LISTA NEAGRA CU TRANSPORTATORI CARE FACILITEAZA TRAFICUL DE PERSOANE – UE pregateste masuri pentru transportatorii din toate domeniile

Uniunea Europeana propune includerea pe o lista neagra a operatorilor de transport implicati in facilitarea introducerii ilegale de persoane sau a traficului de persoane.

Ca raspuns al Uniunii Europene la instrumentalizarea sustinuta de stat a persoanelor aflate la frontiera externa a UE cu Belarus, Comisia si Inaltul Reprezentant vin cu o serie de masuri de prevenire si restrictionare a activitatilor operatorilor de transport care sunt implicati in introducerea ilegala de persoane sau in traficul de persoane catre UE sau faciliteaza aceste activitati. UE precizeaza ca se va adauga astfel un nou instrument la setul de instrumente de care dispune UE pentru a sprijini statele membre afectate de astfel de atacuri hibride. Masurile luate in cadrul acestui instrument ar trebui sa fie insotite de alte forme de ajutor, in special de asistenta umanitara.

„Incercarile de a destabiliza UE prin instrumentalizarea oamenilor nu vor functiona. UE este unita si intreprinde diverse actiuni pentru a rezolva situatia de la frontierele externe ale UE cu Belarus. Asa cum am anuntat prima oara in urma cu doua saptamani, prezentam astazi o noua propunere vizand includerea pe o lista neagra a operatorilor de transport implicati in introducerea ilegala de persoane sau in traficul de persoane catre UE. Nu vom accepta niciodata exploatarea fiintelor umane in scopuri politice”, a declarat presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE arata ca evenimentele recente de la frontiera UE cu Belarus nu ar fi putut avea loc fara ca anumiti operatori de transport sa contribuie, in cunostinta sau necunostinta de cauza, la exploatarea persoanelor. Pe plan umanitar, tributul platit este enorm, iar costurile pentru securitatea la frontierele externe ale UE si stabilitatea din regiune sunt ridicate.

Pentru a se asigura ca UE dispune de instrumentele adecvate pentru a combate instrumentalizarea oamenilor in scopuri politice, Comisia propune un nou cadru legislativ care sa permita Uniunii sa adopte masuri specifice impotriva operatorilor de transport, indiferent de modul de transport (terestru, aerian, pe caile navigabile interioare si pe mare), care sunt implicati in activitati de introducere ilegala de persoane sau de trafic de persoane catre Uniunea Europeana sau care faciliteaza aceste activitati.

Masurile ar urma sa fie proportionale si stabilite de la caz la caz. Printre tipurile de masuri s-ar putea numara limitarea operatiunilor pe piata Uniunii, suspendarea licentelor sau a autorizatiilor, suspendarea drepturilor de a realimenta cu combustibil sau de a efectua activitati de intretinere pe teritoriul UE, precum si interdictia de a tranzita sau de a survola teritoriul UE, de a efectua opriri tehnice sau de a face escala in porturile UE.

La 15 noiembrie, Consiliul Afaceri Externe al UE a decis sa extinda regimul de sanctiuni al UE aplicabil Belarusului in scopul de a viza persoanele si entitatile care organizeaza sau care participa la instrumentalizarea persoanelor, inclusiv companiile aeriene, agentiile de voiaj si alti intermediari. S-a ajuns la un acord politic cu privire la un al cincilea pachet de inscrieri pe lista in scopul de a aborda situatia de la frontiera si de a combate traficul de persoane si represiunea continua din Belarus. Aceste masuri sunt luate in urma deciziei UE din 9 noiembrie 2021 de a suspenda partial Acordul UE-Belarus de facilitare a eliberarii vizelor, astfel incat beneficiile acordului respectiv sa nu se aplice functionarilor guvernamentali din Belarus.

