TRANSPORTUL MARITIM VA STIMULA INFLATIA GLOBALA – Tarifele de transport maritim au crescut de peste patru ori in ultimul deceniu

Pretul ridicat al transportului maritim oceanic ar putea stimula inflatia globala cu 1,5% in 2023, iar tarile mai mici, dependente de comert, ar putea suferi cel mai mult, s-a anuntat la Conferinta ONU pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

Agentia cu sediul la Geneva arata ca tarifele de transport maritim au crescut de peste patru ori in ultimul deceniu. Pretul actual pentru a expedia o unitate container de 40 de picioare din China in SUA este acum cu 348% mai mare decat media pre-pandemie.

Daca va fi sustinuta, cresterea actuala a tarifelor de transport in containere va creste semnificativ atat preturile de import, cat si preturile de consum”, arata UNCTAD, in raportul sau maritim anual.

Impactul tarifelor mari de transport maritim ar putea afecta si mai puternic consumatorii in economiile mai mici, dependente de import, care ar putea inregistra o crestere cumulata cu 7,5% a preturilor de consum, potrivit raportului.

UNCTAD se asteapta ca tarifele pentru marfurile containerizate sa ramana ridicate din cauza cererii continue, a incertitudinilor din partea ofertei si a preocuparilor persistente cu privire la eficienta porturilor.

Cel mai important lucru pe care guvernele il pot face pentru a ameliora criza actuala a transporturilor maritime este sa investeasca intr-un efort global de vaccinare pentru a accelera sfarsitul pandemiei si a stimula o redresare economica pe scara larga, a spus ONU.

Rapoartele au oferit, de asemenea, cateva sugestii de politica pentru imbunatatirea mediului de transport maritim, cum ar fi imbunatatirea infrastructurii portuare, concentrarea pe economii de scara, abordarea dezechilibrelor comerciale, imbunatatirea facilitarii comertului si cresterea conectivitatii maritime.

ONU estimeaza ca imbunatatirile structurale semnificative aduse sectorului de transport maritim ar putea reduce costurile de transport cu aproximativ 4% si ar putea atenua impactul viitoarelor perturbari.

Tendinta ascendenta a volumelor de transport maritim va incetini treptat in urmatorii patru ani si va ajunge la o rata de 2,4%, care este putin sub media istorica pe 20 de ani de 2,9%, a spus ONU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.