru din autostrada costa 15 milioane de euro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.