De la inceputul crizei, UE construieste o coalitie mondiala care se opune practicii lipsite de scrupule de a instrumentaliza oameni, urmand o abordare de tip TeamEurope, care se bazeaza pe o combinatie de atuuri la nivel diplomatic ale statelor membre si ale UE, inclusiv prin deplasarile Inaltului Reprezentant/vicepresedintelui Borrell. In ultimele saptamani, vicepresedintele Schinas, in coordonare cu Inaltul Reprezentant/vicepresedintele Borrell, a calatorit in principalele tari de origine si de tranzit pentru a le solicita sa ia masurile necesare pentru a-i feri pe resortisantii lor de capcana pusa la cale de autoritatile belaruse. Angajamentul neintrerupt al UE a dat rezultate.

Cooperarea stransa si imediata la care am asistat din partea comunitatii aviatice mondiale in ultimele saptamani arata ca este esential ca operatorii de transport sa fie implicati indeaproape in prevenirea si combaterea acestei noi forme de amenintare hibrida. Noua noastra propunere privind o serie de masuri care vizeaza operatorii de transport ce faciliteaza sau desfasoara activitati de introducere ilegala de persoane ne va oferi un instrument puternic de actiune in cazul in care operatorii incearca sa obtina beneficii de pe urma exploatarii oamenilor”, spune Adina Valean, comisarul pentru transporturi.

Mai multe tari de origine si de tranzit au suspendat zborurile catre Belarus si au inasprit controalele de securitate aplicate pasagerilor in aeroporturi. In urma discutiilor dintre Inaltul Reprezentant, dl Borrell, si ministrul afacerilor externe al Belarusului, Serviciul European de Actiune Externa si Comisia au initiat discutii tehnice cu agentiile ONU (UNHCR si OIM) si cu omologii din Belarus la nivel operativ pentru a facilita repatrierea migrantilor de pe teritoriul Belarusului.

Multe dintre persoanele instrumentalizate de regimul din Belarus in aceasta criza sunt irakiene. UE este angajata intr-o cooperare intensa cu Irakul. Zborurile directe dinspre Bagdad catre Belarus au fost suspendate in august, iar apoi au fost oprite si zborurile dinspre Erbil care tranziteaza tari terte catre Belarus. Irakul organizeaza, cu sprijinul UE, zboruri de repatriere pentru irakieni si urmeaza sa fie acordata asistenta financiara suplimentara pentru reintegrarea acestora in Irak.

„Regimul din Belarus, impreuna cu retelele internationale de introducere ilegala de persoane, vand minciuni unor oameni obisnuiti. Ceea ce se intampla la frontierele noastre nu este o chestiune legata de migratie, ci una legata de securitate, iar UE arata ca va fi nezdruncinata in raspunsul pe care il va da. Datorita actiunii hotarate si cuprinzatoare a UE, impreuna cu partenerii nostri, incep sa se faca simtite imbunatatiri. Mecanismul de includere pe o lista neagra pe care il propunem astazi este o alta expresie tangibila a vointei noastre de a actiona cu fermitate. Problema cu care ne confruntam este globala si trebuie sa construim o coalitie internationala impotriva utilizarii oamenilor ca pioni in jocul politic”, afirma vicepresedintele pentru promovarea modului nostru de viata european, Margaritis Schinas.

Manipularea informatiilor este un instrument esential utilizat pentru a-i insela pe oameni, pentru a crea promisiuni false si, prin urmare, pentru a-i instrumentaliza. Situatia a fost exploatata de diversi actori care au organizat o vasta campanie de dezinformare cu scopul de a discredita reputatia internationala a UE. Serviciul European de Actiune Externa a luat masuri pentru a combate informatiile false si inselatoare din mediul online, iar delegatiile UE din tarile din care provin majoritatea celor care au fost ademeniti catre Belarus au desfasurat activitati de comunicare specifice.

