In aceasta toamna, in mod paradoxal, pe distante mai lungi, biletele de avion au fost mai ieftine decat daca zburai in alt oras din Romania. Astfel, biletele de avion pentru Italia, Marea Britanie sau Belgia au fost mai ieftie decat la cele pe rute interne din Romania, arata datele agentiei online de turism Vola.ro.
Data fiind cererea crescuta pentru destinatii cu o comunitate mare de romani si multiple atractii turistice, cum ar fi Italia, Marea Britanie sau Belgia, dar si nesiguranta asociata sejururilor in Romania pe fondul multiplelor schimbari si restrictiilor tot mai severe ce conduc la anularea unor evenimente sau desfasurarea lor fara spectatori – de exemplu Turneul de tenis de la Cluj Napoca sau Turneul de DOTA 2 de pe Arena Nationala din Bucuresti – si, implicit, scaderea interesului pentru destinatii interne, adesea biletele de avión pe rute externe pot fi achizitionate cu preturi mai mici decat acelea platite pentru un zbor intern in Romania.
Astfel, conform datelor furnizate de Vola.ro, pentru calatorii interne in Romania, tariful mediu al biletelor de avion este de 114 euro per segment de zbor. Adesea, turistii platesc mai putin pentru a se intoarce din Londra, Madrid, Paris sau Bruxelles la Bucuresti decat pentru a zbura de la Cluj la Bucuresti, ruta interna cu pret mediu de 130 de euro in luna octombrie.
Totodata, daca in luna septembrie a acestui an, rutele interne au fost cele mai solicitate, odata cu noile restrictii COVID-19 impuse in Romania, rezervarile pentru zborurile care unesc cele mai mari orase din Romania au suferit o usoara scadere.
Turismul de afaceri si vizitarea rudelor si prietenilor raman principalele motive pentru calatoriile interne, acesti turisti nefiind neaparat afectati de schimbarile anuntate de catre autoritati.
Pretul mediu al unui bilet de avion pe rutele europene cele mai iubite de romani a fost de 155 euro, iar Bucuresti-Bruxelles cea mai ieftina ruta, urmata de Londra si Milano.
Conform datelor colectate de specialistii Vola.ro, tarifele la biletele de avion sunt mai prietenoase decat in trecut, companiile aeriene avand frecvent promotii. Astfel, pentru un bilet pe una dintre cele mai solicitate rute, Bucuresti-Milano, romanii scot din buzunar circa 35 de euro. Pentru un zbor pana la Londra, romanii platesc, in medie, 103 euro, iar pentru Dublin 64 euro.
La polul opus in topul celor mai vandute rute in luna octombrie se afla Dubai, destinatie pentru care se plateste, in medie, 313 euro pe biletul de avion cu plecare din Bucuresti, iar dintre destinatiile europene Barcelona sau Lisabona sunt cele cu tarifele de zboruri cele mai piperate.
Romanii calatoresc tot mai des cu ajutorul certificatului verde
Avand in vedere restrictiile tot mai severe si cifrele ingrijoratoare ale pandemiei din tara noastra, turistii romani care s-au vaccinat deja ori au trecut prin boala evadeaza spre tari din vestul Europei, care au depasit deja valul patru.
Conform specialistilor Vola.ro, Italia, Marea Britanie, Spania, Germania sau Franta sunt printre cele mai cautate destinatii de calatorie in randul romanilor in aceasta toamna. In aceste tari restrictiile pentru cei care detin certificatul verde sunt minime, atractiile turistice sunt deschise, iar viata de zi cu zi seamana tot mai mult cu cea pe care o stiam cu totii, de dinainte de pandemie.
Se contureaza astfel un nou trend in turism: desi ne apropiem cu pasi repezi de finalul toamnei, iar vremea nu mai este neaparat prietenoasa, detinatorii certificatului verde isi doresc sa calatoreasca si rezerva tot mai des vacante last-minute de tip city-break spre marile capitale europene.
„Obiceiurile de calatorie de dinainte de pandemie ne-ar fi indicat ca nu ne mai aflam in sezonul acestui gen de calatorii de scurta durata, insa procentul inca mic de romani vaccinati si numarul in crestere de imbolnaviri duce la o schimbare de paradigma tot mai pronuntata in ceea ce priveste cererea de produse turistice din Romania„, spun reprezentantii Vola.ro.
Vizitele la rude, prieteni, cunostinte, precum si eliberarea de stres si revenirea chiar si temporara la o oarecare normalitate sunt principalele motive de calatorie in 2021.
Pe langa reintalnirea cu familiile sau prietenii plecati peste hotare, cel mai important factor care ii convinge pe romani sa planifice o vacanta in aceasta perioada este nevoia de relaxare, eliberarea de stres si, tot mai adesea, dorinta de a se bucura cat mai repede de normalitatea care momentan pare destul de departe in Romania.
Anterior, volatilitatea listei semafor si riscul de a intra in carantina la intoarcerea din vacanta ii retinea pe romani din a calatori. Acum, insa, gratie certificatului verde, lucrurile sunt cu mult simplificate, iar turistii vaccinati sau trecuti prin boala in ultímele sase luni pot reveni in Romania din orice tara fara a fi necesara testarea COVID sau carantina.
„In contextul epidemiologic actual din tara noastra, romanii sunt tot mai deschisi spre calatorii si aleg cu precadere tari care au depasit deja cu repercusiuni minime valul patru al pandemiei si care in prezent au foarte putine restrictii pentru persoanele care detin certificatul verde. Totodata, se observa o usoara crestere a ‚booking window’, adica numarul de zile dintre rezervare si plecarea propriu-zisa, de la 16 zile la 19 zile, ceea ce indica un optimism mai pronuntat decat in urma cu ceva luni, dar nu putem vorbi inca de vacante planificate din timp. Inainte de pandemie, vacantele chiar si de tip city break se rezervau, in medie cu 28 de zile in avans”, a declarat Claudia Tocila, director de marketing la Vola.ro.
In 2019, Vola.ro a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10,6 milioane de euro la un volum de tranzactii de 71 milioane euro.
In luna August, 2020, Vola.ro a lansat Vola Boats, un serviciu de inchiriat ambarcatiuni dezvoltat in parteneriat cu Boataround.