„Pentru a ne proteja frontierele si pentru a-i proteja pe oameni, inchidem operatiunile de calatorie fara autorizatie ale regimului Lukasenko. Pentru a ajunge in Europa, ruta viabila este o cale trasata in mod legal, nu un drum prin padure parcurs in mod ilegal. Pe termen lung, avem nevoie de un sistem european de migratie si azil echitabil si eficace, capabil sa raspunda diferitelor situatii care pot surveni. Acest lucru subliniaza necesitatea unui nou Pact privind migratia si azilul”, spune comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

UE a alocat 700.000 euro sub forma de asistenta umanitara pentru refugiatii si migrantii vulnerabili blocati in Belarus, la frontiere si in interiorul tarii, din care 200.000 euro vor sprijini imediat Federatia Internationala a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie (FISCR), ca parte a contributiei globale a UE la Fondul de urgenta pentru ajutor in caz de dezastre, gestionat de FISRC. Aceasta finantare din partea UE ajuta FISCR si societatea sa de la nivel national, Crucea Rosie din Belarus, sa ofere asistenta de urgenta atat de necesara, inclusiv alimente, truse de igiena, paturi si truse de prim ajutor. O suma suplimentara de 500.000 euro este mobilizata pentru asistenta umanitara suplimentara care urmeaza sa fie pusa in aplicare pe teren de organizatiile partenere ale UE.

Comisia este pregatita sa ofere finantare umanitara suplimentara ca raspuns la nevoi umanitare stabilite in mod clar, in cazul in care accesul in Belarus al organizatiilor umanitare partenere continua sa se imbunatateasca. Asistenta umanitara acordata de UE se bazeaza pe principiile umanitare internationale.

„UE isi sprijina partenerii din domeniul umanitar pentru a oferi ajutorul atat de necesar persoanelor ramase blocate la frontiera si in alte parti ale Belarusului. Intrucat iarna se apropie, trebuie sa asiguram accesul neintrerupt al organizatiilor umanitare din ambele parti, astfel incat acestea sa poata ajunge la acest grup vulnerabil de persoane”, precizeaza Janez Lenarčič, comisarul pentru ajutor umanitar si gestionarea crizelor.

Sprijin pentru gestionarea frontierelor si a migratiei

De la inceputul crizei, UE a oferit sprijin imediat Letoniei, Lituaniei si Poloniei pentru gestionarea frontierelor, sub forma de finantare de urgenta, detasare de experti si asistenta in natura din partea tarilor europene in cadrul mecanismului de protectie civila. In urma vizitei comisarului Johansson in Lituania, Comisia a acordat Lituaniei fonduri UE in valoare de 36,7 milioane euro pentru a sprijini punerea in aplicare a procedurilor de azil si pentru a asigura conditii de primire, inclusiv pentru persoanele vulnerabile. Comisia a coordonat asistenta din partea a 19 state membre si a Norvegiei, constand in corturi, paturi, sisteme de incalzire, generatoare electrice, asternut, ratii alimentare si alte tipuri de asistenta in natura.

Reteaua aferenta mecanismului UE de pregatire pentru situatii de criza si de gestionare a crizelor legate de migratie (reteaua Blueprint) se reuneste saptamanal pentru a oferi o analiza a situatiei si o coordonare de inalta calitate in scopul elaborarii unui raspuns eficace. Agentiile UE din domeniul afacerilor interne au fost, de asemenea, mobilizate incepand cu luna iulie: membri ai personalului acestora sunt prezenti in cele trei state membre mentionate si au fost trimise echipamente in Lituania si Letonia.

Comisia poarta dialoguri cu Letonia, Lituania si Polonia cu privire la nevoile financiare si operationale si pune la dispozitie inca 200 de milioane euro pentru gestionarea frontierelor. Sprijinul suplimentar din partea agentiilor ar putea include interventia rapida la frontiera si/sau interventia pentru returnare din partea Frontex si a Biroului European de Sprijin pentru Azil in cadrul gestionarii migratiei, precum si primirea adecvata.

Comisia, Frontex si OIM colaboreaza cu Lituania pentru a consolida capacitatile de returnare prin intermediul schimburilor de orientari si de bune practici si prin actiuni de informare si sensibilizare adresate tarilor terte pentru ca acestea sa sprijine readmisia. Polonia a solicitat, de asemenea, sprijin din partea Frontex pentru efectuarea returnarilor. De asemenea, Comisia va furniza pana la 3,5 milioane euro pentru a sprijini returnarile voluntare din Belarus catre tarile de origine. Centrul european privind introducerea ilegala de migranti din cadrul Europol sprijina anchetele penale si faciliteaza schimbul de informatii. Punerea in aplicare integrala a Planului de actiune al UE de combatere a introducerii ilegale de migranti pentru perioada 2021-2025 va oferi un raspuns mai eficace la instrumentalizarea persoanelor in scopuri politice si la necesitatea de a gestiona frontierele externe ale UE in astfel de situatii.

In plus, Comisia lucreaza la o propunere de masuri provizorii in domeniul azilului si returnarii. Aceasta propunere da curs invitatiei adresate Comisiei de catre Consiliul European de a propune orice modificari necesare ale cadrului juridic al UE si masuri concrete pentru a asigura un raspuns imediat si adecvat, in conformitate cu dreptul UE si cu obligatiile internationale. De asemenea, propunerea raspunde unei solicitari din partea statelor membre afectate care isi doresc sa se poata baza pe masuri provizorii pentru a face fata in mod eficace situatiei de urgenta in materie de migratie de la frontierele externe ale UE.

„Regimul din Belarus incearca sa distraga atentia de la situatia ingrozitoare de pe plan intern, profitand de suferinta oamenilor si impingandu-i catre frontierele UE. Aceste actiuni nu vor reusi. Ca raspuns, am extins regimul de sanctiuni si adoptam in prezent un alt pachet de masuri impotriva autorilor acestui atac hibrid din partea regimului Lukasenko. Impreuna cu agentiile ONU, vom oferi ajutor umanitar celor care au nevoie de acest ajutor. Vom continua contactele diplomatice cu partenerii nostri. UE are o atitudine ferma impotriva acestui atac hibrid’, spune Josep Borrell, Inaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate / vicepresedintele Comisiei Europene.

UE in ansamblul sau este pusa la incercare, mai ales Lituania, Polonia si Letonia, care, incepand din aceasta vara, s-au confruntat cu o noua amenintare insidioasa sub forma instrumentalizarii unor persoane disperate. Aceasta a fost initiata si organizata de regimul Lukasenko, care i-a ademenit pe oameni la granita, cu cooperarea persoanelor care introduc ilegal migranti si a retelelor infractionale.

„Instrumentalizarea sustinuta de stat a mii de migranti si atacul impotriva UE si a statelor sale membre sunt inacceptabile si trebuie sa ia sfarsit. Asa cum arata propunerile noastre publicate astazi, aceasta situatie are consecinte. Nu acceptam santajul regimului Lukasenko. Vom oferi sprijin oamenilor care sunt prinsi in stratagemele acestui regim. In acelasi timp, continuam sa fim alaturi de poporul belarus si sa sprijinim aspiratiile sale democratice”, declara comisarul pentru vecinatate si extindere, Oliver Várhelyi.

Actiunile Belarusului au accelerat o criza umanitara. Barbati, femei si copii au fost blocati intr-o padure intinsa, la temperaturi care au scazut sub zero grade. Mai multi oameni, dintre care si copii, si-au pierdut viata. Situatia s-a agravat la 8 noiembrie, cand 2.000 de persoane au ramas blocate la frontiera. In urma unor actiuni diplomatice intense, UE a trimis ajutor umanitar si colaboreaza in prezent cu agentiile ONU pentru a sprijini evacuarile. Belarus a transportat persoane intr-un depozit incalzit din tabara improvizata la frontiera.

Articolul precedentPOSTASII SE VOR DEPLASA CU BICICLETE ELECTRICE – Posta Romana a cumparat 25 de biciclete electrice
Articolul următorDEVA SE UPGRADEAZA – Primaria municipiului Deva isi modernizeaza sistemul de tranposrt public si reabiliteaza infrastructura. Infiinteaza depouri, reface drumurile si cumpara autobuze electrice. Investitia depaseste 50 milioane lei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.